Lefkas

Lefkas

Sijainti

Upealle ja vieraanvaraiselle Kreikalle kuuluva Lefkas-saari sijaitsee maan länsilaidan tuntumassa. Joonianmeressä sijaitsevan saaren erottaa mantereesta pieni maakaistale, ja se onkin Evian lisäksi Kreikan ainoa saari, jolle pääsee autolla tai kävellen. Saarella on kokoa vain 358 km² ja asukkaitakin vain reilut 25 000, ja se on suurimmaksi osaksi vuoristoinen. Korkein vuorenhuippu kohoaa noin kilometrin korkeuteen.

Saapuminen

Saarella ei ole omaa lentokenttää vaan lomavieraat lentävät tavallisimmin läheiselle Prevezan lentokentälle, josta on Lefkakselle matkaa bussilla tai itse ajaen vain reilut 20 minuuttia.

Sää ja ilmasto

Saaren ilmasto on välimerellinen ja kesäisin siis kuuma. Saarella on usein kuumempaa kuin etelämpänä sijaitsevilla Kreikan saarilla, eli toisinaan jopa tukahduttavaa. Kesät ovat suhteellisen kuivia, mutta satunnaiset ukkoskuurot saattavat olla valtavia. Talvet ovat sateisempaa aikaa, vaikka sateita ei olekaan luvassa suuria määriä.

Elinkeinot

Lefkas elää pääosin turismin varassa, ja siitä onkin viimeisten vuosikymmenten aikana tullut suosittu lomakohde. Lomavieraita houkuttelevat Lefkakselle etenkin sen huikeat maisemat ja maailmankuulut, kauniit rannat. Tarjolla on sekä upeita hiekkarantoja että pieniä kalliopoukamia. Turismin ohella saarelaiset saavat elantonsa osittain maanviljelystä, sillä Lefkaksella kasvatetaan oliivipuita ja viinirypäleitä.

Kaupungit

Saaren eläväinen pääkaupunki on nimeltään Lefkada, ja suurin osa saarella pysyvästi elävistä asuu siellä. Pääkaupunki sijaitsee aivan mantereen ja saaren yhdistävän maakaistaleen vieressä ja tarjoaa kaikki lomalaisen tarvitsemat palvelut ja mukavuudet. Muita saaren suosittuja lomakohteita ovat Nidri ja Vassiliki, jotka tänään nekin tarjoavat kaiken välttämättömän.

Luonto

Lefkaksen luonto on kauniin vehreää, etenkin keväisin, ja saarella kannattaakin mahdollisuuksien mukaan vuokrata auto käyttöön edes pariksi päiväksi. Omalla autolla nimittäin pääset tutustumaan niihin saaren kolkkiin ja salaisiin merenpoukamiin, joihin julkisen liikenteen bussit eivät liikennöi.

Kylät ja ostokset

Lefkaksen kylät ovat osanneet säilyttää perinteisen kreikkalaisuutensa turistien ja heitä edeltäneiden hallitsijakansojen vaikutteista huolimatta. Tänäänkin voit tutustua vuoristokylissä paikallisiin käsityötaitoihin ja rentoon elämänrytmiin.

Ruokailu

Parhaat herkuttelupaikat löytyvät turistikeskuksien ulkopuolelta, joissa tavernat ovat ylpeitä laadustaan ja asiakaskeskeisyydestään. Siellä pääset nauttimaan saaren omista erikoisuuksista, joita muualla ei kenties aina ole tarjolla.