Jalkapallo

Jalkapallo Filippiineillä

Aivan kuten monissa muissa maissa, jalkapallo on Filippiinien pelatuin urheilulaji. Britit toivat jalkapallon maahan 1890- luvulla, mutta myös ulkomaille lähteneet filippiiniläiset palasivat takaisin maahansa opettamaan jalkapalloa.

Pelaajia

Paulino Alcantara on Filippiinien historian paras pelaaja vaikka hän olikin puoliksi espanjalainen. Alcantara pelasi FC Barcelonassa ja teki siellä 369 maalia vain 357:ssä ottelussa, joka tekee hänestä FC Barcelonan historian toiseksi parhaan maalintekijän Lionel Messin jälkeen. Yksi Filippiinien parhaista pelaajista on Misagh Bahadoran.

Manilaa pidetään filippiiniläisen jalkapallon syntymäpaikkana ja sinne perustettiin ensimmäiset maan jalkapallojoukkueet. Nämä joukkueet joutuivat lopettamaan toimintansa tuolloin Filippiinejä hallinneen Espanjan ja Yhdysvaltojen välisen sodan takia. Kun yhdysvaltalaiset saivat Filippiinit hallintaansa Manilaan perustettiin kuusi uutta joukkuetta.

Ulkomaiset pelaajat

Vuonna 1907 Manilassa pelattiin maan ensimmäinen jalkapallo ottelu ja vuonna 1921 perustettiin ensimmäinen liiga, jonka voitti Bohemian Sporting Club. Kansa alkoi kiinnostumaan enemmän jalkapallosta, kun sitä alettiin pelata yliopistoissa ja kouluissa. Filippiineille alkoi myös tulla ulkomaalaisia valmentajia 1950- ja 1960- luvulla. Filippiiniläisen jalkapallon taso alkoi parantua, mikä houkutteli myös enemmän ulkomaalaisia pelaajia. FIFA (Féderation Internationale de Football Association) eli maailman jalkapallokomitea on myös järjestänyt neljä jalkapalloon liittyvää projektia Filippiineille, kuten stadionien ja akatemioiden rakentamista, jne. FIFA on todellakin tukenut Filippiiniläisen jalkapallon kehitystä ja rahoittanut Taifuuni jälkeen tuhoutuneiden jalkapallokenttien korjausta. Jalkapallokulttuurin kehittyminen on tuonut maahan monia kykyjenetsijöitä eurooppalaisista joukkueista, joka on kasvattanut filippiiniläis pelaajien määrää Euroopassa.

Seurat

Filippiinien jalkapalloliigana toimii FPL eli Philippines Football League (suomeksi Filippiinien jalkapalloliiga). Liiga perustettiin vasta viime vuonna ja ensimmäisen kauden voitti Ceres-Negros FC. Kaudelle osallistui vain kahdeksan joukkuetta, mutta se on ymmärrettävää sillä liiga on uusi. Seuraava kausi alkaa maaliskuussa ja siihen osallistuu vain kuusi joukkuetta, sillä FC Meralco Manila ja Ilocos United jäivät pois liigasta.

Joukkueet, jotka pelaavat 2018 FPL kauden ovat Ceres-Negros, Davao Aguilas, Global Cebu, JPV Marikina, Kaya-Makati ja Stallion Laguna. Liiga on vielä alussa, mutta peliä on silti mukavaa seurata. Voit huomata, että katsomot ovat tyhjiä ja vaikka Filippiinien jalkapallokulttuuri on kehittynyt, saattaa mennä vielä jonkin aikaa, että liigasta tulee menestyksekäs.

Lähteet:

“Football in the Philippines.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, 28 Jan. 2018, en.wikipedia.org/wiki/Football_in_the_Philippines

“Misagh Bahadoran.” Bworldonline.com, Bworldonline.com , adserver.bworldonline.com/webpics/articles/image/20170321e4aae.jpg.

FIFATV. “’Mr. Football’ in the Philippines.” YouTube, YouTube, 21 Oct. 2013, www.youtube.com/watch?v=rUSd45q4SHs

FIFATV. “’Making a Name’ in the Philippines.” YouTube, YouTube, 12 July 2013, www.youtube.com/watch?v=PXHetKw7cwI

Guerrero, Bob. “Philippines Football League Rekindles Sport’s Passion.” Rappler, Rappler, www.rappler.com/sports/by-sport/football/170918-philippines-football-league-passion

“Ceres Negros-Global Cebu Derby.” Ceresfootball.com, Ceresfootball, ceresfootball.com/wp-content/uploads/2016/03/CERGLO003.jpg.