Mikä on paras lomakohde?

Skorpios

Skorpioksen salaisuudet

Kreikan länsipuolisella Joonianmerellä sijaitsevan Lefkaksen kupeessa lepää yksi maailman tarkimmin vartioiduimmista ja havitelluimmista saarista. Skorpios on surullisenkuuluisa ihastuttavan vihreä yksityinen paratiisi, jonka omistuksesta on viime vuodet käyty kiivasta tarjouskilpailua. Voittajaksi ylsi lopulta venäläinen pohatta Dmitri Rybolovlev, joka vuonna 2013 halusi antaa saaren tyttärelleen syntymäpäivälahjaksi. Sellainenhan on arkipäiväistä kauniiden ja rikkaiden keskuudessa. Mutta miten Skorpios nousi moiseen maineeseen, ja sai jopa Bill Gatesin, Madonnan ja Roman Abramovitšin kilpailemaan keskenään?

Saaren historiaa

Skorpios ei alkujaan ollut muuta kuin vuoristoisen ja upeat rannat omaavan Lefkaksen lähettyvillä sijaitseva autio ja suhteellisen paljas alle neliökilometrin suuruinen saaripahanen. Vuonna 1963 maailmankuulu kreikkalainen laivanvarustajapohatta Aristoteles Onassis iski silmänsä saareen ja näki, millaisen paratiisin siitä rahalla ja työllä saisi. Hän ostikin Skorpioksen pilkkahintaan ja kuljetutti saarelle tonneittain hiekkaa. Saarelle istutettiin yli 200 puulajin edustajia, joista muodostuikin vuosien mittaan tiuha ja upea metsä, juuri sopiva suojaamaan saarella vierailevat kuuluisuudet tunkeilijoiden katseilta. Skorpiokselle rakennettiin upea huvila, kappeli, vierasmaja ja sille luotiin muutamia pieniä hiekkarantoja, joista kuuluisin on itäinen ranta.

Kuuluisuudet

Upporikas Aristoteles Onassis, eli kreikkalaisten keskuudessa Aris, rakastuikin saareensa ja halusi viettää siellä mahdollisimman paljon aikaa perheensä kanssa. Hän viettikin Skorpioksella rentouttavia lomia lastensa Christinan ja Alexandroksen kanssa. Onassiksen yksityisellä ja tarkkaan vartioidulla saarella ovat vierailleet lukuisat kuuluisuudet, kuten hänen pitkäaikainen rakastettunsa Maria ja Callas ja viimeisin vaimonsa Jacqueline Kennedy. Onassiksen ja Kennedyn häät vietettiin Skorpioksella vuona 1968 ja silloin lähivesillä kuhisikin enemmän paparazzeja kuin kaloja.

Vuonna 1973 Alexandros kuitenkin loukkaantui kuolettavasti mysteerisessä lento-onnettomuudessa, jonka syytä ei koskaan ole kyetty tarkkuudella selvittämään. Hänet haudattiin Skorpiokselle, ja niin ilon tyyssijasta tulikin Onassiksen perheen ikuinen leposija. Isä Aris murtui poikansa kuolemasta täysin, ja kuolikin jo kaksi vuotta myöhemmin. Hänet haudattiin Skorpiokselle poikansa vierelle.

Surullinen Christina meni neljä kertaa naimisiin, mutta onnistui saamaan vain yhden tyttären, Athina Onassis Rousselin. Kun masennuksesta ja painostaan kärsimään saatettu Christina sitten kuoli lääkkeiden väärinkäyttöön vuonna 1988, hänenkin leposijakseen valittiin Skorpios, ja Onassiksen mammuttimainen omaisuus siirtyi Athinan nimiin.

Athinalla ei kuitenkaan ollut minkäänlaisia siteitä Kreikkaan, saati Skorpioksen saareen, eikä hän ollut vieraillut siellä koskaan lapsuutensa aikana. Niinpä hän päätti laittaa saaren ja samalla esivanhempiensa haudat myyntiin. Ja ostajiahan ilmaantui. Lopullista kauppahintaa ei ole julkisuuteen päästetty, mutta sen huhutaan olevan 100 miljoonan dollarin kieppeillä.

Nykytilanne

Skorpioksella on kuitenkin edelleen yksi ratkaisematon salaisuus: Onassis oli testamentissaan määrännyt Skorpioksen kohtalon. Testamentin mukaan saari olisi hänen perheensä ja perillistensä omaisuutta niin kauan, kun näillä olisi varaa rahoittaa saaren ylläpito. Mikäli näillä ei olisi tarvittavia varoja, Skorpios siirtyisi joko hänen omistamalleen Olympic Airwaysille tai Kreikan valtiolle. Tällä hetkellä Kreikan oikeusistuimet puivatkin Skorpioksen myynnin laillisuutta ja samalla sen kohtaloa. Athinalla oli toki varaa ylläpitää Skorpios, joten oliko sen myyminen isoisän tahdon ja testamentin vastaista?

 

Vastaa