Mikä on paras lomakohde?

Vaellus

Vaellusmatka on loistava valinta. Tämä aktiviteetti rauhoittaa kehoa ja mieltä. Luonnossa vaeltaminen ja uskomattomat nähtävyydet ympäri maailmaa voi kokea aivan eri tavalla, kun matkustaa kävellen. Lisäksi vaeltaminen sopii kaiken tasoisille ja kaikenikäisille. Ihmisten ei tarvitse olla huippukunnossa lähteäkseen vaeltamaan.

Vaeltamaan voi lähteä minä vuodenaikana tahansa. Tietyt lomakaudet ovat suositumpia kuin toiset, mikäli varaat vaellusmatkan pakettina matkatoimiston kautta. Matkan voi suunnitella myös itsekin. Jo Euroopassa on monia tunnettuja vaellusreittejä. Ne löytyvät helposti jo netistäkin etsimällä. Majoitukset voi varata etukäteen, mutta aikataulun kanssa kannattaa olla tarkkana mikäli matkan haluaa järjestää omin päin.

 

Vaellusloma ulkomailla

On totta, että ulkomailla vaelluksen aikana nähtävät maisemat ovat hyvin erilaiset kuin Suomessa. Vaeltaminen on suhteellisen vaativaa, mutta kauniit näkymät ovat erinomainen motivaattori! Matka sujuu kuin itsestään, kun toinen toistaan lumoavampi maisema aukeaa silmiesi edessä.

Euroopan suosituimpia vaelluskohteita ovat esimerkiksi Italia ja Iso Britannia:

Italia

Dolomiittien vuoristo on ainutlaatuinen ympäristö, joka tarjoaa haastetta ja upeita maisemia. Reitit kulkevat vuoriston läpi. Matkan varrella pääsee ihastelemaan myös kauniita vuoristojärviä. Italian pohjoisosassa sijaitseva Ligurian alue on toinen hyvä vaelluskohde. Liguria on täynnä ainutlaatuisia ja perinteistä Italian tunnelmaa huokuvia pikkukyliä. Niissä voi pysähdellä vaelluksen aikana. Esimerkiksi Cinque Terre sijaitsee Liguriassa aivan meren rannalla. Vaellusreitit kulkevat vuoriston reunamilla. Voit lukea lisää Liguriasta täällä.

Iso-Britannia

Brittein saaret eivät ole tunnettuja hyvästä säästä, mutta ne ovat silti vaeltajien suosikkikohteita. Erityisesti pohjoisessa sijaitseva Skotlanti on vuorineen uskomaton ja muistuttaa hieman jopa pohjoismaita. Esimerkiksi West Highland Way on yksi tunnetuimmista reiteistä. Liki 100 mailia pitkä reitti kulkee Länsi-Skotlantia pitkin aina Ben Nevikselle asti. Ben Nevis on korkein vuori Skotlannin ylämailla. Iso-Britanniassa vaeltaminen ei ole fyysisesti kovin vaativaa. Ainoa haaste voi olla sää. Sateita nimittäin voi odottaa etenkin tiettyinä vuodenaikoina melkein joka päivä. Sateet eivät kestä kovin kauaa, joten oikeilla varusteilla vaeltaminen sujuu hyvin sateen aikanakin.

Vaellusloma Suomessa

Miksi lähteä merta edemmäs kalaan? Kotimaa tarjoaa otolliset mahdollisuudet vaeltamiseen. Aina ei tarvitse edes lähteä Lappiin asti! Suomalainen vaellusloma sopii hyvin, kun aika on kortilla tai budjetti ei ole niin suuri. Lyhyitä matkoja voi hyvin kulkea jopa päivässä! Paras vuodenaika vaeltamiseen on kesällä. Talvella matkat kulkee paljon helpommin esimerkiksi hiihtämällä. Voit lukea lisää talvilajeista täällä.

On totta, että etenkin ruskan aikana Lappi on kaunis kohde vaeltajille. Se ei tarkoita sitä, etteikö etelässäkin olisi hyviä reittejä. Esimerkiksi Kymenlaaksosta löytyy useampia vaellusreittejä. Tunnetuin on varmasti Repoveden kansallispuisto. Uudellamaallakin voi käydä päivän mittaisilla vaellusretkillä. Esimerkkinä Hanko, jossa on paljon ulkoilumahdollisuuksia, mutta etäisyys Helsingistä on Suomen mittakaavassa pieni.

Kuinka varata vaellusloma?

Jos valitset erityisen vaelluspaketin, johon kuuluvat matkat ja majoitus, ei matkan varaaminen ole lainkaan vaikeaa. Mikäli kyseessä on ulkomainen matkayritys, kannattaa tehdä hieman taustatutkimusta ja lukea ihmisten kokemuksia kyseisestä järjestäjästä. Matkaa varatessa tarvitaan tietoja matkalle lähtijöistä, mukaan lukien fyysinen kunto, mahdolliset sairaudet jne. Ammattilaiset pitävät huolta matkailijoista, mutta on tärkeää antaa heille kaikki tarvittavat tiedot.

Mikäli haluat järjestää matkan täysin itse, on se hieman monimutkaisempaa, mutta mahdollista. Ensinnäkin kannattaa tutustua kohteeseen lukemalla siitä mahdollisimman paljon. Muiden vaeltajien kokemuksista saa hyvän kuvan myös siitä, minkälaisiin yllätyksiin vaelluksen aikana kannattaa varautua. Hyvä idea on tehdä tarkka aikataulu lomasta yöpymispaikkoineen ja ruokailuineen, jolloin voit tarkistaa kaiken olevan hoidettu ja majoitusten varattu jo ennen matkalle lähtöä. Muista ottaa huomioon eri ihmisten tarpeet ja vaatimukset onnistuneen matkan varalta.

Näin varaudut vaeltamaan

Mikään ei estä lähtemästä vaelluslomalle kylmiltään. Paikan päällä tosin voi alkaa harmittaa. Oikeanlainen varautuminen ja harjoittelu nimittäin auttavat jaksamaan pidemmätkin reitit. Vaellus ei vaadi supermiehen kuntoa, mutta fyysinen harjoittelu on tarpeen monen kohdalla. Lyhyesti sanottuna; mitä paremmin treenaat ennen vaellusta, sitä helpompaa sinulla on loman aikana. Tässä vinkit harjoitteluun sekä pari muuta huomioonotettavaa asiaa ennen reissua:

Oikeat varusteet

Jalat ovat pääosassa vaelluslomalla. Rakkulat ja hankaumat voivat pistää stopin hyvin alkaneelle matkalle. Jalkojen hyvinvointi ei silti tarvitse paljon vaivannäköä. Ensinnäkin tulee ehdottomasti satsata laadukkaisiin ja oikeankokoisiin vaelluskenkiin. Niiden tulee olla tukevat sekä hyvin vettä kestävät. Materiaalin pitää olla hengittävä. Kenkien lisäksi on tärkeää valita oikeanlaiset sukat. Vaellussukkia myydään monissa urheilukaupoissa. Parhaat sukat on valmistettu yleensä nailonin ja villan sekoituksesta, jotta jalkojen kosteus haihtuu liikkuessa.

Muut varusteet tulee valita kohteen sään mukaan; sadetakki, hellevarusteet, yms. Oikeanlainen reppu on hyvä olla. Sen tulisi tukea selkää matkan aikana ja olla tarpeeksi tilava varusteille. Koko riippuu matkan kestostakin, sillä pidemmän matkan takia tarvitset yleensä enemmän varusteitakin. Pakkaaminen tulee tehdä harkiten, sillä turhan tavaran kantaminen voi alkaa ärsyttää matkan aikana. Jos lähdette vaeltamaan ryhmänä, voivat eri jäsenet kantaa eri asioita yhteiseen käyttöön. Varmista reitin varrella olevat virkistyspisteet, siltä varalta että tarvitset vaikkapa ruoantekovälineet.

Fyysinen harjoittelu

Etenkin jos vaellusloma tulee olemaan vaativa, on tärkeää varautua ajoissa. Kävelemisen harjoittelu kuulostaa ehkä itsestäänselvyydeltä. Yllättävän moni ei sitä kuitenkaan tee. Miten sitten voi harjoitella pitkiä kävelyjä varten? Tietenkin kävelemällä. Paras tapa on aloittaa lyhemmillä matkoilla ja hitaammalla vauhdilla. Pikkuhiljaa matkaa voi pidentää, kunnes kävelymatkat ovat saman pituisia kuin vaelluskohteessa. Jos voit kävellä suhteellisen helposti 5 tuntia putkeen, ovat asiat jo hyvällä mallilla.

Jalkojen lihaskunto on myös tärkeää. Erilaisilla liikkeillä voi nostaa jalkojen lihaskuntoa. Erityisesti suuret lihakset (reidet, pakarat, pohkeet) tarvitsevat harjoitusta, mikäli vaellusreitti tulee olemaan maastoinen. Harjoittele erilaisilla maaperillä; pehmeillä, mäkisillä, tasaisilla yms. Tarkista, miten astut jaloillasi. Neuvo saattaa kuulostaa hassulta. Vääränlainen askellus voi kuitenkin aiheuttaa ongelmia, kun kävelymatkaa on satoja kilometrejä.

Muista polttoaine

Tällä emme tarkoita bensaa, vaan kehon tarvitsemaa polttoainetta. Matkan aikana energiaa kuluu jopa tuplasti enemmän kuin arkielämässä. Ja mikäli vaellusloma tapahtuu kuumassa ilmastossa, nestettäkin tarvitaan. Siksi oikeanlaiset ruoka-aineet ja nesteytys ovat hyvin tärkeää onnistuneen loman kannalta. Repun tila on rajoitettu, joten paras keino on pakata mukaan energiatiheää ruokaa.

 

Vastaa