Mikä on paras lomakohde?

Matka Rethymnokseen

Rethymnos

Ikimuistoinen matka Rethymnokseen

Kreetalla olen käynyt jo aiemminkin, mutta tällä kertaa oli kohteena ensi kertaa Rethymnos. Olin lukenut kaupungista ja sen ympäristöstä sen verran, että päätin lähteä omin silmin katsomaan. Yhdistin lomaani pikavisiitin Ateenaan, jossa en ole koskaan käynyt, olihan aika paikata tuokin aukko sivistyksessä. Akropoliksen ja sen uuden museon nähtyäni, sekä vilkkaan Kreikan pääkaupungin muut päänähtävyydet koettuani jatkoin siis matkaa Kreetalle.

Saapuminen

Rethymnokseen ei valitettavasti pääse suoraan, vaan on kierrettävä läheisen Hanian tai Iraklionin kautta. Itse lensin Aegean Airlinesilla, ja menopaluun Iraklioniin olin varannut jo kotoa reilulla 100 eurolla. Bussilla sitten matka jatkui Rethymnokseen ja lopulta taksilla hotellille. Olin varannut hotellin kaupungin alueelta, läheltä merta, ja koska olin liikkeellä toukokuussa, sain huoneen alle 30 eurolla per yö. Hintaan sisältyi myös runsas buffetaamiainen.

Liikkuminen

Koska olin siis Rethymnoksen sydämessä, oli liikkuminen helppoa jalkaisin. Kaupungin upea Fortezza ja vanhakaupunki tulikin koluttua läpikotoisin parissa päivässä. Erikoista, kuinka vieri vieressä näkyi niin venetsialaisia rakennuksia kuin turkkilaisia kirkkoja. Välillä istahdin aina rentoutumaan johonkin kahvilaan tai tavernaan, jossa kevyesti syövä ihminen sai vatsansa täyteen jo salaatilla ja vaikkapa pita-leipään käärityllä souvlakilla reilulla viidellä eurolla. Jälkiruoaksi nappasin paikallisten suosittelemaa lampaanmaitojäätelöä. Illalla sitten aterioin tuhdimmin mutta silloinkin edullisia vaihtoehtoja oli yllin kyllin tarjolla.

Ostokset

Lomalaisen ohjelmaan kuului luonnollisesti myös shoppailu, niin itselle kuin tuliaisiksi. Etenkin vanhankaupungin kapeilla kujilla ja rantabulevardilla tein varsinaisia löytöjä käsitöitä arvostavalle äidilleni. Paikallisten tulista tsikoudiaa, rakia, sekä ouzoa saat edullisimmin suurista supermarketeista, samoin maukasta hunajaa ja todella tuoksuvia mausteita. Kreetalaisen puukon, jonka varteen on kaiverrettu runonpätkä, hankin itselleni muistoksi ja oman Lapinpuukkoni seuraksi, sellainen on kuitenkin syytä pakata ruumaan menevään matkalaukkuun, ettei tule lentoasemalla ongelmia.

Nähtävyydet

Halusin tutustua myös lähialueen nähtävyyksiin, joten vuokrasin auton noin 30 euron päivähinnalla ja hurautin vuoristoteitä pitkin tuttujen suosittelemalle Sfentonin luolalle. Se on upeaa katseltavaa, ja valaistut tippukivet ja niiden erikoiset muodot luovat aivan oman tunnelmansa. Läheisen Zoniana-kylän kahvilassa sain kreikkalaisen kahvin alle kahdella euroa.

Käväisin luonnollisesti myös Knossoksen palatsin raunioilla, ja ällistyin sen suuruudesta ja ilmeisestä entisestä loistosta. Ajatella, että jo minolaiset osasivat rakentaa ”kerrostaloja”. Minotaurusta en etsinnöistäni huolimatta löytänyt, mutta paikan mahtavuus valloitti.

Paluumatkalla piipahdin hopeakaivoksestaan tunnettuun Argyroupoliin, jonka lähteillä olevassa ravintolassa nautin elämäni maukkaimman kana-aterian ja sille jälkiruoaksi muffinsseja muistuttavia paistettuja rusinaisia rockseja.

Muina lomapäivinä keskityin lähinnä Rethymnoksen arkeologisen museon koluamiseen, jotka olivat keskipäivällä sopivan vilpoisia. Iltapäivisin suuntasin kaupungin rannalle ruskettumaan ja uimaan, sekä nauttimaan kauniista auringonlaskuista.

 

 

Vastaa