Italia
Italia Roomasta pohjoiseen
Bella Italia – mitäpä sieltä puuttuisi? On paikkoja, joissa voit pulahtaa uimaan aamupäivällä ja mennä laskettelemaan iltapäivällä. On loistoa ja luksusta varsinkin Pohjois-Italiassa, jollaisesta et olisi voinut uneksiakaan – ja Etelä-Italiassa köyhyyttä, jota et tänä päivänä todeksi uskoisi. Saapasmaa oli aikoinaan (ennen Italian yhdistymistä) sakeana keskenään nahistelevia pikkuruhtinaskuntia ja edelleen on italialaiselle tärkeämpää olla esimerkiksi Piemontesta tai Laziosta, kuin Italiasta yleisesti – paitsi kun on kyse jalkapallosta!
Omatoimisesti Pohjois-Italiassa
Omatoimimatkailijan kannattaa ehdottomasti varata ennakkoon jokin monista maatilamatkailukohteista (agriturismo), joko yksin tai vaikka kahden perheen kesken. Näitä on paljon Pohjois-Italiassa, ne ovat usein esim. viinitilojen yhteydessä, tasoltaan hyviä ja erittäin kohtuuhintaisia. Seuraavaksi sitten halpalento, ja kohteessa autonvuokraus!
Italian pohjoisrajalta kun lähdetään etelään kohti saappaankärkeä, ovat ensin Alpit ja Dolomiitit: Täällä puhutaan italian lisäksi myös saksaa. Hienoja talviurheilukohteita riittää, ja monien rakastama Garda-järvi on laaksossa. Cervinia ja esimerkiksi talviolympialaisten Cortina d’Ampezzo houkuttavat monia laskettelijoita.
Bensa on Italiassa kallista, joten jopa Milanosta käydään Sveitsin puolella Luganossa tankkaamassa tankki täyteen. Milano sinänsä on Italian business-pääkaupunki, kun taas virallinen pääkaupunki Rooma on hallinnollinen pääkaupunki, ja Vatikaanin tyyssija.
Milano
Milanossa sijaitsevat italialaisten suuryritysten pääkonttorit, tärkeimpien muotitalojen showroomit jne. Milanon ympäristö on täynnä teollisuutta. Varsinkin elokuussa Milanon hyörinää täynnä olevat kadut ovat kuitenkin autioita. Missä ihmiset ovat?
Vanhan sanonnan mukaan Milanon parempi väki on mennyt loistohuviloilleen Liguriaan (Genovasta kohti Ranskaa ja Nizzaa) Välimeren rannoille, kun taas tehdastyöläiset ovat suunnanneet Adrianmeren rannalle, kuten esimerkiksi Riminiin ja Riccioneen.
Liguria
Liguria on ollut aikoinaan köyhä kalastuksesta elänyt maakunta, joka on turismin myötä noussut uuteen kukoistukseen. Nykyään se on moderni, hyvin toimeentulevien lomakohde, kivenheiton päässä Ranskan Rivierasta (ja sitähän kutsutaankin nimellä Riviera Italiana). Paljon hyviä kohtuuhintaisia hotelleja, vuokrattavia lomahuoneistoja/kaupunkiasuntoja ja maatilamatkailukohteita. Historiaa Rooman valtakunnan ajoilta.
Toscana
Etelämpänä odottaa sitten Toscana henkeäsalpaavine maisemineen. Ja kaikkialla Italiassa ovat omat paikalliset erikoisuutensa esimerkiksi ruokien suhteen. Reggio Emiliassa vaikkapa parmesaani tai Modenan alkuperäinen viinietikka, aceto balsamico di Modena.
Matka voi jatkua mutkitellen vielä Roomaan asti, jonne kaikki tiet tunnetusti
vievät…:)
Italia Roomasta etelään
Kaikki tiet vievät Roomaan… ja kylläpä roomalaiset aikoinaan teitä ja siltoja rakensivatkin, ympäri Eurooppaa, Britannian pohjoisosia myöten jne. Melkein jokaisessa italialaiskylässä on jotain Rooman vallan aikaista, silta, pätkä tietä, suihkulähde, raunioita jne.
Koko länsimainen lainsäädäntömme perustuu roomalaiseen kolmikantaan: rikos-, siviili- ja kauppaoikeus.
Rooma, ikuinen kaupunki, on rakennettu seitsemälle kukkulalle. Historiaa on yli 2000 vuoden takaa ja ajalta, kuten vaikka luultavasti maailman ensimmäiset vesijohtoputket.
Rooman Fiumicinon lentokentälle lennetään myös Suomesta, ja valmismatkoja hoitaa useampikin matkanjärjestäjä. Tällöin on tarjolla tietenkin myös retkipaketteja.
Omatoimisesti Roomassa ja etelämpänä
Omatoimimatkailija voi itsekseen käydä kokemassa vaikka historialliset kohteet, kuten Colosseumin, Pantheonin, Centro Storicon/historiallisen keskustan, Piazza Navonan ja tietysti Vatikaanin. Suomalaisille erityinen kohde on Villa Lante, vuonna 1531 valmistunut renessanssi-palatsi, jonka Suomen valtio osti vuonna 1950. Se sijaitsee korkealla, yhdellä Rooman kukkuloista, Gianicolo-kukkulalla.
Nähtävää ja koettavaa Roomassa riittää. Lähistöllä esimerkiksi Pompeijin historialliset kaivaukset tuottavat jatkuvasti uusia löytöjä ja nähtävää.
Italialainen ruoka
Roomalaiset ovat kautta aikojen pitäneet ulkona syömisestä. Hämmästyttävästi, Roomalla ei ole erityisesti omia nimikkoruokiaan tai omaa ”keittiötä”. Pastan suhteen siellä törmäävät toisiinsa pohjoinen pasta all’uova (munataikinapasta) ja eteläinen pasta asciutta (kuiva pasta).
Luultavasti tunnetuin roomalainen ruoka on ”saltimbocca alla romana”. Siinä ohuet vasikanleikkeet kypsytettyinä salvianlehtien ja raakana kypsytetyn kinkun kanssa suorastaan hyppäävät suuhun, kuten nimi kertoo!
Matkustaminen Roomasta etelään
Roomasta etelään kannattaa matkaa jatkaa esimerkiksi junalla. Oman tai edes vuokratun auton käyttö ei ole suositeltavaa. Myös suoria lentoja tärkeimpiin kohteisiin on.
Etelämpänä on monia mielenkiintoisia kohteita. Napoli kuuluu niistä mielenkiintoisimpiin. Meille kaikille tutun pizza Margheritan alkuperä on Napolista. Siellä Italian kuningatar Margherita di Savoia, vuonna 1889, pyysi kokki Espositoa luomaan uuden, yhdistynyttä Italiaa kuvaavan pizzan. Ja kokki loi pizzan, jossa yhdistyivät Italian lipun värit: vihreä (basilika), punainen (tomaatti) ja valkoinen (mozzarella).
Nähdä Napoli ja kuolla! Vanha lausahdus, jossa totta toinen puoli…
Roomasta etelään puhumme Italia meridionale:sta, joka on aivan eri asia kuin Pohjois-Italia. Vaan paljon kaunista täältäkin löytyy, varsinkin saarilta.
Lue myös: