Mikä on paras lomakohde?

Maailman 40 klassikko nähtävyyttä

Joko olet vieraillut näissä kaikissa? Pieniä ja isoja nähtävyyksiä joista Suomessa puhutaan. Kirjoita lopussa olevaan kommenttikenttään missä olet vieraillut ja missä haluaisit vielä vierailla.

Ateenan Akropolis

Ateenan Akropolis on yksi maailman kuuluisimmista ja ikonisimmista arkeologisista kohteista. Tämä muinaisten kreikkalaisten rakentama linnoitus seisoo ylväänä Ateenan kaupungin yläpuolella ja edustaa antiikin ajan huippuarkkitehtuuria.

Akropolis sijaitsee Ateenan keskustassa ja sen ytimenä on Parthenon-temppeli, joka on omistettu jumalatar Athenelle, Ateenan suojelijalle. Tämä upea marmori- ja kivirakennelma valmistui 400-luvun eaa. puolivälissä. Parthenonin lisäksi Akropoliksella on muita merkittäviä rakennuksia, kuten Erekhtheion, Propylaia ja Nike-temppeli.

Akropoliksen rakentaminen oli merkittävä saavutus tuolloiselle yhteiskunnalle. Se symboloi demokratian, taiteen ja kulttuurin kukoistusta antiikin Ateenassa. Temppelit ja muut rakennukset olivat upeita näyttöjä kreikkalaisen arkkitehtuurin taidokkuudesta ja esteettisestä hienostuneisuudesta.

Valitettavasti Akropoliksen alkuperäiset rakenteet ovat osittain tuhoutuneet vuosisatojen saatossa. Sotien, maanjäristysten ja ryöstöjen seurauksena monia sen veistoksia ja koristeita on kadonnut tai vahingoittunut. Kuitenkin jäljelle jääneet jäännökset ovat yhä vaikuttavia todisteita antiikin ajan loistosta ja houkuttelevat vuosittain miljoonia vierailijoita ympäri maailmaa.

Ateenan Akropolis on myös ollut merkittävä inspiraation lähde myöhemmälle arkkitehtuurille. Sen klassiset elementit ja harmoninen suunnittelu näkyvät edelleen nykypäivän rakennuksissa ympäri maailmaa. Akropolis on myös tärkeä osa Kreikan kansallista identiteettiä ja symboloi maan rikasta kulttuuriperintöä.

Lähteet:

 1. ”The Acropolis of Athens.” Hellenic Ministry of Culture and Sports. https://www.culture.gr/en/archaeological-sites-and-museums/Αρχαιολογικό-Μουσείο-Αθηνών/Αρχαία-Αγορά-Αθηνών
 2. ”Acropolis Museum.” The Acropolis Museum. https://www.theacropolismuseum.gr/en
 3. ”The Acropolis of Athens.” UNESCO World Heritage Centre. https://whc.unesco.org/en/list/404

Rooman Colosseum

Rooman Colosseum, joka tunnetaan myös nimellä Flaviuksen amfiteatteri, on yksi maailman vaikuttavimmista antiikin ajan rakennuksista. Tämä ikoninen amfiteatteri sijaitsee Rooman keskustassa ja se on yksi Rooman valtakunnan merkittävimmistä perinnöistä.

Colosseum rakennettiin 70-80-luvuilla jaa. keisari Vespasianuksen aikana ja se valmistui hänen poikansa keisari Tituksen hallintokaudella. Amfiteatteri oli suunniteltu valtavaksi viihdekeskukseksi, jossa järjestettiin gladiaattoritaisteluita, metsästysnäytöksiä, näytelmiä ja muuta kansanviihdettä. Se pystyi vetämään jopa 50 000 katsojaa.

Colosseumilla oli suuri merkitys Rooman yhteiskunnassa ja se symboloi Rooman valtakunnan valtaa ja vaurautta. Amfiteatterin suunnittelu osoitti aikakauden rakennustaidon huippuosaamista, ja sen arkkitehtoninen kauneus on vaikuttavaa. Kolosseum oli suuri tekniikan ja suunnittelun saavutus, jossa oli monia käytännöllisiä ratkaisuja, kuten liikuteltavat lavat ja maanalaiset käytävät.

Valitettavasti Colosseumin alkuperäiset rakenteet ovat ajan saatossa vaurioituneet maanjäristysten, ryöstöjen ja luonnonvoimien vaikutuksesta. Silti sen jäljelle jääneet osat ovat edelleen vaikuttavia todisteita antiikin ajan grandeurista. Colosseum on yksi Rooman suosituimmista matkailukohteista ja se houkuttelee vuosittain miljoonia kävijöitä ympäri maailmaa.

Amfiteatteri on myös tärkeä symboli ja inspiraation lähde. Sen vaikutus näkyy monissa myöhemmissä rakennuksissa ja sen arkkitehtoniset piirteet ovat innoittaneet useita rakennustyylejä eri aikakausina.

Lähteet:

 1. ”Colosseum.” The Colosseum. https://www.the-colosseum.net/
 2. ”The Colosseum: An Icon.” Rome.net. https://www.rome.net/colosseum
 3. ”Colosseum.” UNESCO World Heritage Centre. https://whc.unesco.org/en/list/91

Eiffel-torni

Eiffel-torni, Ranskan tunnetuin maamerkki, on Pariisin sydämessä sijaitseva rautarakenteinen torni. Se on yksi maailman ikonisimmista rakennuksista ja symboloi Pariisin kaupungin eleganssia ja teknistä osaamista.

Eiffel-torni rakennettiin vuosina 1887–1889 Gustave Eiffelin johdolla Pariisin maailmannäyttelyn näyttelytarkoitukseen. Torni on valmistettu raudasta ja se kohoaa 330 metriin, joka teki siitä maailman korkeimman rakennuksen sen valmistumisen aikaan. Torni koostuu kolmesta tasanteesta, joista ylimpään pääsee hisseillä tai portaita pitkin. Tornin huipulta avautuu upea näkymä yli Pariisin kaupungin.

Eiffel-torni oli aluksi vastaanottanut ristiriitaisia reaktioita, mutta se sai nopeasti suosiota ja siitä tuli suosittu nähtävyys sekä paikallisten että matkailijoiden keskuudessa. Torni on ollut merkittävässä roolissa Pariisin historiassa ja se on toiminut lavastuksena monissa tärkeissä tapahtumissa ja juhlallisuuksissa.

Nykyään Eiffel-torni on yksi maailman suosituimmista matkailukohteista, ja se houkuttelee vuosittain miljoonia vierailijoita. Tornin ympäristössä on myös puistoja, ravintoloita ja kauppoja, jotka tekevät vierailusta entistä miellyttävämmän.

Eiffel-torni on myös tärkeä osa Pariisin kaupunkikuvaa ja se on toiminut inspiraationa monille arkkitehdeille ja taiteilijoille. Sen elegantti rakenne ja merkittävä historia tekevät siitä ikonisen symbolin, joka edustaa Ranskan pääkaupungin ainutlaatuista charmia ja hienostuneisuutta.

Lähteet:

 1. ”Eiffel Tower.” Official Eiffel Tower Website. https://www.toureiffel.paris/en
 2. ”Eiffel Tower: History and Design.” Live Science. https://www.livescience.com/37628-eiffel-tower.html
 3. ”Eiffel Tower.” UNESCO World Heritage Centre. https://whc.unesco.org/en/list/81

Vapauden patsas

Vapauden patsas (engl. Statue of Liberty) on yksi maailman tunnetuimmista ja symbolisimmista monumenteista. Se sijaitsee New Yorkin satamassa Liberty Islandilla ja toimii Yhdysvaltojen ja vapauden symbolina.

Patsas lahjoitettiin Yhdysvalloille ranskalaisilta vuonna 1886, ja sen suunnitteli ranskalainen kuvanveistäjä Frédéric Auguste Bartholdi. Patsaan sisäpuoli on rakennettu raudasta ja sen ulkopuoli on päällystetty kuparilla. Patsas kuvaa naisfiguuria, jolla on kruunu päässään, oikeassa kädessään palava soihtu ja vasemmassa kädessään kirjoituslevy, jossa on vuosiluku ”4. heinäkuuta 1776”, Amerikan itsenäisyyspäivä.

Vapauden patsas edustaa vapautta, demokratiaa ja Yhdysvaltojen arvoja. Se on tervetulleeksi toivottamisen symboli maahanmuuttajille ja matkailijoille, jotka saapuvat Yhdysvaltoihin meritse. Patsas on myös tärkeä osa New Yorkin kaupunkikuvaa ja yksi sen tunnetuimmista maamerkeistä.

Patsaan korkeus on noin 46 metriä ja sen jalustan korkeus on noin 47 metriä. Sieltä ylhäältä patsaalta avautuu upea näkymä yli New Yorkin kaupungin ja sen ympäristön. Vierailijat voivat nousta patsaaseen ja tutustua sen sisätiloihin sekä käydä museossa, jossa kerrotaan patsaan historiasta ja merkityksestä.

Vapauden patsas on tullut tunnetuksi maailmanlaajuisesti ja se on inspiroinut monia muita vapauden ja itsenäisyyden symboleita eri puolilla maailmaa. Se on jatkuvasti läsnä populaarikulttuurissa, taiteessa, elokuvissa ja musiikissa, mikä heijastaa sen pysyvää vaikutusta ja merkitystä yhteiskunnassa.

Lähteet:

 1. ”Statue of Liberty National Monument.” National Park Service. https://www.nps.gov/stli/index.htm
 2. ”Statue of Liberty.” National Park Foundation. https://www.nationalparks.org/explore-parks/statue-liberty-national-monument
 3. ”Statue of Liberty.” The Statue of Liberty-Ellis Island Foundation. https://www.statueofliberty.org/

Kööpenhaminan tivoli

Kööpenhaminan Tivoli on yksi Euroopan vanhimmista huvipuistoista ja suosittu matkailukohde Tanskassa. Se sijaitsee Kööpenhaminan keskustassa ja tarjoaa viihdettä ja hauskanpitoa kaikenikäisille vierailijoille.

Tivoli perustettiin vuonna 1843 ja se on säilyttänyt perinteensä ja viehätyksensä vuosien varrella. Puisto tarjoaa laajan valikoiman huvilaitteita, kuten vuoristoratoja, karuselleja, laitteita lapsille ja aikuisille sekä jännittäviä nähtävyyksiä. Lisäksi Tivoli tarjoaa upeita puutarhoja, ravintoloita, kahviloita ja esiintymislavoja, joissa järjestetään konsertteja, teatteriesityksiä ja muita tapahtumia.

Tivolin ainutlaatuinen ilmapiiri ja nostalgiset puitteet houkuttelevat vuosittain miljoonia kävijöitä ympäri maailmaa. Puiston valaistus ja koristelu luovat taianomaisen tunnelman, erityisesti iltaisin. Tivoli on myös suosittu paikka perheiden ja ystävien viettää aikaa yhdessä, nauttia huvittelusta ja luoda ikimuistoisia kokemuksia.

Kööpenhaminan Tivoli on myös merkittävä kulttuurinen symboli Tanskassa ja osa maan perintöä. Se on toiminut inspiraation lähteenä monille muille huvipuistoille ympäri maailmaa. Tivoli on aktiivinen yhteisön tukija ja järjestää erilaisia tapahtumia ja hyväntekeväisyysprojekteja paikallisesti.

Lähteet:

 1. ”Tivoli Gardens.” Tivoli Gardens. https://www.tivoligardens.com/
 2. ”Tivoli Gardens.” VisitCopenhagen. https://www.visitcopenhagen.com/tivoli-gardens
 3. ”Tivoli Gardens.” Wonderful Copenhagen. https://www.wonderfulcopenhagen.com/denmark/tivoli-gardens

Tukholman kuninkaanlinna

Tukholman kuninkaanlinna (ruotsiksi Stockholms slott) on yksi Pohjoismaiden suurimmista kuninkaallisista linnoista ja tärkeä historiallinen nähtävyys Tukholman kaupungissa, Ruotsissa. Se sijaitsee upealla paikalla, Gamla Stanin vanhankaupungin sydämessä, ja toimii Ruotsin kuningasperheen virallisena asuinpaikkana sekä valtion juhlallisten tilaisuuksien tapahtumapaikkana.

Kuninkaanlinna rakennettiin 1700-luvulla ja sen suunnittelusta vastasi arkkitehti Nicodemus Tessin nuorempi. Linnaa laajennettiin myöhemmin ja sen ulkoasu ja sisustus heijastavat eri aikakausien tyylejä, kuten barokkia ja rokokoota. Kuninkaanlinnalla on yli 600 huonetta, joista osa on avoinna yleisölle. Linnaan kuuluu myös useita museoita, kuten Kuningaslinnan museo ja Kuninkaallinen asekammio.

Tukholman kuninkaanlinna on keskeinen osa Ruotsin kuningasperheen elämää ja sen nähtävyydet tarjoavat mielenkiintoisen katsauksen maan historialliseen ja kulttuuriseen perintöön. Yksi merkittävimmistä nähtävyyksistä on Kruunuholvi, jossa säilytetään Ruotsin valtakunnan kruununjalokiviä, kruununprinssin kruunua ja kuninkaan valtikkaa. Linna tarjoaa myös upeat näkymät yli Tukholman kaupungin ja Mälaren-järven.

Kuninkaanlinnassa järjestetään myös säännöllisesti valtiollisia tilaisuuksia, kuten kuninkaallisia häitä, vastaanottoja ja seremonioita. Lisäksi kuninkaanlinnalla on tärkeä rooli Tukholman kaupungin kulttuurielämässä, sillä se isännöi erilaisia taidenäyttelyitä, konsertteja ja tapahtumia ympäri vuoden.

Lähteet:

 1. ”The Royal Palace.” Kungliga Slotten. https://www.kungligaslotten.se/english.html
 2. ”Stockholm Palace.” Visit Stockholm. https://www.visitstockholm.com/see–do/attractions/stockholm-palace/
 3. ”Stockholm Palace.” The Royal Court of Sweden. https://www.kungahuset.se/royalcourt/visittheroyalpalaces/theroyalpalace/theroyalpalace.4.396160511584257f2180004012.html

Versaillesin palatsi

Versaillesin palatsi (ransk. Château de Versailles) on yksi maailman tunnetuimmista ja vaikuttavimmista kuninkaallisista palatseista. Se sijaitsee Versaillesin kaupungissa, noin 20 kilometriä Pariisista lounaaseen, ja toimi Ranskan kuninkaiden asuin- ja hallintokeskuksena.

Palatsin rakentaminen aloitettiin 1600-luvun lopulla ja sitä laajennettiin useiden kuninkaiden aikana, erityisesti Ludvig XIV:n aikana, joka tunnetaan myös Aurinkokuninkana. Palatsi edustaa barokkityyliä ja sen arkkitehtoninen kauneus ja ylellisyys ovat vaikuttavia.

Versaillesin palatsi tunnetaan erityisesti upeista huoneistaan, kuten Peilisalista (Galerie des Glaces), jossa on 357 peiliä ja joka on yksi palatsin vaikuttavimmista tiloista. Palatsin sisätiloissa on upeita koristeita, veistoksia, maalauksia ja huolellisesti suunniteltuja yksityiskohtia. Palatsi ympäröi myös laajoja puistoalueita, kauniita kukkapuutarhoja ja suihkulähteitä.

Versaillesin palatsi on merkittävä historiallinen ja kulttuurinen nähtävyys Ranskassa. Se on avoinna yleisölle, ja vierailijat voivat tutustua palatsin eri osiin, kuten kuninkaiden huoneisiin, kuningattaren huoneisiin, Trianonin palatseihin ja eri museoihin, jotka kertovat palatsin historiasta ja sen roolista Ranskan kuninkaallisessa elämässä.

Palatsi on myös suosittu matkailukohde, ja siellä järjestetään erilaisia tapahtumia, kuten konsertteja, juhlia ja näyttelyitä. Versaillesin palatsi symboloi Ranskan monarkian loistoa ja vaikutusvaltaa sekä barokkiajan arkkitehtuuria ja taiteellista perintöä.

Lähteet:

 1. ”Palace of Versailles.” Château de Versailles. https://en.chateauversailles.fr/
 2. ”Versailles Palace.” France.fr. https://www.france.fr/en/paris/article/versailles-palace
 3. ”Palace of Versailles.” UNESCO World Heritage Centre. https://whc.unesco.org/en/list/83

Gizan pyramidit

Gizan pyramidit, jotka tunnetaan myös nimellä Gizan pyramidi kompleksi, sijaitsevat Gizaan lähellä Kairoa, Egyptissä. Ne ovat ikoninen ja maailmankuulu monumenttiryhmä, joka koostuu kolmesta suuresta pyramidista: Kheopsin pyramidista, Khefrenin pyramidista ja Mykerinoksen pyramidista.

Kheopsin pyramidin uskotaan olevan vanhin ja suurin Gizan pyramidien joukossa. Se rakennettiin noin 4 500 vuotta sitten faarao Kheopsin hallituskauden aikana ja oli alun perin hänen hautapaikkansa. Kheopsin pyramidin korkeus on noin 146 metriä, ja se oli aikoinaan koristeltu valkoisella kalkkikivellä.

Khefrenin pyramidin rakentaminen alkoi noin 20 vuotta Kheopsin pyramidin jälkeen. Se on hieman pienempi ja korkeudeltaan noin 136 metriä. Khefrenin pyramidin erottuva piirre on sen yläosan säilyneet kalkkikiviverhoukset, jotka antavat sille vaikutelman suuremmasta korkeudesta.

Mykerinoksen pyramidi on kolmas ja pienin Gizan pyramidiryhmässä. Se sijaitsee lähellä Khefrenin pyramidia ja se rakennettiin faarao Mykerinoksen hallituskaudella noin 4 500 vuotta sitten. Pyramidin korkeus on noin 66 metriä.

Gizan pyramidit ovat historiallisesti merkittäviä ja ne edustavat muinaisen Egyptin arkkitehtuurin ja insinööritaidon huippukohtaa. Näiden monumentaalisten rakennelmien rakentamiseen tarvittiin suuria ihmismääriä ja taitavaa suunnittelua. Gizan pyramidit olivat alun perin osa suurempaa hautauskompleksia, johon kuului temppelit, pylväskäytävät ja muita rakenteita.

Gizan pyramidit ovat suosittu matkailukohde, ja ne houkuttelevat vuosittain valtavan määrän vierailijoita ympäri maailmaa. Ne tarjoavat arvokkaan ikkunan muinaiseen Egyptiin ja sen kiehtovaan historiaan.

Lähteet:

 1. ”The Pyramids of Giza.” Egypt Tourism Authority. http://www.egypt.travel/attractions/pyramids-of-giza
 2. ”Giza Pyramid Complex.” UNESCO World Heritage Centre. https://whc.unesco.org/en/list/86
 3. Lehner, Mark. ”The Complete Pyramids: Solving the Ancient Mysteries.” Thames & Hudson, 1997.

Hagia Sofia

Hagia Sofia, tunnettu myös nimellä Ayasofya, on historiallinen rakennus, joka sijaitsee Istanbulin vanhassakaupungissa, Turkissa. Se on yksi merkittävimmistä ja tunnetuimmista arkkitehtonisista mestariteoksista maailmassa.

Hagia Sofia rakennettiin alun perin kristilliseksi katedraaliksi vuonna 537 Byzantin keisari Justinianus I:n toimesta. Se oli tuolloin maailman suurin kirkkorakennus ja se kohosi korkeuksiin komean kupolin ja upeiden mosaiikkien kera. Vuosisatojen aikana Hagia Sofia toimi Byzantin keisarikunnan tärkeimpänä kirkkona.

Vuonna 1453 Istanbulin valloitettuaan osmanit muuttivat Hagia Sofian moskeijaksi ja lisäsivät siihen islamilaisia elementtejä, kuten minareetteja ja mihrabin. Rakennus toimi moskeijana aina vuoteen 1935 saakka, jolloin se muutettiin museoksi osana Turkin modernisaatiopyrkimyksiä.

Hagia Sofia on vaikuttava sekoitus bysanttilaista ja osmanien arkkitehtuuria. Sen sisällä on huomattava määrä kirkollista taidetta, kuten mosaiikkeja, freskoja ja ikoneja. Kupolin ja sen seinien upeat marmorointikoristeet ovat myös huomionarvoisia.

Vuonna 2020 Hagia Sofia palasi jälleen moskeijaksi, kun Turkin hallitus päätti muuttaa sen jälleen aktiiviseksi muslimipaikaksi. Tämä päätös on herättänyt kansainvälistä keskustelua ja mielipiteitä.

Hagia Sofia on suosittu matkailukohde, jossa kävijät voivat ihailla sen historiallista ja uskonnollista merkitystä sekä sen arkkitehtonisia kauneuksia. Se on myös listattu UNESCO:n maailmanperintökohteeksi.

Lähteet:

 1. ”Hagia Sophia.” Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism. https://www.ktb.gov.tr/genel/medeniyet/ayasofya/indexen.html
 2. ”Hagia Sophia.” UNESCO World Heritage Centre. https://whc.unesco.org/en/list/356
 3. ”Hagia Sophia: History, Architecture, and Significance.” Khan Academy. https://www.khanacademy.org/humanities/ap-art-history/early-europe-and-colonial-americas/medieval-europe-islamic-world/a/hagia-sophia

 

Kiinan muuri

 

Kiinan muuri, joka tunnetaan myös nimellä Kiinan suuri muuri, on yksi maailman tunnetuimmista ja vaikuttavimmista rakennelmista. Se ulottuu halki Kiinan valtavalla alueella ja on yksi maailman suurimmista ihmisen tekemistä rakenteista.

Kiinan muurin rakentaminen alkoi yli 2 000 vuotta sitten eri aikakausina, mutta suurin osa siitä, mitä näemme tänä päivänä, rakennettiin Ming-dynastian aikana (1368–1644). Muuri toimi alun perin puolustusrakenteena suojelemassa Kiinan valtakuntaa ulkopuolisilta hyökkäyksiltä ja rajan pitämisessä hallinnassa.

Muuri käsittää useita osia, ja sen kokonaispituus on arviolta noin 21 196 kilometriä. Se on rakennettu käyttäen pääasiassa kiveä, tiiltä ja puuta. Muurin leveys ja korkeus vaihtelevat eri osissa, mutta se on yleisesti ottaen noin 6–7 metriä leveä ja noin 8–14 metriä korkea.

Kiinan muurin tärkein tarkoitus oli puolustus, mutta sitä käytettiin myös tärkeänä kauppareittinä sekä valtakunnan rajan merkkinä. Muurin varrella on lukuisia vartiotorneja, jotka toimivat paitsi puolustuksellisina tukikohtina myös viestien välityskeskuksina.

Kiinan muurin merkitys kiinalaiselle kulttuurille ja historialle on valtava. Se symboloi Kiinan valtakunnan suuruutta, kestävyyttä ja pitkäikäisyyttä. Nykyään se on suosittu matkailukohde, jossa kävijät voivat tutustua sen historiallisiin osiin ja ihailla upeita näkymiä ympäröivään maisemaan.

On kuitenkin hyvä huomata, että muuri on ajan kuluessa kärsinyt rapistumisesta, luonnonvoimista ja ihmistoiminnasta. Vaikka osa muurista on hyvin säilynyt ja restauroitu, on myös osia, jotka ovat huonossa kunnossa tai jopa kokonaan romahtaneet.

Lähteet:

 1. ”The Great Wall of China.” China Culture. http://www.chinaculture.org/gb/en_aboutchina/2003-09/24/content_22825.htm
 2. ”The Great Wall of China.” UNESCO World Heritage Centre. https://whc.unesco.org/en/list/438
 3. ”The Great Wall at Mutianyu.” The Great Wall of China. http://www.mutianyugreatwall.com/

Lontoon Tower

Lontoon Tower, jota tunnetaan myös nimellä Tower of London, on ikoninen linnoitus ja historiallinen nähtävyys, joka sijaitsee Lontoon kaupungissa, Englannissa. Se on yksi maailman vanhimmista linnoituksista ja sillä on pitkä ja monipuolinen historia.

Tower on rakennettu alun perin 1000-luvulla Normannien valloituksen jälkeen. Alkuperäinen tarkoitus oli toimia linnoituksena ja kuninkaallisena palatsina. Vuosien varrella sitä on kuitenkin käytetty myös vankilana, asevarastona, aarteen säilytyspaikkana ja symbolisena voimankäytön merkkinä.

Lontoon Tower on tunnettu Beefeater-vartijoistaan ja siellä sijaitsevasta kruununjalokivien säilytyspaikasta. Se on myös kuuluisa Tower Bridge -nostosillasta, joka yhdistää sen Lontoon eteläpuolella sijaitsevaan ranta-alueeseen.

Linnoitus koostuu useista rakennuksista ja vartiotornista, jotka ympäröivät keskustan suurta White Toweria. Siellä voi vierailla eri näyttelyissä, kuten Tudor-ajan vankilassa ja kruununjalokivinäyttelyssä. Kävijät voivat myös nähdä sotilasparaateja, opastettuja kierroksia ja oppia englantilaisesta historiasta.

Lontoon Tower on myös tunnettu lukuisista historiallisista tapahtumista, kuten kuningatar Anne Boleynin teloituksesta ja osallisuudesta salamurhaan. Se on myös ollut inspiroiva aihe kirjallisuudessa ja taiteessa.

Lontoon Tower on suosittu matkailukohde, jossa kävijät voivat tutustua Englannin kuninkaalliseen historiaan ja kulttuuriin. Linnoitus on listattu UNESCO:n maailmanperintökohteeksi ja se houkuttelee vuosittain miljoonia vierailijoita ympäri maailmaa.

Lähteet:

 1. ”Tower of London.” Historic Royal Palaces. https://www.hrp.org.uk/tower-of-london/
 2. ”Tower of London.” VisitBritain. https://www.visitbritain.com/gb/en/tower-london
 3. ”Tower of London.” Historic England. https://historicengland.org.uk/listing/the-list/list-entry/1000188

Rodoksen vanhakaupunki

Rodoksen vanhakaupunki, jota kutsutaan myös nimellä Rhodosin keskiaikainen kaupunki, sijaitsee Rodoksen saarella Kreikassa. Se on yksi parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kaupunkikeskuksista maailmassa ja se on listattu UNESCO:n maailmanperintökohteeksi.

Vanha kaupunki on ympäröity keskiaikaisilla linnoituksilla, joista tunnetuin on Rodoksen linnoitus eli Ritarilinna. Linnoitus rakennettiin 1300-luvulla, kun ritarikunnat, erityisesti Johanniter-ritarikunta, hallitsivat aluetta. Linnoituksen muurit ja tornit ovat edelleen vaikuttavia, ja niiden sisällä sijaitsee useita historiallisia rakennuksia ja nähtävyyksiä.

Vanhan kaupungin sokkeloiset kujat ja kapeat kujat tarjoavat vierailijoille ainutlaatuisen kokemuksen. Siellä voi tutustua upeisiin goottilaisiin ja bysanttilaisiin kirkkoihin, historiallisiin moskeijoihin, museoihin ja kauniisiin aukioihin. Palazzo del Gran Maestro, entinen suurmestarin palatsi, on yksi huomionarvoisimmista rakennuksista, ja siellä toimii nykyään Rodoksen keskiaikainen kaupunginmuseo.

Vanha kaupunki on myös täynnä viehättäviä kahviloita, ravintoloita, kauppoja ja matkamuistomyymälöitä, jotka houkuttelevat vierailijoita nauttimaan paikallisesta tunnelmasta ja tekemään ostoksia. Alueella järjestetään myös säännöllisesti erilaisia kulttuuritapahtumia, konsertteja ja näyttelyitä.

Rodoksen vanhakaupunki on ainutlaatuinen yhdistelmä historiallisia nähtävyyksiä, kulttuuria, gastronomiaa ja kaunista ympäristöä. Se tarjoaa vierailijoille mahdollisuuden astua ajassa taaksepäin ja kokea keskiaikaisen Rodoksen rikas perintö.

Lähteet:

 1. ”Rhodes Old Town.” Discover Greece. https://www.discovergreece.com/experiences/rhodes-old-town
 2. ”Rhodes Town.” Visit Greece. https://www.visitgreece.gr/destinations/rhodes/rhodes-town/
 3. ”Medieval City of Rhodes.” UNESCO World Heritage Centre. https://whc.unesco.org/en/list/493

Milanon tuomiokirkko

Milanon tuomiokirkko, joka tunnetaan italiaksi nimellä Duomo di Milano, on vaikuttava goottilainen katedraali, joka sijaitsee Milanon kaupungissa Pohjois-Italiassa. Se on yksi maailman suurimmista ja tunnetuimmista katedraaleista, ja se on myös Milanon maamerkki.

Tuomiokirkon rakentaminen alkoi vuonna 1386, mutta se valmistui vasta useiden vuosisatojen jälkeen, vuonna 1965. Se edustaa upeaa goottilaista arkkitehtuuria, ja sen koristeelliset ulko- ja sisätilat ovat vaikuttavia. Tuomiokirkon pääkupoli kohoaa ylös kaupungin ylle, ja sen huipulla on kultainen patsas, joka symboloi neitsyt Mariaa.

Katedraalin ulkoseinät ovat koristeltu monilla veistoksilla, kuvakkeilla ja koristeellisilla yksityiskohdilla. Katedraalin sisätiloissa on kauniit lasimaalaukset, suuret kirkonpenkit, alttarit ja useita pyhäkköjä. Yksi huomionarvoinen nähtävyys on Madonnina di Milano, pieni pronssinen patsas, joka kruunaa tuomiokirkon pääkupolin.

Vierailijat voivat tutustua tuomiokirkon upeisiin tiloihin, kiivetä sen katolle ja nauttia upeista näkymistä Milanon kaupungin ylle. Katedraalin ympäristössä sijaitsee myös useita museoita ja kulttuurikohteita, jotka tarjoavat lisätietoa Milanon historiasta ja katedraalin rakentamisesta.

Milanon tuomiokirkko on paitsi uskonnollinen paikka myös tärkeä kulttuurinen ja historiallinen symboli. Se houkuttelee vuosittain suuren määrän matkailijoita ympäri maailmaa, jotka tulevat ihailemaan sen upeaa arkkitehtuuria ja kokemaan sen vaikuttavan ilmapiirin.

Lähteet:

 1. ”Milan Cathedral.” Milan Tourism Official Website. https://www.turismo.milano.it/wps/portal/tur/en/arteecultura/monumenti/dettaglio_chiesa_10
 2. ”Milan Cathedral.” Visit Milan. https://www.visitmilan.com/milan-cathedral.html
 3. ”Milan Cathedral.” Sacred Destinations. https://www.sacred-destinations.com/italy/milan-duomo

Petra, Jordania

Petra on ikoninen arkeologinen kaupunki, joka sijaitsee Jordaniassa. Se on yksi maailman merkittävimmistä ja vaikuttavimmista muinaisista kaupungeista. Petra tunnetaan erityisesti kallioon louhittujen monumentaalisten rakennusten, kuten Al-Khaznehin (aarteiden temppeli) ja Ad-Deirin (luostari) ansiosta.

Petra perustettiin noin 300 eaa. ja se oli muinainen Nabatean valtakunnan pääkaupunki. Kaupunki sijaitsee kapeassa rotkossa ja sen pääsy oli pitkään hyvin vaikeaa. Nabatean kansa hyödynsi taitavasti paikan geologisia muodostelmia ja loi upeita rakennuksia, temppelikomplekseja ja hautakammioita kallioihin.

Petran tunnetuin nähtävyys on Al-Khazneh, joka tunnetaan myös nimellä ”aarteiden temppeli” tai ”aarniomies”. Se on upea fasadi, joka on veistetty punaiseen kallioon ja toimii Petra-symbolina. Kaupungissa on myös lukuisia muita kiehtovia rakennuksia, kuten teatteri, kuninkaan hauta ja Qasr Al-Bintin temppeli.

Petra on UNESCOn maailmanperintökohde ja se houkuttelee vuosittain suuren määrän matkailijoita ympäri maailmaa. Matkailijat voivat kävellä pitkin rotkotietä, joka johdattaa heidät kaupungin keskustaan, tai vuokrata hevosen tai kamelin kuljetuksen. On myös mahdollista tehdä retkiä ympäröivään alueeseen ja tutustua muihin historiallisiin kohteisiin, kuten Siqin rotkoon ja Kuningaslahden alueeseen.

Petra on vaikuttava todiste muinaisen kulttuurin ja arkkitehtuurin loistosta. Se yhdistää ainutlaatuisella tavalla luonnonkauneuden ja ihmisen luoman kauneuden, ja se on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka kaikille historian ja arkeologian ystäville.

Lähteet:

 1. ”Petra.” Visit Jordan. https://www.visitjordan.gov.jo/Contents/Discover/Jordan/Petra.aspx
 2. ”Petra.” UNESCO World Heritage Centre. https://whc.unesco.org/en/list/326
 3. ”Petra.” The American Center of Oriental Research. https://acorjordan.org/visit-petra/

 

Taj Mahal, Intia

Taj Mahal on maailmankuulu mausoleumi, joka sijaitsee Agra-kaupungissa, Uttar Pradeshin osavaltiossa Intiassa. Se on yksi maailman upeimmista arkkitehtonisista saavutuksista ja UNESCOn maailmanperintökohde. Taj Mahal tunnetaan rakkauden symbolina ja se houkuttelee vuosittain miljoonia vierailijoita ympäri maailmaa.

Taj Mahal rakennettiin Mughal-valtakunnan keisarin Shah Jahanin käskystä vuosina 1631–1653. Se toimi keisarin puolison, Mumtaz Mahalin, hautapaikkana. Rakennuksen suunnitteli arkkitehti Ustad Ahmad Lahauri, ja sen rakentaminen vaati tuhansia työntekijöitä ja käsityöläisiä eri puolilta maailmaa.

Taj Mahal on kuuluisa valkoisesta marmoristaan, joka on hienosti veistetty ja koristeltu. Sen muoto ja yksityiskohdat ovat poikkeuksellisen tarkkoja ja harmonisia. Keskeisenä elementtinä on valtava kupoli, joka kohoaa rakennuksen keskeltä. Sitä ympäröi neljä minareettia, jotka täydentävät rakennuksen symmetristä ulkoasua.

Mausoleumin sisätiloissa on Mughal-tyyliin sisustettu hautakammio, joka sisältää Mumtaz Mahalin ja Shah Jahanin haudat. Huoneen seinät ovat koristeltu upeilla koristeaiheilla, kalligrafialla ja jalokivillä. Vierailijat voivat ihailla myös puutarhoja, vesialtaita ja muita rakennuksia, jotka ympäröivät Taj Mahalia.

Auringonlaskun ja auringonnousun aikaan Taj Mahal hehkuu erityisen kauniisti, kun sen valkoinen marmori kimmeltää auringonvalossa eri sävyissä. Tämä on suosittu aika valokuvien ottamiseen ja romanttisten hetkien kokemiseen.

Taj Mahal on syvästi juurtunut Intian kulttuuriin ja historiaan, ja se on yksi maailman ikonisimmista rakennuksista. Se edustaa Mughal-valtakunnan kukoistuskautta ja on merkittävä muistomerkki rakkaudesta, kauneudesta ja arkkitehtonisesta mestariteoksesta.

Lähteet:

 1. ”Taj Mahal.” Archaeological Survey of India. http://www.asi.nic.in/asi_monu_tktd_up_tajmahal.asp
 2. ”Taj Mahal.” UNESCO World Heritage Centre. https://whc.unesco.org/en/list/252
 3. ”Taj Mahal.” Lonely Planet. https://www.lonelyplanet.com/india/uttar-pradesh/agra/attractions/taj-mahal/a/poi-sig/400086/356455

Sheikki Zayedin moskeija

Sheikki Zayedin moskeija, joka tunnetaan myös nimellä Sheikh Zayed Grand Mosque, on upea islamilainen pyhäkkö sijaiten Abu Dhabissa, Arabiemiirikunnissa. Se on yksi maailman suurimmista moskeijoista ja merkittävä maamerkki.

Moskeija on nimetty Arabiemiraattien perustajan, sheikki Zayed bin Sultan Al Nahyanin, mukaan. Sen rakentaminen alkoi vuonna 1996 ja se valmistui vuonna 2007. Moskeija edustaa islamilaisen arkkitehtuurin kauneutta ja yhdistää perinteisiä ja modernia suunnittelua.

Sheikki Zayedin moskeija on vaikuttava näky valkoisine kupoleineen, minareetteineen ja marmoripinnoitteineen. Sen suuri rukoussali mahtuu tuhansia uskovaisia ja sen lattia on koristeltu upeilla mosaikkikuviolla. Moskeijassa on myös maailman suurin käsinsolmittu matto, joka peittää rukousalueen.

Moskeijan ulkotiloja koristavat kauniit vesialtaat, puutarhat ja kävelyalueet. Koko rakennuksen ympärillä on valaistus, joka luo vaikuttavia näkymiä illan pimeydessä. Moskeija on avoinna vierailijoille, jotka voivat ihailla sen kauneutta ja kulttuurista merkitystä. Vierailijoiden tulee kuitenkin noudattaa pukeutumis- ja käyttäytymissääntöjä, jotka kunnioittavat moskeijan pyhyyttä.

Sheikki Zayedin moskeija on kulttuurinen ja uskonnollinen symboli Arabiemiraateille. Se edustaa islamin perinteitä ja arvoja sekä avoimuutta ja vieraanvaraisuutta. Moskeija on tärkeä paikka rukoukselle ja hengelliselle hiljentymiselle sekä kulttuurisen tiedon ja ymmärryksen jakamiselle vierailijoiden kanssa.

Lähteet:

 1. ”Sheikh Zayed Grand Mosque.” Visit Abu Dhabi. https://www.visitabudhabi.ae/en/see.and.do/attractions.and.landmarks/cultural.attractions/sheikh.zayed.grand.mosque.aspx
 2. ”Sheikh Zayed Grand Mosque.” Abu Dhabi Culture. https://www.abudhabiculture.ae/en/Culture-and-Entertainment/Sheikh-Zayed-Grand-Mosque
 3. ”Sheikh Zayed Grand Mosque.” Lonely Planet. https://www.lonelyplanet.com/united-arab-emirates/abu-dhabi/attractions/sheikh-zayed-grand-mosque/a/poi-sig/401003/361165

Angkor Wat

Angkor Wat on maailmankuulu muinaiskaupunki, joka sijaitsee Kambodžassa. Se on yksi tärkeimmistä ja vaikuttavimmista arkeologisista kohteista Kaakkois-Aasiassa. Angkor Wat tunnetaan erityisesti upeasta khmer-tyylisestä arkkitehtuuristaan ja sen valtavista temppelikomplekseista.

Angkor Wat rakennettiin 1100-luvulla Khmer-valtakunnan kuningas Suryavarman II:n käskystä. Se oli alun perin hindulainen temppeli, joka oli omistettu jumalille Vishnulle ja Shivalle. Myöhemmin se muutettiin buddhalaiseksi temppeliksi. Angkor Watin suunnittelu ja rakentaminen vaati valtavaa työvoimaa ja käytettiin runsaasti kiveä ja koristeellisia veistoksia.

Angkor Watin pääpiirteet ovat sen viisi tornia, jotka symboloivat maailmoja hindulaisessa uskomusjärjestelmässä. Temppelialueen ympärillä on laaja vallihauta, ja sisäänkäynti tapahtuu monumentaalisen portaalin kautta. Temppelialueella on useita pylväshallia, sisäpihoja ja keskeinen pääpyhäkkö, joka on koristeltu veistoksilla ja reliefeillä.

Angkor Wat on merkittävä paikka buddhalaiselle palvonnalle, ja se houkuttelee myös matkailijoita ympäri maailmaa. Temppelialueella vierailevat voivat tutustua sen vaikuttaviin rakennuksiin, kiertää sen monia käytäviä ja ihailla sen koristeellisia yksityiskohtia. Auringonnousu ja auringonlasku ovat erityisen suosittuja aikoja, jolloin temppeli hehkuu upeissa väreissä.

Angkor Watin lisäksi alueella on muita merkittäviä temppelikomplekseja, kuten Bayon, Ta Prohm ja Angkor Thom, jotka kaikki heijastavat Khmer-valtakunnan kulttuurin loistoa. Koko Angkorin alue on UNESCOn maailmanperintökohde, joka tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua menneisyyden kiehtovaan historiaan.

Lähteet:

 1. ”Angkor Wat.” Tourism of Cambodia. https://www.tourismcambodia.com/attractions/angkor/angkor-wat.htm
 2. ”Angkor Wat.” UNESCO World Heritage Centre. https://whc.unesco.org/en/list/668
 3. ”Angkor Wat.” Lonely Planet. https://www.lonelyplanet.com/cambodia/angkor-wat

Alhambra, Espanja

Alhambra on maailmankuulu linna- ja palatsikompleksi, joka sijaitsee Granadassa, Espanjassa. Se on yksi merkittävimmistä maurien perintökohteista ja tärkeä nähtävyys Espanjan matkailukohteissa.

Alhambra rakennettiin Nasri-dynastian aikana 1200-luvulta 1400-luvulle. Se koostuu useista rakennuksista, linnoituksista ja puutarhoista. Alhambra yhdistää maurilaisen arkkitehtuurin, islamilaisen taiteen ja andalusialaisen kulttuurin ainutlaatuisella tavalla.

Alhambran tunnetuin osa on Alcazaba, linnoituksen alue, joka tarjosi puolustuksen palatsille ja sen asukkaille. Palatsialueeseen kuuluu Nasridien palatsi, jossa on upeita sisäpihoja, veistoksia, ornamentteja ja kalligrafiaa. Palatsi on tunnettu myös sen Patio de los Leonesista (Leijonien piha), joka on kaunis keskuspiha, jossa on leijonapatsas suihkulähteen keskellä.

Toinen tärkeä osa Alhambran kompleksia on Generalife, puutarhojen alue, joka toimi sulttaanin ja hänen perheensä lepopaikkana. Generalifen puutarhat ovat kauniita, ja niissä on lukuisia suihkulähteitä, käytäviä ja vehreitä kasvillisuusalueita.

Alhambraa pidetään arkkitehtuurisen harmonian ja kauneuden mestariteoksena. Se heijastaa maurilaista kulttuuria, jossa yhdistyvät monimutkaiset geometriset kuviot, arabialainen kalligrafia, käsityötaito ja esteettinen hienostuneisuus.

Nykyään Alhambra on suosittu matkailukohde, ja vierailijoiden on suositeltavaa ostaa lippu etukäteen, sillä päivittäiset vierailijamäärät ovat rajoitettuja. Alhambra tarjoaa mahdollisuuden tutustua maurien perintöön, kävellä historiallisissa puutarhoissa ja ihailla upeita näkymiä Granadan kaupunkiin.

Lähteet:

 1. ”Alhambra.” Patronato de la Alhambra y Generalife. https://www.alhambra-patronato.es/en/
 2. ”Alhambra.” UNESCO World Heritage Centre. https://whc.unesco.org/en/list/314
 3. ”Alhambra.” Lonely Planet. https://www.lonelyplanet.com/spain/andalucia/granada/attractions/alhambra/a/poi-sig/389566/360727

Grand Canyon

Grand Canyon on yksi maailman tunnetuimmista ja vaikuttavimmista luonnonmuodostelmista. Se sijaitsee Arizonassa, Yhdysvalloissa, ja se on Yhdysvaltain kansallispuisto. Grand Canyon on laaja rotko, joka on syntynyt Coloradojoen eroosion tuloksena.

Grand Canyonin rotko ulottuu noin 446 kilometrin pituisena ja sen leveys vaihtelee 6–29 kilometriin. Syvyys voi olla jopa yli 1 800 metriä. Rotkon seinämät paljastavat kerroksittain sedimenttikiviä, jotka kertovat alueen geologisesta historiasta.

Grand Canyon tarjoaa henkeäsalpaavia näkymiä ja monipuolisia maisemia. Sen seinämillä näkyy erilaisia värejä auringonvalon vaihtelun mukaan. Rotkossa on myös lukuisia luonnonkauniita kohteita, kuten Horsetail Fall ja Havasu Falls, jotka houkuttelevat valokuvaajia ja retkeilijöitä ympäri maailmaa.

Grand Canyonilla on useita näköalapaikkoja, joista suosituimmat ovat South Rim ja North Rim. Näköalapaikoilta voi ihailla rotkon valtavaa mittakaavaa ja upeita maisemia. Alueella on myös lukuisia retkeilyreittejä, joista suosituimpia ovat Bright Angel Trail ja Rim-to-Rim Trail.

Grand Canyon on myös tärkeä ekosysteemi, jossa elää monenlaisia kasvi- ja eläinlajeja. Se tarjoaa suojapaikan harvinaisille lajeille, kuten kaliforniankondorille ja kaktuspöllölle. Kansallispuistossa toteutetaan monia suojelutoimenpiteitä, jotta alueen ainutlaatuinen ekosysteemi säilyy.

Grand Canyonin vierailijat voivat tutustua rotkoon monin eri tavoin, kuten kävelemällä reiteillä, ajamalla mule-pakilla tai osallistumalla veneretkelle Coloradojoella. Kansallispuistossa on myös museoita, vierailijakeskuksia ja opastettuja kierroksia, jotka tarjoavat tietoa alueen geologiasta, historiasta ja ekologiasta. Parhaiten kanjonille pääsee Suomesta, jos ensin matkustaa Las Vegasiin ja tekee sieltä opastetun retken tai vuokraa auton.

Lähteet:

 1. ”Grand Canyon National Park.” National Park Service. https://www.nps.gov/grca/index.htm
 2. ”Grand Canyon.” Visit Arizona. https://www.visitarizona.com/places/national-parks/grand-canyon/
 3. ”Grand Canyon.” Lonely Planet. https://www.lonelyplanet.com/usa/southwest/grand-canyon-national-park

Bathin roomalainen kylpylä

Bathin roomalainen kylpylä on historiallinen nähtävyys sijaiten Bathin kaupungissa, Englannissa. Se on yksi parhaiten säilyneistä roomalaisista kylpylöistä maailmassa ja tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua antiikin roomalaiseen kylpyläkulttuuriin.

Roomalainen kylpylä Bathissa rakennettiin aikanaan Britannian Rooman vallan aikana, noin 200-luvulla. Se hyödynsi alueen lämpimiä lähteitä ja oli suosittu kokoontumispaikka sosiaalisiin tapahtumiin, kylpemiseen ja terveysrituaaleihin. Kylpyläkompleksi koostui eri osista, kuten kylpylöistä, saunoista, uima-altaista ja temppeliksi omistetusta alueesta.

Kylpylän keskeisin osa on Great Bath, suuri uima-allas, joka oli täytetty lämpimällä lähteellä. Vierailijat voivat ihailla sen vaikuttavaa arkkitehtuuria ja oppia sen toiminnasta kautta historian. Kylpylän alueella on myös mukulakivikäytäviä, joiden varrella sijaitsevat eri osastot, kuten Frigidarium (kylmävesiallas) ja Caldarium (lämpimässä höyryssä).

Bathin roomalainen kylpylä tarjoaa vierailijoille myös opastettuja kierroksia, joissa voi oppia lisää alueen historiasta ja roomalaisesta kylpyläkulttuurista. Kylpyläkompleksiin kuuluu myös nykyaikainen museo, joka esittelee arkeologisia löytöjä ja antaa syvällisempää tietoa kylpyläelämästä roomalaisaikana.

Kylpyläalueen läheisyydessä sijaitsee myös Bathin kaupungin historiallinen keskusta, jossa voi tutustua muihin upeisiin historiallisiin rakennuksiin, kuten Bathin tuomiokirkkoon ja Georgian aikakauden arkkitehtuuriin.

Bathin roomalainen kylpylä on ainutlaatuinen matkakohde, jossa voi yhdistää historiallisen tutkimuksen, kulttuurin ja rentoutumisen. Se tarjoaa ikkunan menneisyyteen ja antaa arvokasta tietoa roomalaisesta perinnöstä Englannissa.

Lähteet:

 1. ”Roman Baths.” The Roman Baths. https://www.romanbaths.co.uk/
 2. ”Roman Baths and Pump Room.” Visit Bath. https://visitbath.co.uk/things-to-do/roman-baths-and-pump-room-p3931
 3. ”Roman Baths.” Lonely Planet. https://www.lonelyplanet.com/england/bath/attractions/roman-baths/a/poi-sig/372366

Fontana di Trevi

Fontana di Trevi on kuuluisa suihkulähde, joka sijaitsee Roomassa, Italiassa. Se on yksi Rooman ikonisimmista ja suosituimmista nähtävyyksistä. Fontana di Trevi on tunnettu kauniista barokkityylistä ja vaikuttavasta arkkitehtuuristaan.

Suihkulähde rakennettiin 1700-luvulla ja se kuvastaa roomalaista mytologiaa. Fontaani koostuu suuresta patsasryhmästä, joka esittää merenjumalaa Neptunusta, joka ratsastaa vaunuilla vedellä leikkivien hevosten ympäröimänä. Patsaan yläpuolella on näyttävä koristeltu julkisivu, joka sisältää erilaisia veistoksia ja yksityiskohtia.

Fontana di Trevi on tunnettu myös perinteestään heittää kolikko suihkulähteeseen. Uskomuksen mukaan heittämällä kolikon suihkulähteeseen varmistaa paluun Roomaan tulevaisuudessa. Joka päivä suuri määrä ihmisiä heittää kolikoita suihkulähteeseen ja nauttii sen kauneudesta.

Suihkulähde sijaitsee Trevin kaupunginosassa Rooman historiallisessa keskustassa. Alueella on myös muita merkittäviä nähtävyyksiä, kuten Trevin suihkulähde, Pantheon ja Piazza di Spagna (Espanjalainen portaat).

Fontana di Trevi on valtavan suosittu matkailukohde, ja päivittäinen vierailijamäärä on suuri. Suositellaan vierailemaan suihkulähteellä aikaisin aamulla tai myöhään illalla, jolloin väkimäärä on yleensä hieman vähäisempi.

Lähteet:

 1. ”Fontana di Trevi.” Turismo Roma. https://www.turismoroma.it/en/places/fontana-di-trevi
 2. ”Trevi Fountain.” Rome.net. https://www.rome.net/trevi-fountain
 3. ”Trevi Fountain.” Lonely Planet. https://www.lonelyplanet.com/italy/rome/attractions/fontana-di-trevi/a/poi-sig/389816/359975

Big Ben, Lontoo

Big Ben on yksi Lontoon tunnetuimmista maamerkeistä. Vaikka monet käyttävät nimeä Big Ben viittaamaan koko kellotorniin, itse Big Ben on itse asiassa kello, joka sijaitsee Palace of Westminsterissä, Britannian parlamenttirakennuksessa.

Big Benin kellotorni on osa Palace of Westminsterin kompleksia ja se sijaitsee Thames-joen rannalla. Kellotorni on vaikuttava rakennus, joka on tunnettu kellon kumisevasta äänestä, joka kaikuu ympäri Lontoota. Big Benin kello on yksi maailman suurimmista kellonkoneistoista, ja se on tullut symboloimaan Lontoota ja Britanniaa.

Palace of Westminster, johon Big Ben kuuluu, on myös koti Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentille. Rakennus on arkkitehtonisesti vaikuttava ja siinä on goottilaista ja neogoottilaista tyyliä. Se on myös Unescon maailmanperintökohde.

Valitettavasti, vuoden 2019 restaurointityöt ovat vaikuttaneet Big Benin toimintaan ja se on ollut hiljaa pitkän aikaa. Kuitenkin, Palace of Westminster ja Big Ben ovat edelleen näkyvä osa Lontoon kaupunkikuvaa ja tärkeitä historiallisia kohteita.

Vierailijat voivat ihailla Big Benin kellotornia ja Palace of Westminsteriä ulkopuolelta, ja monilla jokiristeilyillä Thames-joella pääsee ihailemaan niiden upeaa arkkitehtuuria. On kuitenkin hyvä huomioida, että tällä hetkellä vierailut sisätiloihin saattavat olla rajoitettuja restaurointitöiden vuoksi.

Lähteet:

 1. ”Big Ben.” UK Parliament. https://www.parliament.uk/bigben
 2. ”Palace of Westminster, Westminster Abbey and Saint Margaret’s Church.” UNESCO World Heritage Centre. https://whc.unesco.org/en/list/426
 3. ”Big Ben.” Visit London. https://www.visitlondon.com/things-to-do/sightseeing/london-attraction/big-ben

Brandenburgin portti

Brandenburgin portti (Brandenburger Tor) on yksi Berliinin tunnetuimmista maamerkeistä ja historiallisista symboleista. Se sijaitsee Pariser Platzilla, Berliinin keskustassa, ja se on yksi kaupungin viimeisistä säilyneistä kaupunkirajan porteista.

Brandenburgin portti on klassisistisen arkkitehtuurin mestariteos, joka valmistui vuonna 1791. Se koostuu kuudesta pylväästä, joiden välissä kulkee suuri keskikaari ja kaksi pienempää sivukaarta. Portti on koristeltu veistoksilla ja korinttilaisilla pylväillä, jotka lisäävät sen vaikuttavuutta.

Historiallisesti Brandenburgin portti symboloi yhtenäisyyttä ja vapautta, ja se on ollut todistamassa monia merkittäviä tapahtumia. Se oli alun perin osa Berliinin kaupunkimuuria, mutta sen myötä portti on myös tullut symboloimaan Saksan yhdistymistä vuonna 1990.

Brandenburgin portti on tärkeä paikka niin turisteille kuin paikallisillekin. Sen ympäristössä on useita muita merkittäviä nähtävyyksiä, kuten Reichstag-rakennus ja Tiergarten-puisto. Portti on myös tärkeä tapahtumapaikka, ja siellä on järjestetty monia historiallisia tilaisuuksia, kuten vuoden 1989 Berliinin muurin murtumisen juhlintaa.

Vierailijat voivat tutustua Brandenburgin porttiin ja ihailla sen kaunista arkkitehtuuria. Portin läpi kulkee liikennettä, mutta siinä on myös jalankulkijoiden alue, joka mahdollistaa esteettömän pääsyn portin läpi. Portin alueella on myös infotauluja, jotka tarjoavat tietoa sen historiasta ja merkityksestä.

Lähteet:

 1. ”Brandenburg Gate.” Visit Berlin. https://www.visitberlin.de/en/brandenburg-gate
 2. ”Brandenburg Gate.” Berlin.de. https://www.berlin.de/en/attractions-and-sights/3560266-3104052-brandenburg-gate.en.html
 3. ”Brandenburg Gate.” Lonely Planet. https://www.lonelyplanet.com/germany/berlin/attractions/brandenburg-gate/a/poi-sig/1152312/359354

Pieni merenneito -patsas

Pieni merenneito (The Little Mermaid) on kuuluisa patsas, joka sijaitsee Langelinie-nimisellä rantapromenadilla Kööpenhaminassa, Tanskassa. Patsas on inspiroitunut Hans Christian Andersenin satuun Pieni merenneito, joka on yksi maailmankuulun tanskalaisen kirjailijan tunnetuimmista teoksista.

Patsas kuvaa nuorta merenneitoa istumassa kivellä ja tuijottamassa merta. Se on tehty pronssista ja se on noin 1,25 metriä korkea. Pieni merenneito on tullut yhdeksi Kööpenhaminan tärkeimmistä symbolisista maamerkeistä ja se houkuttelee vuosittain suuren määrän vierailijoita ympäri maailmaa.

Patsas on luotu taiteilija Edvard Eriksenin toimesta ja se paljastettiin ensimmäisen kerran vuonna 1913. Patsaan sijoittaminen rantapromenadille oli alun perin Kööpenhaminan kaupungin idea, ja siitä tuli nopeasti suosittu nähtävyys. Vaikka patsas on joutunut vandalismitekojen kohteeksi ja siihen on kohdistunut vaurioita, se on korjattu ja pysyy edelleen paikallaan.

Vaikka Pieni merenneito on varsin pieni patsas, se herättää suurta mielenkiintoa ja ihastusta kävijöissä. Rantapromenadi tarjoaa myös upeita näkymiä Itämerelle, ja alueella on muitakin nähtävyyksiä ja aktiviteetteja, kuten museoita ja ravintoloita.

On hyvä huomata, että Pieni merenneito on hyvin suosittu matkailukohde, joten vierailijoille suositellaan saapumaan aikaisin aamulla tai myöhään illalla välttääkseen suurimmat väkijoukot.

Lähteet:

 1. ”The Little Mermaid.” VisitCopenhagen. https://www.visitcopenhagen.com/copenhagen/little-mermaid-gdk586951
 2. ”The Little Mermaid.” VisitDenmark. https://www.visitdenmark.com/denmark/the-little-mermaid-gdk614979
 3. ”The Little Mermaid.” VisitCopenhagen. https://www.visitcopenhagen.com/copenhagen/little-mermaid-statue
 4. ”The Little Mermaid.” Lonely Planet. https://www.lonelyplanet.com/denmark/copenhagen/attractions/the-little-mermaid/a/poi-sig/1124410/358852

Sagrada Família

Sagrada Família on ikoninen basilika Barcelonassa, Espanjassa, ja se on yksi maailman tunnetuimmista keskeneräisistä arkkitehtonisista mestariteoksista. Se on suunniteltu ja alun perin aloitettu arkkitehti Antoni Gaudín toimesta vuonna 1882, ja se on edelleen rakennuksen jatkuvan kehittämisen ja laajentamisen kohteena.

Sagrada Família edustaa modernistista arkkitehtuuria ja siinä yhdistyvät erilaiset tyylisuunnat, kuten goottilainen ja katalaani modernismi. Basilikaa leimaa sen uskomattoman yksityiskohtainen ja fantasianomainen muotoilu, jossa on monimutkaisia veistoksia, torneja ja julkisivuja.

Yksi basilikan merkittävimmistä ominaisuuksista on sen korkeat tornit, jotka symboloivat eri kristillisiä hahmoja ja raamatullisia tapahtumia. Lopullisessa valmiissa muodossaan Sagrada Família tulee olemaan 18 tornia, joista korkein edustaa Jeesusta Kristusta.

Vaikka basilika on ollut rakenteilla jo vuosikymmeniä, sen arvioitu valmistumisaika on vuosi 2026, jolloin se olisi valmistunut Gaudín alkuperäisen visioon perustuen. Nykyään Sagrada Famíliaa voi kuitenkin jo ihailla ja vierailla sen sisätiloissa, jossa näkyy upea valon ja värin käyttö lasimaalauksissa ja kaarevissa muodoissa.

Sagrada Família on suosittu matkailukohde, ja vierailijat voivat tutustua sen historiaan ja arkkitehtuuriin opastetuilla kierroksilla. Lisäksi basilikan ympäristössä on muita nähtävyyksiä, kuten Gaudín suunnittelema Park Güell ja Casa Batlló, jotka tarjoavat lisää näkymiä hänen ainutlaatuisesta työstään.

Lähteet:

 1. ”Sagrada Família.” Official Website of the Basilica. https://sagradafamilia.org/
 2. ”Sagrada Família.” Visit Barcelona. https://www.barcelona.cat/en/what-to-do-in-bcn/sagrada-familia
 3. ”Sagrada Família.” Lonely Planet. https://www.lonelyplanet.com/spain/barcelona/attractions/sagrada-familia/a/poi-sig/379972/360728

Stonehenge

Stonehenge on muinainen kivimonumentti, joka sijaitsee Englannissa, noin 13 kilometriä luoteeseen Salisburyn kaupungista. Se on yksi maailman tunnetuimmista esihistoriallisista rakennelmista ja arkeologisista kohteista. Stonehenge koostuu suurista kivistä, jotka on aseteltu ympyrän muotoon ja jotka on yhdistetty toisiinsa vaakasuorilla kivillä.

Stonehengen alkuperä ja tarkoitus ovat olleet arvoituksellisia ja tutkijat ovat esittäneet erilaisia teorioita sen tarkoituksesta. Yleisesti uskotaan, että Stonehenge rakennettiin noin 2500-2000 eaa. ja se liittyy uskonnollisiin tai rituaalisiin tarkoituksiin. Sitä on mahdollisesti käytetty aurinkokalenterin tai tähtikartan laskemiseen tai se voi olla ollut pyhä paikka seremonioille ja uhritoimituksille.

Stonehenge on vaikuttava näky, ja sen massiiviset kivet herättävät ihmetystä siitä, miten ne on siirretty ja aseteltu paikoilleen ilman nykyaikaista tekniikkaa. Jotkut kivet ovat peräisin jopa 200 mailin päästä Walesista, mikä viittaa siihen, että monumentin rakentamiseen on tarvittu huomattavaa vaivaa ja yhteistyötä.

Nykyään Stonehenge on suosittu turistikohde ja siellä vierailee vuosittain suuri määrä kävijöitä. Alueella on vierailijakeskus, jossa on tietoa Stonehengen historiasta, rakentamisesta ja arkeologisista löydöistä. Vierailijat voivat myös tutustua Stonehengeen opastetuilla kierroksilla ja nähdä sen vaikuttavan maiseman.

On hyvä huomioida, että Stonehengeen pääsee nykyään ainoastaan vierailijakeskuksen kautta ja lähietäisyydelle monumentista ei voi ajoneuvoilla mennä. Tämä rajoitus on asetettu suojelemaan kulttuuriperintöä ja tarjoamaan paremman kokemuksen vierailijoille.

Lähteet:

 1. ”Stonehenge.” English Heritage. https://www.english-heritage.org.uk/visit/places/stonehenge/
 2. ”Stonehenge.” Visit Wiltshire. https://www.visitwiltshire.co.uk/salisbury/stonehenge/
 3. ”Stonehenge.” National Geographic. https://www.nationalgeographic.com/culture/topics/reference/stonehenge/
 4. ”Stonehenge.” Lonely Planet. https://www.lonelyplanet.com/england/wiltshire/stonehenge

Kaarlensilta, Praha

Kaarlensilta (Charles Bridge) on ikoninen silta, joka sijaitsee Prahan kaupungissa Tšekissä. Se yhdistää Prahan vanhankaupungin (Staré Město) toiselle puolelle Vltava-jokea Prahan linnaan (Pražský hrad) johtavalle alueelle. Kaarlensilta on yksi Prahan suosituimmista turistikohteista ja se on tärkeä osa kaupungin historiallista ja kulttuurista perintöä.

Kaarlensilta rakennettiin 1300-luvulla, ja se on yksi Euroopan vanhimmista kivisilloista. Se on noin 520 metriä pitkä ja siinä on 16 kaarta, jotka yhdistävät molemmat joenrannat. Silta on koristeltu useilla patsailla, joista tunnetuimpia ovat barokkityyliset Pyhän Johannes Nepomukin patsas ja Pyhän Iivana Nepomukilaisen patsas.

Kaarlensillan kävelytie on suosittu kävelykohde, jossa voi ihailla kaunista arkkitehtuuria, historiallisia patsaita ja kaupungin näkymiä joelta. Silta on vilkas paikka, jolla on usein myyjiä, taiteilijoita ja muusikoita, jotka luovat vilkasta tunnelmaa. Auringonlaskun aikaan ja aikaisin aamulla sillalla voi olla hieman vähemmän ihmisiä ja se tarjoaa upeita valokuvauksellisia hetkiä.

Kaarlensillan länsipäässä sijaitsee Vanhankaupungin puoli, jossa on monia historiallisia nähtävyyksiä, kuten Vanhankaupungin aukio (Staroměstské náměstí) ja Kuuta edustava Astronomisen kellon torni (Orloj). Itäpäässä puolestaan on Prahan linna-alue, jossa voi tutustua Prahan linnan moniin nähtävyyksiin, kuten Pyhän Vituksen katedraaliin (Katedrála svatého Víta) ja Kultaiseen kujalle (Zlatá ulička).

Kaarlensilta on arvostettu paikka Prahan kaupungissa, ja se heijastaa kaupungin rikasta historiaa ja kulttuuria. Se on myös suosittu kohtaamispaikka paikallisille ja turisteille. Kävely Kaarlensillalla tarjoaa unohtumattoman kokemuksen ja mahdollisuuden ihailla Prahan kauneutta ja charmia.

Lähteet:

 1. ”Charles Bridge.” Prague.eu. https://www.prague.eu/en/object/places/93/charles-bridge-karluv-most
 2. ”Charles Bridge.” Lonely Planet. https://www.lonelyplanet.com/czech-republic/prague/attractions/charles-bridge/a/poi-sig/1135873/360977
 3. ”Charles Bridge.” Prague Experience. https://www.pragueexperience.com/places.asp?PlaceID=598
 4. ”Charles Bridge.” Atlas Obscura. https://www.atlasobscura.com/places/charles-bridge-prague-czech-republic

Kalteva torni, Pisa

Kalteva torni, joka tunnetaan myös nimellä Pisan torni (Tower of Pisa), sijaitsee Pisan kaupungissa, Italiassa. Torni on osa Pisan tuomiokirkon kompleksia, joka kuuluu UNESCO:n maailmanperintökohteisiin. Torni tunnetaan erityisesti sen vinoasennosta, joka tekee siitä yhden maailman tunnetuimmista maamerkeistä.

Rakentaminen Pisan tornille aloitettiin vuonna 1173, ja se oli alun perin tarkoitettu kellotorniksi tuomiokirkon vieressä. Kuitenkin jo rakentamisen alkuvaiheessa huomattiin, että torni alkoi kallistua, mikä johtui epävakaasta maaperästä. Tornin rakentaminen keskeytettiin useiksi vuosiksi, ja se jatkui vasta myöhemmin.

Torni on valmistunut lopullisesti vasta 1300-luvulla. Se on noin 56 metriä korkea ja siinä on kahdeksan kerrosta. Tornin vinoasento johtuu sen painopisteen epäsymmetriasta ja heikosta maaperästä. Nykyään Pisan torni on yksi maailman suosituimmista turistikäyntikohteista, ja kävijät voivat kiivetä torniin ja nauttia upeista näkymistä ympäröivään maisemaan.

Pisan torni on arkkitehtonisesti vaikuttava ja siinä yhdistyvät romaaninen ja goottilainen tyyli. Tornin ulkopinta on koristeltu kaiverruksilla ja veistoksilla, ja sen sisätilat sisältävät historiallisia artefakteja ja näyttelyitä. Tornin vieressä sijaitsee myös muita nähtävyyksiä, kuten Pisan tuomiokirkko (Duomo di Pisa), Kastellineli (Baptisteri) ja Camposanto-monumentaalikalmisto.

Pisan torni on symboli Pisan kaupungille ja se houkuttelee vuosittain miljoonia kävijöitä ympäri maailman. Tornin kallellaan oleva asento ja sen ainutlaatuinen ulkonäkö tekevät siitä valokuvauksellisen ja ikonisen kohteen, joka kiehtoo matkailijoita.

Lähteet:

 1. ”Leaning Tower of Pisa.” Official Website of the Pisa Cathedral. http://www.opapisa.it/en/leaning-tower.html
 2. ”Leaning Tower of Pisa.” UNESCO World Heritage Centre. https://whc.unesco.org/en/list/395
 3. ”Leaning Tower of Pisa.” Visit Tuscany. https://www.visittuscany.com/en/attractions/the-leaning-tower-of-pisa/
 4. ”Leaning Tower of Pisa.” Lonely Planet. https://www.lonelyplanet.com/italy/pisa/attractions/leaning-tower-of-pisa/a/poi-sig/389388/359845

Pääsiäissaari

Pääsiäissaari (Easter Island) sijaitsee Tyynellä valtamerellä noin 3 700 kilometriä Chilestä länteen. Se on kuuluisa valtavista kivipatsaistaan, jotka tunnetaan nimellä moai. Pääsiäissaari on yksi maailman salaperäisimmistä ja kiehtovimmista arkeologisista kohteista.

Pääsiäissaaren asukkaat kuuluivat muinaiseen Rapa Nui -kulttuuriin. He rakensivat ja pystyttivät yli 800 moai-patsasta saaren rannoille. Moait ovat massiivisia kiviveistoksia, jotka esittävät ihmishahmoja. Ne on veistetty vulkaanisesta tuffikivestä ja painavat useita tonneja. Monet moait seisovat riviin katsoen sisämaahan päin.

Pääsiäissaarella on myös muita arkeologisia kohteita, kuten Ahu-alustoja, jotka ovat patsaiden perustuksia. Alueelta löytyy myös Rano Raraku -tuffilouhos, josta moai-patsaat on veistetty. Pääsiäissaari on myös upea luontokohde, jossa on kauniita rantoja, tulivuoria ja rehevää kasvillisuutta.

Pääsiäissaaren historia on edelleen osittain arvoitus. Moai-patsaiden veistäminen ja niiden siirtäminen on ollut vaativa tekninen saavutus, joka herättää kysymyksiä siitä, miten se on toteutettu ilman nykyaikaista tekniikkaa. Pääsiäissaari on myös tunnettu arvoituksellisista kivikehistä ja tarinoista, jotka liittyvät saaren väestön vähenemiseen ja ympäristön heikkenemiseen.

Nykyään Pääsiäissaari houkuttelee matkailijoita ympäri maailmaa, jotka tulevat ihailemaan moai-patsaita ja tutkimaan saaren ainutlaatuista kulttuuria ja historiaa. Pääsiäissaaren kulttuuriperintöä suojellaan ja vaalitaan, ja se on sisällytetty UNESCO:n maailmanperintöluetteloon.

Lähteet:

 1. ”Easter Island.” UNESCO World Heritage Centre. https://whc.unesco.org/en/list/715
 2. ”Easter Island.” National Geographic. https://www.nationalgeographic.com/culture/topics/reference/easter-island/
 3. ”Easter Island (Rapa Nui).” Lonely Planet. https://www.lonelyplanet.com/chile/rapa-nui-easter-island
 4. ”Easter Island.” Chile Travel. https://chile.travel/en/where-to-go/easter-island

Alcatrazin vankilasaari

Alcatrazin vankilasaari sijaitsee San Francisconlahdella Kaliforniassa, Yhdysvalloissa. Saari on tunnettu historiallisesta vankilastaan, joka toimi liittovaltion vankilana vuosina 1934–1963. Alcatrazista tuli symboli ankaran rangaistuksen paikasta ja sen maineessa vankien ylivoimaisena vankilana.

Alcatrazin vankilasaari perustettiin alun perin Yhdysvaltain armeijan varuskunnaksi vuonna 1850. Myöhemmin se muutettiin liittovaltion vankilaksi vuonna 1934. Vankila oli suunniteltu turvallisuutta ja vartioitavuutta korostaen. Vankilaan sijoitettiin vaarallisia ja pakoherkkiä rikollisia, ja sen sanottiin olevan ”Amerikan vankilan ankara linnoitus”.

Alcatrazin vankila oli kuuluisa lukuisista vankien pakoyrityksistä ja kuuluisista vangeista, kuten Al Capone. Saaren eristys ja kylmät vesiä ympäröivät virtaukset tekivät pakoyritykset erittäin vaikeiksi. Vankila suljettiin vuonna 1963 taloudellisten syiden vuoksi, ja siitä tuli myöhemmin suosittu turistinähtävyys.

Nykyään Alcatrazin vankilasaari on suosittu turistikohde, ja matkailijat voivat vierailla saarella ja tutustua sen historiaan. Opastetut kierrokset vievät kävijät tutustumaan vankilan tiloihin, sellikäytäviin ja vangitsemisalueeseen. Saarella on myös näyttelyitä ja esineitä, jotka kertovat vankilan elämästä ja vankien tarinoista.

Alcatrazin vankilasaari on merkittävä osa Yhdysvaltain rikoshistoriaa ja se symboloi ankaria olosuhteita ja kurinpidollista vankilajärjestelmää. Sen ainutlaatuinen sijainti ja historiallinen merkitys tekevät siitä kiinnostavan vierailukohteen niille, jotka haluavat oppia lisää Amerikan vankilajärjestelmästä ja tutustua saaren mielenkiintoiseen historiaan.

Lähteet:

 1. ”Alcatraz Island.” National Park Service. https://www.nps.gov/alca/index.htm
 2. ”Alcatraz.” Golden Gate National Parks Conservancy. https://www.parksconservancy.org/parks/alcatraz
 3. ”Alcatraz Island.” Alcatraz Cruises. https://www.alcatrazcruises.com/
 4. ”Alcatraz Federal Penitentiary.” History.com. https://www.history.com/topics/crime/alcatraz

Notre Damen katedraali, Pariisi

Notre Damen katedraali, virallisesti tunnettu nimellä Cathédrale Notre-Dame de Paris, sijaitsee Pariisin keskustassa Ranskan pääkaupungissa. Se on yksi maailman tunnetuimmista goottilaisista katedraaleista ja merkittävä arkkitehtoninen ja kulttuurinen maamerkki.

Notre Damen katedraalin rakentaminen alkoi vuonna 1163 ja se valmistui noin 200 vuotta myöhemmin. Katedraali on vaikuttava esimerkki goottilaisesta arkkitehtuurista, jossa korostetaan pystysuoria linjoja, kiviveistoksia ja lasimaalauksia. Sen kaksi suurta kellotornia ja keskilaiva muodostavat vaikuttavan julkisivun.

Katedraalin sisätilat ovat yhtä vaikuttavat kuin sen ulkopuoli. Siellä voi ihailla lasimaalauksia, pylväitä, kappelia ja upeaa ruusukkoikkunaa. Katedraalissa on myös tunnettu Notre Damen urut, jotka ovat olleet tärkeä osa sen musiikkiperinnettä.

Vuonna 2019 Notre Damen katedraalia koetteli vakava tulipalo, joka aiheutti merkittävää vahinkoa rakennukselle. Tulipalon jälkeen käynnistettiin mittava restaurointihanke, jonka tavoitteena on palauttaa katedraali sen entiseen loistoonsa.

Notre Damen katedraali on paitsi uskonnollinen keskus myös merkittävä matkailukohde. Se houkuttelee vuosittain miljoonia kävijöitä ympäri maailmaa, jotka haluavat ihailla sen kauneutta, tutustua sen historiaan ja nauttia upeista näkymistä Pariisin kattojen yli katedraalin tornista.

Lähteet:

 1. ”Notre-Dame de Paris.” Centre des Monuments Nationaux. https://www.notredamedeparis.fr/
 2. ”Notre-Dame Cathedral.” Paris Tourist Office. https://en.parisinfo.com/paris-museum-monument/71273/Cath%C3%A9drale-Notre-Dame-de-Paris
 3. ”Notre-Dame de Paris.” UNESCO World Heritage Centre. https://whc.unesco.org/en/list/600
 4. ”Notre-Dame Cathedral: History, Architecture, and Facts.” ThoughtCo. https://www.thoughtco.com/notre-dame-cathedral-history-architecture-facts-4685309

Wat Pho (Makaavan Buddhan temppeli)

 

Wat Pho, tunnetaan myös nimellä Makaavan Buddhan temppeli, sijaitsee Bangkokin historiallisessa keskustassa Thaimaassa. Se on yksi Bangkokin vanhimmista ja arvostetuimmista temppeleistä sekä tärkeä uskonnollinen ja kulttuurinen paikka.

Wat Pho perustettiin 16. vuosisadalla ja se on tunnettu erityisesti valtavasta makaavasta Buddhan patsaastaan. Patsas on noin 46 metriä pitkä ja 15 metriä korkea. Se on päällystetty kullalla ja koristeltu kauniilla lasi- ja keramiikka-mosaiikeilla. Buddhan patsas symboloi Buddha Shakyamunin paranemista, ja se on yksi Wat Phon tärkeimmistä nähtävyyksistä.

Wat Pho on myös tunnettu thaikkaisesta perinteisestä hieronnasta. Siellä sijaitsee Thaimaan vanhin hierontakoulu, jossa opetetaan perinteistä thaihierontaa. Monet matkailijat vierailevat Wat Phossa saadakseen hierontaa ja rentoutumista.

Temppelialueella on muitakin tärkeitä nähtävyyksiä, kuten useita chedi-pylväitä, joihin on haudattu kuninkaiden tuhkat, ja monia muita Buddha-patsaita. Wat Pho on myös kuuluisa laajasta opetusalueestaan, jossa voi nähdä satoja kiinalaisia ​​pronssilta-levyjä, joille on kaiverrettu opetustekstejä.

Wat Pho on tärkeä osa Thaimaan kulttuuriperintöä ja se houkuttelee sekä paikallisia että ulkomaisia ​​vierailijoita. Temppelialueen arkkitehtuuri, kauniit koristeet ja uskonnollinen merkitys tekevät siitä suositun matkailukohteen Bangkokissa.

Lähteet:

 1. ”Wat Phra Chetuphon Wimonmangkhalaram (Wat Pho).” Tourism Authority of Thailand. https://www.tourismthailand.org/Attraction/Wat-Phra-Chetuphon-Wimonmangkhalaram-Wat-Pho–627
 2. ”Wat Pho (The Temple of the Reclining Buddha).” Bangkok.com. https://www.bangkok.com/attraction-temple/wat-pho.htm
 3. ”Wat Pho (Temple of the Reclining Buddha).” Lonely Planet. https://www.lonelyplanet.com/thailand/bangkok/attractions/wat-pho/a/poi-sig/1148897/357640
 4. ”Wat Phra Chetuphon Vimolmangklararm Rajwaramahaviharn (Wat Pho).” Department of Fine Arts, Thailand. http://www.dnp.go.th/watpho/index_en.html

Sydneyn oopperatalo

 

Sydneyn oopperatalo, viralliselta nimeltään Sydney Opera House, sijaitsee Sydneyn satamassa Australiassa. Se on yksi maailman tunnetuimmista arkkitehtonisista maamerkeistä ja tärkeä osa Australian kulttuuriperintöä.

Sydneyn oopperatalon rakentaminen alkoi vuonna 1959 ja se valmistui vuonna 1973. Sen suunnitteli tanskalainen arkkitehti Jørn Utzon, ja se edustaa modernia arkkitehtuuria ja innovatiivista suunnittelua. Oopperatalon ikoniset purjeenmuotoiset katot ovat sen tunnusmerkki, ja ne on valmistettu valtavista valkoisista keramiikkalaatoista.

Oopperatalon kompleksi sisältää useita esitystiloja, kuten Concert Hallin, Joan Sutherland -teatterin, Drama Theatren ja Utzon Roomin. Tiloja käytetään musiikin, tanssin, teatterin ja muiden esittävien taiteiden esityksiin. Oopperatalo on koti Australian oopperalle, Australian baletille ja Sydney Symphony Orchestra -orkesterille.

Sydneyn oopperatalo on myös suosittu matkailukohde. Kävijät voivat osallistua opastetuille kierroksille, joiden aikana he saavat tutustua oopperatalon taustatarinoihin, arkkitehtuuriin ja sen toimintaan. Oopperatalon ulkopuolella sijaitseva Bennelong Point tarjoaa upeat näkymät Sydneyn satamaan ja ikoniseen Harbour Bridgeen.

Oopperatalon merkitys ulottuu kulttuurin lisäksi myös symbolisesti. Se edustaa Sydneyn ja koko Australian identiteettiä ja on tullut kansainvälinen tunnuskuva maalle. Se on myös listattu UNESCO:n maailmanperintökohteeksi vuonna 2007.

Lähteet:

 1. ”Sydney Opera House.” Sydney Opera House. https://www.sydneyoperahouse.com/
 2. ”About Sydney Opera House.” Destination NSW. https://www.sydney.com/destinations/sydney/sydney-city/city-centre/attractions/sydney-opera-house
 3. ”Sydney Opera House.” Australian National Maritime Museum. https://www.sea.museum/venues/sydney-opera-house
 4. ”Sydney Opera House.” UNESCO World Heritage Centre. https://whc.unesco.org/en/list/166

 

Fushimi Inarin pyhäkköalue

 

Fushimi Inarin pyhäkköalue sijaitsee Kyotoissa, Japanissa, ja se on yksi maan tunnetuimmista ja ikonisimmista pyhäköistä. Se on omistettu Shinto-jumalatar Inarille, sadon, liiketoiminnan ja onnen jumalattarelle.

Pyhäkköalue koostuu useista rakennuksista ja porteista sekä upeista punaisista tori-porteista, joita kutsutaan ”toriiksi”. Nämä tori-portit luovat tunnelmallisen käytävän, jota pitkin kävijät voivat kulkea. Alueella on myös kauniita puutarhoja ja metsikköjä, jotka tarjoavat rauhallisen ympäristön kävijöille.

Fushimi Inarin pyhäkkö tunnetaan erityisesti tuhansista oransseista tori-porteistaan, jotka on lahjoitettu pyhäkölle eri yritysten ja yksityishenkilöiden toimesta. Kukin tori-portti on kaiverrettu lahjoittajan nimen kanssa ja symboloi kiitollisuutta ja toivomuksia. Kävijät voivat kävellä pitkin porttien muodostamaa polkua ja ihailla kaunista maisemaa.

Pyhäköllä on myös monia rakennuksia, kuten päärakennus (honden) ja useita pienempiä pyhäkkörakennuksia. Alueella on myös useita alttareita ja rukousalueita, joissa kävijät voivat tehdä henkilökohtaisia rukouksia ja antaa lahjoituksia.

Fushimi Inarin pyhäkköalue on suosittu turistikohde ja se houkuttelee vuosittain suuren määrän vierailijoita. Pyhäkköalue tarjoaa mahdollisuuden tutustua japanilaiseen kulttuuriin, shintolaiseen uskontoon ja kauniiseen arkkitehtuuriin. Alueen ympärillä on myös monia ravintoloita ja kauppoja, joissa kävijät voivat kokea paikallista ruokaa ja ostaa matkamuistoja.

Lähteet:

 1. ”Fushimi Inari Taisha.” Japan Guide. https://www.japan-guide.com/e/e3915.html
 2. ”Fushimi Inari Shrine.” Inside Kyoto. https://www.insidekyoto.com/fushimi-inari-shrine
 3. ”Fushimi Inari Taisha Shrine.” Kyoto Travel Guide. https://kyoto.travel/en/shrine_temple/31
 4. ”Fushimi Inari Taisha.” Sacred Destinations. https://www.sacred-destinations.com/japan/kyoto-fushimi-inari-taisha

Neuschwasteinin linna

Neuschwansteinin linna sijaitsee Saksassa, Baijerin osavaltiossa. Se on yksi maailman tunnetuimmista linnoista ja tunnetaan myös ”sadun linnana”. Linnaa pidetään usein inspiraationa Disney-animaatioelokuva Lumikin ja seitsemän kääpiön linnoitukselle.

Neuschwansteinin linna rakennettiin 1800-luvulla kuningas Ludvig II:n toimesta ja sen tarkoituksena oli toimia henkilökohtaisena pakopaikkana kuninkaalle. Linna edustaa romantiikan tyyliä ja siinä on vahvoja goottilaisia ja renessanssin vaikutteita.

Linna sijaitsee upealla paikalla korkealla kukkulalla ja sitä ympäröi upea luonto, järvi ja vuoret. Linna itsessään on vaikuttava näky, jossa on monia tornit, koristeelliset julkisivut ja satumaiset yksityiskohdat. Sisätilat ovat yhtä vaikuttavia, ja niissä on runsaasti koristeellista taidetta, freskoja ja kallioiden inspiroimia elementtejä.

Nykyään Neuschwansteinin linna on suosittu matkailukohde, ja se houkuttelee vuosittain miljoonia vierailijoita ympäri maailman. Vierailijat voivat tutustua linnaan opastetuilla kierroksilla, joissa he voivat ihailla sen upeita huoneita ja kulttuurihistoriallisia näyttelyitä. Linnaa ympäröivät alueet tarjoavat myös mahdollisuuksia luontoretkeilyyn, vaellukseen ja maisemien ihailemiseen.

Neuschwansteinin linna on yksi Saksan ikonisimmista nähtävyyksistä ja se tarjoaa vierailijoilleen upean yhdistelmän arkkitehtuuria, historiaa ja upeita maisemia.

Lähteet:

 1. ”Neuschwanstein Castle.” Official website. https://www.neuschwanstein.de/englisch/palace/
 2. ”Neuschwanstein Castle.” Bavaria Tourism. https://www.bavaria.by/experiences/city-country-culture/castles/neuschwanstein-castle/
 3. ”Neuschwanstein Castle.” Germany Tourism. https://www.germany.travel/en/ms/neuschwanstein-castle.html
 4. ”Neuschwanstein Castle.” Britannica. https://www.britannica.com/topic/Neuschwanstein-Castle

Chitzen Itza

Chichen Itza on muinainen mayakaupunki, joka sijaitsee Meksikossa Yucatánin niemimaalla. Se on yksi Mesoamerikan vaikuttavimmista arkeologisista kohteista ja Unescon maailmanperintökohde. Chichen Itza oli merkittävä poliittinen ja uskonnollinen keskus mayakulttuurin aikana.

Chichen Itza tunnetaan erityisesti El Castillo -nimisestä pyramidista, jota kutsutaan myös Kukulkanin pyramidiksi. Se on kaupungin keskeisin rakennus ja symboloi mayakulttuurin arkkitehtuurista mestariteosta. Pyramidin rappusissa on 365 askelta, mikä vastaa päiviä vuodessa. Joka kevät- ja syyspäiväntasauksen aikaan pyramidista heijastuu varjo, joka muodostaa käärmemäisen kuvion, mikä symboloi Kukulkanin, muinaisen mayojen jumalan, saapumista.

Chichen Itzassa on myös muita merkittäviä rakennuksia, kuten Tzompantli (kallojen muuri), pelikentät, pyöreä telttakattoinen Karakolin temppeli, sekä Cenote Sagrado -niminen pyhä luonnonvesilähde. Kaupungin alueella on myös paljon muita arkeologisia jäänteitä ja temppelikomplekseja, jotka tarjoavat kiehtovan näkymän mayakulttuurin historiaan ja uskomuksiin.

Chichen Itza on suosittu matkailukohde, ja se houkuttelee vuosittain suuren määrän vierailijoita ympäri maailman. Alueella on opastettuja kierroksia, ja vierailijat voivat tutustua alueen nähtävyyksiin ja saada tietoa mayakulttuurista. Vaikuttava arkkitehtuuri, kiehtova historia ja kulttuurinen merkitys tekevät Chichen Itzasta unohtumattoman matkakohteen.

Lähteet:

 1. ”Chichen Itza.” UNESCO World Heritage Centre. https://whc.unesco.org/en/list/483
 2. ”Chichen Itza.” Visit Mexico. https://www.visitmexico.com/en/main-destinations/yucatan/chichen-itza
 3. ”Chichen Itza.” National Geographic. https://www.nationalgeographic.com/travel/world-heritage/chichen-itza/
 4. ”Chichen Itza.” Britannica. https://www.britannica.com/place/Chichen-Itza

Pompeji

Pompeji oli muinainen roomalainen kaupunki, joka sijaitsi nykyisen Italian alueella. Se oli vauras ja kukoistava kaupunki, kunnes se hautautui tulivuoren purkauksen alla olevan Vesuviuksen tuhkaan ja laavaan vuonna 79 jKr. Tuhkapilvi peitti kaupungin ja säilytti sen ainutlaatuisella tavalla tuhansiksi vuosiksi.

Pompejin kaupunki säilyi lähes ennallaan ja säilyi eräänlaisena aikakapselina, joka tarjoaa ainutlaatuisen kuvan roomalaisesta elämästä ja arkkitehtuurista 2000 vuotta sitten. Arkeologiset kaivaukset ovat paljastaneet hyvin säilyneitä taloja, teattereita, kauppoja, kylpylöitä ja julkisia rakennuksia.

Kävellessään Pompejin raunioilla vierailijat voivat ihailla upeita mosaiikkilattioita, freskoja, veistoksia ja muita yksityiskohtia, jotka antavat kiehtovan kuvan antiikin roomalaisesta elämästä. Kaupungin keskusalueella sijaitsee Amfiteatteri, joka oli paikka gladiaattoriotteluille ja muille viihdetapahtumille, sekä Forum Romanum, kaupungin pääaukio, jossa sijaitsi julkisia rakennuksia ja temppeli.

Pompeji on tärkeä historiallinen ja kulttuurinen kohde, joka houkuttelee vuosittain suuren määrän vierailijoita. Se tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden astua ajassa taaksepäin ja nähdä, miltä roomalainen elämä näytti vuosituhansia sitten. Paikka on myös listattu Unescon maailmanperintökohteeksi ja se on vaikuttava todiste menneisyyden kukoistuksesta ja tragediasta.

Lähteet:

 1. ”Archaeological Areas of Pompeii, Herculaneum and Torre Annunziata.” UNESCO World Heritage Centre. https://whc.unesco.org/en/list/829
 2. ”Pompeii.” Official website. https://pompeiisites.org/en/
 3. ”Pompeii.” Ancient History Encyclopedia. https://www.ancient.eu/Pompeii/
 4. ”Pompeii.” Britannica. https://www.britannica.com/place/Pompeii

 

Louvre

Louvre on maailmankuulu taidemuseo, joka sijaitsee Pariisissa, Ranskassa. Se on yksi maailman suurimmista ja arvostetuimmista museoista ja tarjoaa laajan kokoelman taidehistoriallisia teoksia eri aikakausilta ja kulttuureilta.

Louvre rakennettiin alun perin kuninkaalliseksi linnaksi 1100-luvulla, ja se toimi pitkään Ranskan hallitsijoiden asuinpaikkana. Myöhemmin, vuonna 1793, se muutettiin museoksi ja avattiin yleisölle. Museo laajeni vuosien varrella ja tänä päivänä se käsittää valtavan määrän taidekokoelmia, jotka vaihtelevat muinaisista Egyptin taideteoksista ja antiikin Kreikan veistoksista aina renessanssin, barokin ja modernin taiteen mestariteoksiin.

Louvre tunnetaan erityisesti Da Vincin Mona Lisasta, joka on yksi maailman tunnetuimmista ja arvostetuimmista taideteoksista. Museossa voi myös nähdä muita merkittäviä teoksia, kuten Nike Samothraken patsaan, Venus de Milon, Libertyn johtaa kansan -maalausta ja paljon muuta.

Louvre on vaikuttava sekä sisältä että ulkoa päin. Sen ikoninen lasipyramidi toimii pääsisäänkäynninä ja symboloi modernin arkkitehtuurin yhdistämistä perinteiseen. Museoalueella voi myös ihailla historiallisia rakennuksia, kuten Napoleonin sivukappelia ja Grande Galeriea.

Louvre on tärkeä kulttuurikohde, joka houkuttelee miljoonia vierailijoita vuosittain. Se tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua maailman taidehistoriaan ja nähdä monia merkittäviä taideteoksia saman katon alla.

Lähteet:

 1. ”Louvre Museum.” Official website. https://www.louvre.fr/en
 2. ”Louvre Museum.” UNESCO World Heritage Centre. https://whc.unesco.org/en/list/600
 3. ”Louvre Museum.” Britannica. https://www.britannica.com/topic/Louvre-Museum
 4. ”Louvre Museum: A Visitor’s Guide.” Culture Trip. https://theculturetrip.com/europe/france/paris/articles/louvre-museum-a-visitors-guide/

Cinque Terre

Cinque Terre on upea rannikkoalue Pohjois-Italiassa Ligurianmeren rannalla. ”Cinque Terre” tarkoittaa italiaksi ”viittä maata”, ja se koostuu viidestä pienestä kalastajakylästä: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola ja Riomaggiore.

Cinque Terren alue on tunnettu sen kauniista maisemista, jyrkistä rantakallioista, värikkäistä taloista ja viiniviljelmistä. Alueella on myös laaja kävelyreitistö, joka yhdistää kylät toisiinsa. Nämä polut tarjoavat upeat näkymät merelle ja ympäröiville vuorille, ja ne houkuttelevat retkeilijöitä ja luonnonystäviä ympäri maailman.

Jokaisella Cinque Terren kylällä on oma ainutlaatuinen viehätyksensä. Monterosso al Mare on alueen suurin ja rannikoltaan pitkä, Vernazza tunnetaan keskiaikaisesta satamastaan, Corniglia sijaitsee korkealla kukkulalla, Manarola on kuuluisa viininviljelyksestään ja Riomaggiore tarjoaa upeita näkymiä.

Cinque Terre on myös suosittu matkailukohde, jossa kävijät voivat nauttia paikallisesta ruoasta, kuten tuoreista merenelävistä ja paikallisista herkuista. Alueella on myös houkuttelevia uimarantoja, joissa voi rentoutua ja nauttia Välimeren auringosta.

Cinque Terre on Unescon maailmanperintökohde, ja se on suojeltu alue, jossa on pyritty säilyttämään perinteinen kalastajakyläelämä ja luonnonkauneus. Alueelle pääsee helposti junalla tai veneellä, ja siellä on myös hyvät julkisen liikenteen yhteydet.

Lähteet:

 1. ”Cinque Terre.” Official Tourism Website. https://www.cinqueterre.eu.com/
 2. ”Cinque Terre.” UNESCO World Heritage Centre. https://whc.unesco.org/en/list/826
 3. ”Cinque Terre.” Lonely Planet. https://www.lonelyplanet.com/italy/cinque-terre
 4. ”Cinque Terre: The Five Lands of Italy’s Ligurian Coast.” National Geographic. https://www.nationalgeographic.com/travel/world-heritage/cinque-terre/

Berliinin televisiotorni

 

Berliinin televisiotorni, tunnettu myös nimellä Fernsehturm, on ikoninen maamerkki ja näköalatorni Berliinin keskustassa, Saksassa. Se sijaitsee Alexanderplatzin aukiolla ja on yksi kaupungin suosituimmista matkailukohteista.

Berliinin televisiotorni valmistui vuonna 1969 ja on 368 metriä korkea. Se oli aikanaan Itä-Saksan symboli ja toimi samalla televisio- ja radiolähetysten antennina. Torni on arkkitehtonisesti vaikuttava, ja sen pyöreä muoto ja teräsrunko erottuvat Berliinin kaupunkikuvassa.

Tornin päänäköalatasanteelta avautuu upea näkymä yli Berliinin kaupungin. Vierailijat voivat ihailla kaupungin siluettia ja nähdä tärkeitä maamerkkejä, kuten Brandenburgin portti, Reichstagin rakennuksen ja Museosaaren. Ravintola ja baari sijaitsevat myös tornissa, joten vierailijat voivat nauttia juomia ja herkullista ruokaa samalla kun ihailevat kaupungin maisemia.

Berliinin televisiotorni on suosittu vierailukohde, ja jonot voivat olla pitkiä erityisesti sesonkiaikoina. Suositellaan ennakkolippujen varaamista tai saapumista varhain aamulla välttääkseen suurimmat ruuhkat.

Lähteet:

 1. ”Berliinin televisiotorni.” VisitBerlin.de. https://www.visitberlin.de/en/berlin-tv-tower
 2. ”Fernsehturm Berlin.” Berlin.de. https://www.berlin.de/en/attractions-and-sights/3560707-3104052-fernsehturm-berlin.en.html
 3. ”Berlin TV Tower.” Lonely Planet. https://www.lonelyplanet.com/germany/berlin/attractions/berlin-tv-tower/a/poi-sig/388900/359345
 4. ”Fernsehturm Berlin: The Television Tower.” VisitBerlin.de. https://www.visitberlin.de/en/fernsehturm-berlin-television-tower

 

 

Vastaa