Mikä on paras lomakohde?

Agios Nikolaos ja Elounda

Agios Nikolaos ja Elounda

Agios Nikolaos ja Elounda vetävät suomalaisia puoleensa

Kreetalla sijaitsee tänään jo lähes 30 suomalaisille tarjottua lomakohdetta, onhan Kreeta erityisen rakas meille jo vuosikymmenien takaa. Itäisellä saarella sijaitsevalla Lassithin alueella meitä houkuttelevat erityisesti Agios Nikolaos ja Elounda, kummatkin satumaisen Mirabello-lahden rannalla. Jollet vielä ole vieraillut niistä kummassakaan, saattaa seuraava tietopätkä saada sinut pakkaamaan matkalaukkuasi ja varaamaan lentolippuja.

Agios Nikolaos

Agios Nikolaos oli itse asiassa ensimmäisiä turistikohteita Kreetalla ja on säilyttänyt suosionsa siitä lähtien vankkana. Se ei siitä huolimatta ole onneksi kadottanut perikreetalaista sieluaan, vaan viehättävä pikkukaupunki tarjoaa modernien mukavuuksien ja palveluiden lisäksi perinteitä.

Kuvankauniin Mirabello-lahden rannalla sijaitseva Agios Nikolaos sopii koko perheelle, sillä sen ympäristössä on useita upeita rantoja, vesipuistoja, ja saaren suosituimpia nähtävyyksiä. Eräin paikoin liikkuminen saattaa kuitenkin tuottaa liikuntarajoitteisille ongelmia, sillä portaikkoja ja huonokuntoisia jalkakäytäviä on kreikkalaiseen tapaan monella taholla. Jopa luontoa rakastavat voivat pyörän satulassa tai jalkapatikassa tutustua sen uskomattomaan luontoon.

Itse kaupungin sydän on paikallisten ”Pohjattomaksijärveksi” kutsuma syvä, vaikkakin suomalaisen mittapuun mukaan pikkuruinen, järvi. Se oli muinoin koko Kreetan toinen makeavetinen järvi, joka kuitenkin 1860-luvulla yhdistettiin läheiseen mereen kanaalilla. Järven rantamilla sijaitsevat suuri osa kaupungin suosituimmista tavernoista, kahviloista, baareista ja diskoista. Se onkin koko kaupungin rakastama tapaamispaikka niin keskipäivällä kuin auringon laskeutuessa.

Vain 20 000 asukkaan pikkukaupunki muuttuu kesän tullen mehiläispesän tapaan turisteja viliseväksi, eli parhaiten pääset nauttimaan se suloista loppukeväästä tai alkusyksystä. Silloin tunnet itsesi kuninkaalliseksi ja pääset tutustumaan sen todelliseen luonteeseen.

Agios Nikolaoksessa on sen suosion ansiosta erinomaiset ruokailu- ja ostosmahdollisuudet. Paikalliset tuotteet hunajasta oliiviöljyyn tai kultakoruihin tai pitsiliinoihin ovat sen parasta antia. Tavernojen menulta voit kokeilla terveydellisyydestään tunnetun kreetalaisruoan erikoisuuksia ja huuhdella ne alas tulisella tsikoudialla (rakilla).

Elounda

Pikkuruinen Eloundan kylä sijaitsee vain 12 kilometrin etäisyydellä Agios Nikolaoksesta. Eloundan historia ulottuu kuitenkin jo tuhansien vuosien taakse, jolloin sen satamassa uponneena näkyvä edeltäjä tunnettiin Olus-nimellä. Tänään Elounda on suosittu lomakohde, onhan sen läheisyydessä useitakin merkittäviä nähtävyyksiä, ja kylä itsekin tarjoaa ainutlaatuisia kokemuksia.

Aiemmin kalastuksella elänyt vain parin tuhannen asukkaan kylä tunnetaan erityisesti sen kylpylähotellista, jota ylistetään maailman parhaimpien joukkoon lukeutuvaksi, onhan Porto Elounda Golf & Spa Resort nimetty vuonna 2008 maailman parhaaksi alallaan. Ylellisen rentouttavia hoitoja tarjoavan kylpylän yhteydestä löytyy myös 9-reikäinen golfkenttä. Myös muita 5-tähden hotelleja on runsaasti. Älä siis hämmästy, jos Eloundassa vieraillessasi törmäät siellä maailmanluokan julkkiksiin.

Eloundan ei myöskään tarvitse kadehtia suurempien lomakohteiden ravintoloita, sillä 2 Kreikan 18 parhaasta ravintolasta sijaitsee juuri siellä.

Vaikka Elounda siis tarkoittaa monille todellista luksusta, tarjoaa se kaiken hintaista majoitusta ja ruokailumahdollisuuksia. Eli myös pienellä matkabudjetilla sinne uskaltaa lähteä, sillä ylellisiä kauppoja ja ravintoloita vältellen elät siellä samalla hintaa kuin muuallakin Kreetalla.

Koska Eloundakin sijaitsee Mirabello-lahden rannalla, on siltä lyhyt venematka legendaariselle Spinalongan saarelle. Juuri Eloundan satamasta saarelle kuljetetut spitaalisetkin purjehtivat, tosin ilman paluuta.

Agios Nikolaokseen on matkaa ajaen vain reilut 10 minuuttia ja vuoren ylitse johtava tie tarjoaa kuvankauniit näkymät, eikä esimerkiksi Iraklioniin ja Knossoksellekaan ole pitkää matkaa.

Vastaa