Mikä on paras lomakohde?

Lefkaksen rannat

Lefkaksen 3 kauneinta rantaa

Joonianmeressä lepäävän pienen Lefkas-saaren rantoja kehutaan usein maailman kauneimmiksi. Totta onkin, että eräät niistä ovat varsin eksoottisia ja puuttuvia palmuja lukuun ottamatta saattaisivat sijaita paljon kauempanakin. Saaren länsirannikolla sijaitsevat rannat ovat omiaan hyvän uimataidon omaaville, koska ne ovat avomeren puolella ja tuulisempia sekä syvempiä. Ne ovat myös suojaisampia itärantoja näyttävämpiä ja nähtävyyksiä jo sellaisenaan. Jokaisen tulisi vierailla ihailemassa ainakin Kathisman, Porto Katsikin ja Egremnin rantoja. Ne ovat henkeäsalpaavan kauniita.

Kathisma

Kathisma tarkoittaa kreikaksi kirjaimellisesti istuinta. Ranta sijaitsee Lefkaksen luoteisnurkalla, reilut 10 kilometriä Agios Nikitas -kylästä. Upealle rannalle pääsee poikkeuksellisesti bussilla tai vuokra-autollakin, aja voit siis parkkeerata aivan hiekan tuntumaan. Kathisma on leveä hiekkakaistale, joka reunustaa turkoosinvärinen meri ja jonka lähistöllä kohoavat majesteettiset valkeat kallioseinämät. Koska meri syvenee äkkiseltään, tulee pientenlasten kanssa olla erityisen tarkkana, ja suuretkin aallot saattavat haitata uintia tuulisina päivinä. Kathismalta löytyvät kaikki perusmukavuudet aurinkotuoleista ja -varjoista ravintoloihin ja suihkuihin. Koska rannalle on helppoa päästä, ja se tarjoaa kaiken lomailijan kaipaaman, saattaa se pahimman turistisesongin aikaan olla ruuhkainen ja oman rantakaistaleen löytäminen vaikeaa. Kathisma on omiaan uskomattoman auringonlaskun ihailemiseen.

Porto Katsiki

Porto Katsiki tarkoittaa puolestaan vuohen satamaa, mikä onkin helppo ymmärtää, kun rantaa katselle ylhäältä kallionkielekkeeltä. Vain vuohet nimittäin pääsevät sinne helpolla. Se löytyy Lefkaksen koillispuolelta, lähin kylä on Athani. Porto Katsiki on Kreikan ja samalla koko Euroopan kuuluisimpia ja palvotuimpia rantoja, ja se on äänestetty maailman kauneimpien rantojen joukkoon. Rannalle pääsee laskeutumaan noin 100 rappusta pitkin, ja laskeutuessa voit ihailla kerrassaan henkeäsalpaavan kauniita näkymiä. Alhaalla sinut toivottaa tervetulleeksi valkoisten kivien peite ja kirkkaanturkoosi meri. Taikanasi kohoavat äkkijyrkät kalliot luovat uskomattomat puitteet kesäpäivällesi. Meri on täälläkin syvä ja siksi lapsille ja heikon uimataidon omaaville jopa toisinaan vaarallinen, jos suuria aaltoja sattuu lomapäivillesi. Vuokrattavina ovat niin aurinkotuolit kuin -varjotkin, mutta ravintoloita ja baareja on turha etsiä.

Egremni

Egremni tarkoittaa kreikaksi kalliota, ja se kuvaakin loistavasti Lefkaksen lounaisosan rannan sijaintia. Sekin löytyy suhteellisen läheltä Athanin kylää. Myös Egremniä ylistetään Euroopan ja koko maailman kauneimpien rantojen joukkoon kuuluvaksi. Rannalle asti et pääse autolla, vaan loppumatka tarkoittaa lähes 350 portaan laskeutumista jyrkkää kallioseinämää pitkin. Rannan portaikko ei siis kauneudestaan huolimatta sovi liikuntarajoitteisille, pikkulapsille tai korkeanpaikan kammosta kärsiville. Heille paras vaihtoehto on Egremniin saapuminen veneellä joko Nidristä tai Vassilikistä. Itse ranta palkitsee sinne saapuvan 2,5 kilometrin pituisella hiekkapeitteellään. Meri on täälläkin uskomattoman turkoosia ja kirkasta, mutta salakavalan syvää ja toisinaan korkeat aallot ovat riesana. Egremniltä löytyvät aurinkotuolit ja -varjot, sekä pieni kanttiini, josta voit ostaa jotain viileää kuuman päivän vilvoikkeeksi. Lienee sanomattakin selvää, että auringonlaskun aikaan Egremni on taianomaisen kaunis ja romanttinen.

Vastaa