Mikä on paras lomakohde?

El Hierro

El Hierro – Kanariansaaret

Suomalaisille Kanariansaariin rakastuneille edelleen jokseenkin tuntematon saariryhmän jäsen on El Hierro. Sinne ei kukaan suomalainen matkanjärjestäjä toistaiseksi järjestä valmismatkoja, vaikka se toisinaan lukeutuukin päiväretkien kohteisiin. Syynä lienee El Hierron kuumainen karuus ja nähtävyyksien sekä teemapuistojen ja muiden huvitusten puute.

Sijainti ja luonto

Vulkaaninen El Hierro on Kanariansaarista pienin ja eteläisin, ja asukkaitakin saarella on vain reilut 10 000. Saaren näkymiä hallitsee 1 500 metrin korkeuteen kapuava Malpaso, ja yli puolet El Hierron pinta-alasta on Unescon suojeluksessa, jotta alueen ainutlaatuinen luonnon ja kulttuurin moninaisuus säilyisi. Saaren uhanalaisia eläinlajeja edustaa esimerkiksi reilun puolen metrin pituinen El Hierron jättiläislisko (Gallotia simonyi). Vuosien 2011 ja 2012 aikana saarella tapahtui lähes jatkuvia, mutta onneksi suhteellisen pieniä, maanjäristyksiä muistutuksena sen alla sykkivästä magmasta

Tekemistä

Salamyhkäinen saari on kuitenkin kuin luotu sukellusretkille ja autiosaari-tunnetta arvostaville, täällä et törmää muihin turisteihin vaan saat nauttia täydellisestä rauhasta. Se tosin tarkoittaa myös sitä, ettei El Hierrolta löydy monien kaipaamia nykyajan mukavuuksia ja palveluita, esimerkiksi innokas shoppailu ja yökerhot on syytä unohtaa. Kaikki on ihastuttavan vaatimatonta ja yksinkertaista.

El Hierron erikoisuuksiin lukeutuu myös Guinnessin ennätystenkirjan mukaan maailman pienin hotelli. Vuodesta 1884 El Golfo -lahden rannalla nököttävässä Hotel Punta Grande -hotellissa on vain neljä vierashuonetta. Huoneiden vähyyden salaisuutena on se, että talo oli alkuaan tullitoimisto. Sisustuselementteinä on käytetty mm. laivanhylkyjen osia, huoneissa ei ole edes puhelinta, joten korviisi kantautuvat vain läheisiin kallioihin läiskivät aallot.

El Hierrolla pääset nauttimaan myös hemmottelevista kylpylähoidoista. Pozo de la Salud -kylpylään saavutaan kaukaa, sillä sen vettä pidetään erityisen parantavana. Koska El Hierro oli ennen Amerikan ”löytämistä” maailman läntisin kolkka, käväise sinäkin maailman laidalla sijaitsevalla Punta Orchilla -majakalla.

Saavutettavuus

Tiesitkö muuten, että juuri El Hierron kautta kulki ennen vuonna 1884 Greenwichin nollameridiaanin käyttöön ottoa Ferron pituuspiiri? Olihan pikkuruinen saari muinoin meriseikkailijoiden läntisin tuntema maa-alue. Karuudestaan huolimatta kauniille El Hierrolle pääset esimerkiksi Teneriffalta joko lautalla tai lentäen, sillä saarella on jopa pieni lentoasema, joka sijaitsee Valverdessa.

Vastaa