El Greco – ”kreikkalainen”
Kreetan historian tunnetuimpiin nimiin lukeutuu itseoikeutetusti etenkin taidemaalarina mainetta niittänyt El Greco. Hän on ikuistanut nimensä legendaaristen kreetalaisten listalle erikoisella taiteellaan.
Nuoruusvuodet
El Greco syntyi vuonna 1541 Kreetan Handakassa, nykyisessä Iraklionissa, ja sai kasteessa nimekseen Dominikos Theotokopoulos. Hänen isänsä oli veronkerääjä ja kauppias, joten Dominikos varttui ajan mittapuun mukaan suhteellisen varakkaissa oloissa. Hän sai varttuessaan koulutuksen ikonografiaan, eli uskonnollisten ikonien maalaamiseen, joka oli silloin valtasuuntaus. Hän myös luki ahkerasti muinaista ja klassista kreikkalaista kirjallisuutta. Koska Kreeta oli Venetsian vallan alla Dominikoksen syntymän aikaan, oli paikallinen taide sekoitus bysanttilaisia ja lännen vaikutteita, ja yleisesti sitä kutsutaankin kreetalaiseksi koulukunnaksi.
Jo vuonna 1563 Theotokopoulos toimi virallisesti itsenäisenä taiteilijana, maestro Domenicona, ollessaan vasta 22-vuotias. Jo muutaman vuoden jälkeen hän päätti jatkaa uraansa ja opintojaan Venetsiassa, Titzianin ja Tintoretton kaupungissa. Hän saikin vahvoja vaikutteita heidän ateljeissaan työskennellessään ja tutustuessaan Roomassa Michelangelon luomuksiin. Samoihin aikoihin hän alkoi maalata öljyväreillä kankaalle, puun sijaan, ja muutti nimensä muotoon Domenico Greco.
Espanjassa
Vuoteen 1577 mennessä Domenico oli jo ehtinyt matkustaa Espanjaan, jossa hän elikin suurimman osan elämäänsä ja kohosi maineeseen maan sisällä. Madridista hän siirtyi nopeasti maan uskonnollisena ja poliittisena pääkaupunkina toimineeseen Toledoon. Siellä hän muutti nimensä muotoon El Greco, jolla hänet tunnetaan vielä 450 vuotta myöhemminkin. Toledon aikakaudella hänen töitään hallitsivat valon ja varjojen leikki, pitkät ihmishahmot ja jokseenkin luonnottomat sinisen ja keltaisen sävyt. Vaikka El Greco vaurastui menestyksensä myötä, eivät hänen aikalaisensa seuranneet samoilla maalauslinjoilla. Hänen taidettaan pidettiin Espanjan ulkopuolella lähinnä outona ja luonnottomana. Viimeisen vuosisadan aikana hänen arvostuksensa koko maailmassa on kuitenkin noussut loistavalle tasolle.
El Greco meni Espanjassa naimisiin ja sai yhden pojan, Horge Manuelin, joka seurasi isänsä jalanjälkiä taiteen alalla. El Greco kuoli vuonna 1614, ja hänet haudattiin aluksi Toledoon. Sieltä hänen poikansa kuitenkin siirsi arkun San Torkuaton kirkkoon, jonka myöhemmän purkamisen yhteydessä mestarin ruumis katosi. Horge Manuel listasi isänsä kuoltua kaikki tämän teokset, ja niiden joukossa oli mm. 143 maalausta ja 200 kaiverrusta.
Maalaukset
El Grecon tunnetuimpiin maalauksiin lukeutuvat hänen Santo Domingo el Antiguon tuomiokirkkoon maalaamat kolme valtavaa alttaritaulua, runsasta symboliikkaa sisältävä Kreivi Orgazin hautajaiset, mytologian troijalaisen papin Laokoonin kuolema, lähes suurealistiselta vaikuttava Ilmestyskirjan viidennen sinetin murtaminen ja Toledo Ukonilmalla. Niitä säilytetään tänään eri puolilla maailmaa Espanjasta Yhdysvaltoihin.
Kommentit
Taidemaalari El Greco — Ei kommentteja
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>