Mikä on paras lomakohde?

Samoksen nähtävyydet

1 kommentti

Samos, nähtävyydet

Mitä Samoksella voi nähdä?

Samos saattaa olla kooltaan pikkuruinen mutta sillä on paljon loisteliasta nähtävää. Osa todistaa sen historiallisesta merkityksestä, osa uskollisesta vakaumuksesta ja osa ainutlaatuisesta luonnosta. Rauniot, vaellusreitit, luostarit ja luolat odottavat vierailijaansa.

Historialliset nähtävyydet

Historiallisten nähtävyyksien kärkikaartia ovat niin Eupalinioksen vesitunneli, Heran temppeli ja Pythagorionin rauniot. Pythagorionin rauniot ovat jopa 8 000 vuotta vanhat, ja alueelta on löydetty esimerkiksi jäänteitä useita kilometrejä pitkästä suojamuurista, joiden sisään silloinen saaren pääkaupunki oli rakennettu. Eupalinioksen vesitunneli puolestaan on alallaan maailman harvinaisimpia, sillä sitä rakennettiin samaan aikaan kummastakin päästä vuoren lävitse. Syvällä maan alla kulkenut tunneli palveli kaupunkia noin 1 000 vuotta, kunnes se tuntemattomasta syystä jätettiin käytöstä. Heran temppeli löytyy vesitunnelin läheltä, ja on aikoinaan ollut kreikkalaisen maailman suurimpia ja loisteliaimpia temppeleitä. Tuittupäinen Hera-jumalatar oli legendan mukaan juuri Samoksella syntynyt, vaikka naikin myöhemmin ylijumala Zeuksen ja muutti Olympos-vuoren korkeuksiin.

Kirkot ja luostarit

Uskonnollisia nähtävyyksiä löytyy moneen makuun. Kuuluisimpia ovat kuitenkin Panagia Vrontianin ja Timiou Stavroun luostarit. Samoksen länsiosassa, lähellä Vourliotes-kylää, sijaitseva Panagia Vrontiani on rakennettu 1400-luvun lopulla ja nauttii saaren vanhimman luostarin tittelistä. Luostaria on kunnostettu usean kertaan, viimeksi vuonna 1960, ja se tunnetaan erityisesti upeista ikoneistaan ja seinämaalauksistaan ja pyhistä esineistään. Myös luostarin kirjastoa kehutaan, ja sen kätköissä säilytetään vuodelta 1670 alkaen olevia kirjoja. Timiou Stavroun luostari on peräisin vuodelta 1582, eli ikää on silläkin jo 450 vuotta. Luostari sijaitsee Pythagorionin läheisyydessä ja noin 2 kilometriä Mavratzaioksesta. Timiou Stavrou tunnetaan lähinnä loisteliaasta puisesta sisustuksestaan.

Luonnonihmeet

Luonnonihmeiden joukkoon lukeutuvat niin Pythagoraan luola kuin kauniit vaellusreitit. Pythagoraan luola sijaitsee Kerkes-vuorella, jonne kuuluisa matemaatikko ja filosofi pakeni Polykrates-tyrannia. Luolalle on kuitenkin suhteellisen raskasta kiivetä, joten varaudu reippaaseen portaiden nousuun, niitä on yli 300! Sittemmin luolaan rakennettiin pieni Neitsyt Marian kirkko paikalla askeettina eläneen munkin toimesta. Kyseisessä kirkossa käytettävä pyhä vesi on peräisin luolan stalaktiiteista tippuvasta vedestä. Vaelluksesta voit nautiskella Samoksen kauniissa vuoristossa ja laaksoissa helposti ja turvallisesti, sillä saarella risteilee lukemattomia reittejä, joista jokainen voi valita omalle kuntotasolleen sopivan. Reitit on myös selkeästi merkitty, joten eksymisen vaara on todella pieni.

Vastaa

Ajatus aiheesta “Samoksen nähtävyydet”