Etelä-Afrikka

Moni-ilmeinen Etelä-Afrikka

Sijainti ja historia

Afrikan mantereen eteläisessä kärjessä sijaitseva noin 50 miljoonan ihmisen Etelä-Afrikka on todellinen kulttuurien sulatusuuni.

Namibian, Botswanan, Zimbabwen, Mosambikin, Swazimaan ja Lesothon naapurina sijaitsevassa maassa on yksitoista virallista kieltä ja yhtä moni-ilmeinen kansa. Etelä-Afrikassa on ollut asutusta muinaisesta historiasta alkaen. Sen myöhempiä vaiheita ovat värittäneet portugalilaisten, brittien ja hollantilaisten siirtomaa-aika sekä 46 vuotta kestäneen apartheidin eli rotuerottelun aika, joiden molempien jäljet näkyvät eteläafrikkalaisessa yhteiskunnassa vielä tänä päivänä.

Asuinympäristö

Monet liittävät Etelä-Afrikkaan edelleen samat stereotypiat kuin muihinkin Afrikan maihin.

Etelä-Afrikka ei ole kuitenkaan läpikotaisin köyhä tai levottomuuksien riivaama, vaan se on luonnonvaroiltaan rikas Afrikan toiseksi suurin kansantalous, kehittynein yhteiskunta ja sillä on keskeinen asema koko mantereen ja maailmankin politiikassa. Vastakohtaisuudet leimaavat Etelä-Afrikkaa: toisaalta sen monet alueet ovat kehittymättömiä, aidsin runtelemia ja ihmiset elävät pohjattomassa köyhyydessä. Etelä-Afrikassa on maailman suurimmat tuloerot.

Maantiede

Etelä-Afrikan suurin kaupunki on maan itäosassa sijaitseva, noin 4,4 miljoonan asukkaan Johannesburg. Maalla on kolme pääkaupunkia. Lounaisrannikon Pöytävuoren kupeessa olevassa Kapkaupungissa kokoontuu maan kaksikamarinen parlamentti. Johannesburgin pohjoispuolella sijaitseva Pretoria on Etelä-Afrikan hallinnollinen pääkaupunki ja maan keskiosassa sijaitseva Bloemfontein juridinen keskus. Muita tunnettuja kohteita ovat esimerkiksi maan kolmanneksi suurin kaupunki Durban sekä Port Elisabeth.

Johannesburg ja etenkin Kapkaupunki ovat matkailijoiden suosimia kaupunkikohteita Etelä-Afrikassa. Matkailijat eri puolilta maailmaa tulevat Etelä-Afrikkaan myös nauttimaan maan uskomattoman monipuolisesta luonnosta villieläimineen, eksoottisesta ruoasta ja esimerkiksi maailmankuuluista viineistä. Vuonna 2010 Etelä-Afrikka isännöi jalkapallon maailmanmestaruuskisoja.

Sää ja ilmasto

Kun Suomessa on talvi, Etelä-Afrikassa on kesä. Paras aika matkustaa Etelä-Afrikkaan on marras-huhtikuussa, jolloin auringonpaiste on taattu ja sateita on vähän. Suomesta Etelä-Afrikkaan pääsee esimerkiksi Lufthansan, KLM:n ja British Airwaysin välilaskullisilla, noin 10 – 11 tuntia kestävillä lennoilla. Etelä-Afrikassa on sama aika kuin Suomessa. Useimmat lennot laskeutuvat Johannesburgiin, josta matkailijat voivat jatkaa maan sisäisillä lennoilla muihin kaupunkeihin. Pitkien etäisyyksien johdosta lentäminen on käytännössä ainoa mahdollinen tapa liikkua maan eri osien välillä. Etelä-Afrikan kansallinen lentoyhtiö on South African Airways.

Yleistä

Etelä-Afrikka on Suomea hieman edullisempi, mutta ei kuitenkaan erityisen halpa matkailukohde.

Maan rahayksikkö on randi. Yksi euro on nykykurssin mukaan vähän vajaa 12 randia. Ostosten teko Etelä-Afrikassa keskittyy pääasiassa isoihin, ilmastoituihin ja erittäin järeästi vartioituihin ostoskeskuksiin. Köyhyyden ja eriarvoisuuden vuoksi rikollisuus on hyvin vaikea ongelma Etelä-Afrikassa, johon myös maahan tulevien matkailijoiden on suhtauduttava vakavasti. Ilta- ja yöaikaan edes paikalliset eivät liiku ulkona jalan ja yksin.

Jatka tästä sivuille Johannesburg ja Kapkaupunki .