Madrid

Madrid – Espanjan pääkaupunki

Madrid on aidosti espanjalainen kaupunki turisteista huolimatta. Tämä suosikkikohde sopii erinomaisesti kaupunkilomaan ja erityisesti ostosmatkaa suunnittelevalle Madrid on nappivalinta. Varsinkin jos on kiinnostunut kulttuurista ja taiteesta, Madridista löytyy paljon nähtävää. Hienoja, arkkitehtuurisia rakennuksia ja nähtävyyksiä on useita.

Ulkoilualueet

Madridissa on kauniita viheralueita, jotka tarjoavat rauhallisen hengähdyshetken kaupungista. Suosituin puistoalue on El Retiro. Patsaiden, suihkulähteiden sekä tekolammen lisäksi puistosta löytyy 1800-luvulla rakennetut Velázquez Palace ja Glass Palace, joita käytetään nykyään näyttelyihin. El Retirossa on nukketeatteri, jossa järjestetään esityksiä lapsille melkein joka viikonloppu.

Toinen mielenkiintoinen ulkoilualue on Madrid Río, jossa löytyy myös lapsille tekemistä monista eri-ikäisille suunnitelluista leikkialueista. Aikuisille Madrid Ríossa on tarjolla kulttuuria ja arkkitehtuuria muun muassa upeiden siltojen muodossa. Paikassa järjestetään myös erilaisia näytöksiä, musiikkiesityksiä ja teatteria.

Museoita ja nähtävyyksiä

Taiteen ystäville Madridissa on vaikuttava Pradon taidemuseo. Museossa on esillä huikea määrä teoksia, joista osa on tunnettujen ja merkittävien taiteilijoiden tekemiä. Katselemaan pääsee muun muassa Diego Velázquezin, Francisco de Goyan ja El Grecon töitä.

Muita nähtävyyksiä Madridissa on esimerkiksi Kuninkaan palatsi ja siihen kuuluva kaunis puutarha Sabatini Gardens.

Lapsille

Madrid sopii myös mainiosti lapsiperheille. Ehdoton käyntikohde on Casa de Campo. Keskellä on huvipuisto, joka on jaettu viiteen teema-alueeseen. Huvipuistossa on 48 laitetta, ravintoloita ja viihdyttäviä esityksiä. Uusin erikoisuus on Walking Dead elämys, joka perustuu saman nimiseen tv-sarjaan. Paikalle on rakennettu Governor’s House, Terminus ja vankila. Casa de Campossa on myös yli 500:n lajin eläinpuisto.

Madridin lähistöllä isommille lapsille (yli 6-vuotiaille ja 110cm:lle) on erikoisempi Forestal Park. Forestal Park on köysiratapuisto ja siellä pääsee näkemään kaunista luontoa jännittävällä ja hauskalla tavalla yläilmoista. Muuta tekemistä lähellä kaupunkia on Hollywoodin tyylisessä teemapuistossa, Warner Theme Parkissa.

Madridissa on parikin vesipuistoa, joista toinen, Aquópolis Villanueva de la Cañada, on Euroopan suurin.

Ostokset

Madridissa on hyvät ostosmahdollisuudet. Vaatekauppoja löytyy edullisemmista hieman hienoimpiin sekä liikkeitä, joissa myydään perinteisiä espanjalaisia ruokia ja viinejä.

Puerta del Solin aukio Madridissa on yksi suurimpia ja sieltä lähteekin monia katuja täynnä liikkeitä. Vilkkain shoppailualue on Gran Via -katu. Jos hakee erikoisempia tuotteita, kannattaa suunnata Plaza de Mayorin aukion lähistölle. Madridissa on myös isoja ostoskeskuksia, kuten El Corte Inglés -tavarataloketju, jossa on vaatteiden lisäksi myynnissä ruokaa ja elektroniikkaa. Suurin ostoskeskus Centro Comercial la Vaguada on lyhyen matkan päässä Madridista, mutta siellä on yli 350 kauppaa. Monissa espanjalaisissa kaupungeissa järjestetään sunnuntai-markkinoita ja niin myös Madridissakin. San Miguelin markkinoilla myydään lähinnä elintarvikkeita, mutta monipuolisempaa valikoimaa tarjoavat El Raston markkinat, jotka ovat Madridin suurimmat ja suosituimmat. El Rastossa myydään myös kirpputorituotteita.

Ravintolat

Madridissa, kuten koko Espanjassa, arvostetaan ruokaa eikä se ole vain syömistä varten vaan myös seurusteluhetki läheisten seurassa. Lounaalla monissa ravintoloissa tarjotaan menú del día, johon kuuluu samalla hinnalla alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka. Yleensä siihen kuuluu pari eri ruokavaihtoehtoa ja nekin vaihtelevat päivittäin. Menú del día on usein myös halvempi tai samaa hintaluokkaa kuin yksi normaali ruokalaji. Lounaan lisäksi syödään illalla, yleensä melko myöhään, noin 22.00 ja Madrid on pullollaan laadukkaita illallisravintoloita. Jos nälkä iskee aikaisemmin, Espanjassa suositaan tapaksia, jotka ovat pieniä ruokia ja niitä tilataan monta. Jotkut ravintolat ovat erikoistuneet näihin ja sellaisia kutsutaankin Tapas -baareiksi.

Yöelämä

Yöelämää kaipaaville löytyy tuhansia illanviettopaikkoja. On rauhallisia baareja ja vilkkaampaa menoa kaipaaville yökerhoja. Suosituin biletysalue on Chueca, mutta paljon elämää löytyy myös esimerkiksi Malasañasta. Monet yökerhot ovat auki jopa kuuteen asti, joten keskiyöllä ei välttämättä vielä hirveästi bilettäjiä ole liikkeellä. Erilaisempaa menoa löytyy taas espanjalaiseen kulttuuriin kuuluvan flamencon parissa. Madridissa on yöklubeja, joissa pääsee nauttimaan flamenco-esityksistä.

Lyhyesti sanottuna Madrid on täydellinen lomakohde, joka ei jätä ketään kylmäksi. Kaupungista löytyy jokaiselle jotakin!

Madrid muualla internetissä: