Filippiinit

Filippiinien tasavalta

Kaakkois-Aasiassa Etelä-Kiinan meren, Filippiinienmeren ja Celebsinmeren ympäröimä 7641 saaren saarivaltio on saanut nimensä Espanjan kuningas Filip II:n mukaan vuonna 1563 espanjalaisten valloitettua saaret.  Filippiinien kokonaispinta-ala on n. 300 000 km2 ja pääkaupunki Manila. Yli sadan miljoonan filippiiniläisen koti sijaitsee saarivaltion 2000 eri saarella. Filippiinien kymmenen suurinta saarta ovat  Luzon, Mindanao, Samar, Negros, Palawan, Panay, Mindoro, Leyte, Cebu ja Bohol.

Filippiinien viralliset kielet ovat filippiino ja englanti. Espanjalaisten hallittua maata 333 vuotta, he myivät sen Amerikalle vuonna 1898. Amerikan siirtomaakausi päättyi vuonna 1946, jolloin Filippiinit itsenäistyivät.

Filippiiniläisistä suurin osa kuuluu katoliseen kirkkoon ja mm. Pohjois-Filippiineiltä kotoisin oleva pääsiäisen oikea ristiinnaulitseminen on tullut kuuluisaksi.  Maassa on n. 10 miljoonan hengen muslimiväestö, joka asuu enimmäkseen maan eteläisimmissä osissa, mm.  Sulun saaristossa.

Suomalaisille Filippiinit tulivat 1950-luvulla tutuksi Miss Universumin, Armi Kuuselan mentyä naimisiin paikallisen liikemiehen kanssa.  Filippiineillä vieraili vuonna 2017 6,6 miljoonaa turistia ja matkailijoiden määrän uskotaan kasvavan entisestään. Filippiinit tarjoavat upeita hiekkarantoja, kauniita vuoristomaisemia ja sademetsiä, kulttuuria, historiallisia kohteita sekä maailman parhaimpia sukelluskohteita.

Paras matkustusajankohta on maaliskuusta toukokuuhun, silloin on kuivin ja lämpimin kausi. Suomalainen matkailija ei tarvitse viisumia, mikäli matkan kesto on maksimissaan 30 vuorokautta. Suomen ulkoministeriö varoittaa terrori-iskujen mahdollisuudesta etenkin Etelä-Filippiinien Mindanaolla ja Metro-Manilassa. Mindanaon lounaisosiin, Zamboangan niemimaalle ja Sulun saaristoon on ulkoministeriön mukaan vältettävä kaikkea matkustamista eikä näille alueille matkoja juuri tehdäkään. Ajankohtaiset tiedot voi tarkistaa täältä http://formin.finland.fi/public/default.aspx?contentid=341103&contentlan=1&culture=fi-FI.

Suositeltavat rokotukset ovat kurkkumätä-jäykkäkouristus-, MPR eli tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko- sekä hepatiitti A -rokotukset. Filippiinien valutta on PHP eli Filippiinien peso.  1 euro on noin 61 pesoa. Maahan saa viedä enintään 10 000 php.  Paluumatkaa varten kannattaa säästää 750 Filippiinien pesoa lentokenttämaksua varten.

Tältä sivustolta voit lukea lisää saarivaltiosta ja sen mielenkiintoisista kohteista kuten yksisarvisten kelluvasta saaresta.

Tervetuloa, Tuloy po kayo!