Rooma

Rooma, Italian pääkaupunki

Rooma on myös kulinaristin ja shoppailijan paratiisi. Kaupunki on pullollaan pizzerioita, trattorioita ja ristorantteja. Ruokapaikat ovat yleensä auki lounasaikaan ja iltaisin, iltapäivällä ne ovat kiinni noin neljästä puoli kahdeksaan. Metromatkan päässä Cinecittassa on ostoskeskus Cinecitta due Centro Commerciale, jossa on yli sata liikettä. Historialliseen keskustaan ja nähtävyyksiin on parasta tutustua kävellen. Pitemmät välimatkat voi ajaa taksilla, raitiovaunulla tai junalla.

Saapuminen Roomaan

Lentokentältä Rooman keskustaan on noin 30 kilometriä. Matkan voi taittaa bussilla, paikallisjunalla tai taksilla. Lentokentältä kulkee Termini-asemalle 30 minuutin välein suora express-juna, joka ei pysähdy väliasemilla. Matka lentokentältä kestää noin puoli tuntia ja maksaa 11 euroa. Lentokentältä on kulkuyhteys myös paikallisjunalla Trasteveren asemalle. Matka kestää noin 45 minuuttia ja maksaa noin 6 euroa.

Colosseum

Kaupungin tunnetuin monumentti on yhä näyttävä ilmestys, vaikka osa rakenteista on sortunut ja patsaat sekä muut koristeelliset yksityiskohdat ovat hävinneet. Holvikaarimuurien sisällä kuljeskellaan voi kuvitella millaista oli kun noin 50 000 hengen katsomo oli tupaten täynnä hurraavia tai buuaavia roomalaisia. Puisella areenalla heidän edessään ottivat toisistaan mittaa ammattigladiaattorit, orjat, vangit ja villieläimet.

Soikionmuotoista nelikerroksista amfiteatteria alettiin rakentaa keisari Vespanuksen aikana vuonna 72. Vuonna 80 juhlittiin avajaisia peräti sata vuorokautta. Näytökset muuttuivat vähemmän verisiksi 400-luvulle tultaessa, ja viimein ne lopetettiin kokonaan. Colosseum-nimeä on käytetty keskiajalta lähtien. Nimen syynä ei liene rakennelman kolossaalinen koko, vaan aikoinaan sitä komistanut jättiläismäinen, kullattu keisari Neron kuvapatsas.

Forum Romanum

Forum Romanum oli antiikin Rooman vanhin ja tärkein tori. Se oli politiikan, oikeuden ja kaupan keskus sekä palvontapaikka temppeleineen. Tuhannen vuoden ajan se oli Rooman valtakunnan sydän, jota hallitsijat uudistivat ja laajensivat pikkuhiljaa. Paikka oli 500-luvulla huonossa kunnossa. Tulipalot, maanjäristykset, kansainvaellusten ryöstöretket ja tulvat vaativat veronsa. On ihme kuinka paljon Forumista on säilynyt: temppelien massiivisia pylväitä, kaksi koristeellista riemukaarta ja lukemattomien rakennusten raunioita.

Capitoliumin museot

Forum Romanumin vieressä kohoava pieni Capitoliumin kukkula oli antiikin Rooman uskonnollinen keskus. Tärkein temppeli tuhoutui, mutta kukkula nousi uuteen kukoistukseen 1500-luvulla. Tuolloin Michelangelo ryhtyi suunnittelemaan sen laella olevaa Piazza del Campidoglion aukiota. Aukion laidalla kohoaa yhä kolme vanhaa palatsirakennusta, joista kaksi kätkee sisäänsä Capitoliumin museoiden mielenkiintoiset kokoelmat. Maanalainen tunneli yhdistää palatsit toisiinsa. Museon antiikinaikaista veistoskokoelmaa luonnehditaan Euroopan merkittävimmäksi. Esillä on keisareiden ja muiden historiallisten henkilöiden muotokuvia ja patsaita. Tiloista löytyy myös Rooman legendaarinen symboli, pronssinen naarassuden patsas Lupa di Roma. Suden kerrotaan olevan 2500 vuotta vanha. Muita kohokohtia ovat keisari Konstantinus Suuren kymmenmetrisen patsaan jäännökset sekä Marcus Aureliuksen pronssista valettu, kullattu ratsastajapatsas. Kokoelmiin kuuluu myös joitakin maalauksia, merkittävimpiä Caravaggion työt.

Pietarin kirkko

Pietarin kirkko on Rooman sisällä sijaitsevan pikkuruisen, itsenäisen Vatikaanivaltion katseenvangitsija ja katolisten pyhiinvaelluskohde. Se rakennettiin apostoli Pietarin oletetun haudan päälle. Kirkkoa rakennettiin 120 vuotta ainakin kymmenen arkkitehdin voimin. Kirkko on maailman suurimpia uskonnollisia rakennuksia: sisälle sanotaan mahtuvan 60000 ihmistä. Pietarin kirkossa säilytetään Michelangelon kuuluisaa nuoruudentyötä marmorista Pieta-veistosta. Sitä säilytetään kirkon sivukappelissa turvalasin takana. Poiketa voi myös kirkon alla sijaitseviin Vatikaanin hautasaleihin, joissa on paavien hautoja. Kirkon koristeellista kupolia pääsee tutkimaan aivan läheltä nousemassa hissillä kupolia kiertävälle sisäterassille. Kun vielä kipuaa 330 porrasta kupolin parvekkeelle, saa eteensä unohtumattoman kaupunkinäkymän. Paavin valtakunta Vatikaani näkyy koko komeudessaan Pietarin kirkon kupolista.

Dogen palatsi

Dogen palatsi sijaitsee aivan tuomiokirkon naapurissa. Se toimi yli 800 vuotta Dogien asuntona, hallituksen kokoontumistilana ja vankilana. Palatsin rakentaminen aloitettiin jo 800-luvulla, mutta vasta 500 vuotta myöhemmin ulkoasu alkoi muistuttaa nykyistä. Dogen palatsi pylväskäytävineen on vaikuttava jo ulkopuolelta. Pilarit, veistokset ja ornamentit koristavat goottilaistyylistä julkisivua, joka on tehty valkeasta kivestä ja vaaleanpunertavasta marmorista. Palatsin huoneet, salongit ja salit on koristeltu patsailla ja kultamaalilla sivellyillä ornamenteilla sekä vaikuttavilla venetsialaisen taiteen kokoelmalla. Suuren neuvoston salissa on maailman suurimpiin öljyvärimaalauksiin lukeutuva Tintoretton Pariisi.

Piazza Venezia

Piazza Venezia on mahtipontinen. Suurellinen palatsi ja laveat portaat olivat Mussolinin suosimia areenoita. Brescian marmorista veistetty kuningas Vittorio Emmanuelen muistomerkki on ylväs.

Vatikaani

Vatikaaniin pääsee kätevästi metrolla. Ottavianon asema on parinsadan metrin päässä Pietarinkirkosta. Bussit ja metrot ovat usein tupaten täynnä ja turistit niissä taskuvarkaiden ulottuvilla. Kannattaa pitää huolta rahoistaan ja kameroistaan.

Pantheonin temppeli

Vuodet 76–138 elänyt keisari Hadrianus rakennutti kaikille jumalille omistetun temppelin, joka muutettiin myöhemmin kirkoksi. Maagisen pyhätön ainoa valonlähde on kupolin silmä, josta valo sataa sisään saaden marmorilattian hohtamaan. Ilmeisesti Hadrianusta viehättivät pyöreät muodot, sillä hän rakennutti myös Sant’Angelon linnoituksen Tiberjoen Vatikaanin-puoleiselle rannalle omaksi mausoleumikseen.

Pantheonin temppeli on yksi parhaiten säilyneistä temppeleistä antiikin ajoilta. Valtavaa kupolia kannattelevat seinät ovat kuusia metriä paksut. Temppelin korkeus ja halkaisija ovat yhtä suuret noin 43 metriä. Kupoli on valettu betonista. Siis jo silloin antiikin aikana!

Santa Maria della Concezione

Yksi Rooman erikoisimmista hengellistä nähtävyyksistä on kapusiinimunkkien kirkko Santa Maria della Concezione osoitteessa Via Vittori Veneto 27 sekä kirkon vieressä sijaitseva, kaupungin karmeimmaksi paikaksi väitetty krypta. Kryptan erikoisuutena ovat noin 4000 kuolleen kapusiinimunkin maalliset jäännökset.