Mikä on paras lomakohde?

Riika

Riika, Latvia

Daugava-joen kahta puolen rakennettu Latvian pääkaupunki Riika on tärkeä vanha Hansakaupunki ja vieläkin keskeisellä paikalla, nykyään varsinkin liikenteessä, sillä se sijaitsee monien suurien eurooppalaisten valtateiden ja laivareittien varrella. Historia Ruotsin ja Venäjän vallan alla  näkyy sekä kaupungin arkkitehtuurissa että väestörakenteessa – noin puolet asukkaista puhuu venäjää ja suurin osa paikallisista on kaksikielisiä. Kannattaa kuitenkin varautua opettelemalla tärkeimmät fraasit myös latviaksi, sillä osa vanhemmasta väestöstä, esim. taksikuskeista, ei välttämättä puhu englantia ollenkaan. Myös saksaa puhutaan jonkin verran.

Ilmasto, sää ja liikenne

Itämerellä, Riianlahden etelärannalla sijaitsevan kaupungin ilmasto on merellinen, talvella leuto ja kosteahko, kesällä viileä ja usein pilvinen. Helteisiäkin päiviä on varsinkin heinäkuussa ja paras tapa viettää niitä on ehdottomasti läheisessä Latvian kylpyläkaupungiksikin kutsutussa Jurmalassa pitkine hiekkarantoineen ja kylpylöineen. Riiassa myös lähikyliin ja kaupungin ulko-osiin ulottuva paikallisliikenne koostuu ratikoista, busseista, minibusseista ja junista, joihin kertalippu maksaa hieman yli euron. Myös yhden, kolmen ja viiden päivän lippuja on saatavilla edullisesti.

Riga Card

Varsinkin kulttuurilomalle Riiaan matkustavan kannattaa harkita muutaman kymmenen euron hintaisen Riga Cardin ostamista. Julkisilla liikennevälineillä matkustaminen ja sightseeing-kierrokset ovat kortillisille ilmaisia, ja lisäksi sillä saa alennuksia useista palveluista, ravintoloista, museoista ja muista kulttuurikohteista, kuten esim. Riian eläintarhasta. Netistä etukäteen varaamalla Rica Cardin saa 10 prosenttia halvemmalla.

Ooppera

Latvian kansallisooppera on laadustaan kuulu ja sen valtavassa ohjelmistossa riittää varmasti katsottavaa ja kuultavaa jokaiseen makuun. Kevätkaudella 2017 ohjelmistosta löytyvät mm. oopperaklassikot Carmen, Tannhäuser, Nabucco ja Figaron häät, mutta myös baletteja, kuten Peer Gynt tai Romeo ja Julia. Edullisten lippujen hinnat liikkuvat 6-70€ välillä. Taidemuseoista maininnan arvoisia ovat Kiasman kaltainen yli 1500 neliömetrin näyttelytilat omaava Riga Art Space, Art Nouveau -tyylisuuntauksen museoasunto keskustassa Alberta Iela -kadulla ja myös maalausworkshoppeja tarjoava posliinitaiteen museo.

Sotamuseo

Latvian ja Riian värikkäästä poliittisesta historiasta kiinnostuneille on tarjolla sotamuseo ja synkeän musta, terävälinjainen Latvian miehityksen museo, joka esittelee kolmen eri miehityksen aikaista historiaa ja tapahtumia vuosien 1940-1990 varrelta.

Merkittävät rakennukset

Arkkitehtuurista kiinnostuneelle Riiassa löytyy paljon nähtävää. Kaksi eri maailmansotaa kestänyt UNESCOn maailmanperintökohde, vuosien 1860 ja 1914 välillä rakennettu Riian vanhakaupunki on monien arkkitehtonisten helmien kehto. Pyhän Pietarin kirkon torni on kaupungin korkein ja sieltä on upeat näköalat alaspäin kaupunkiin. Ympäri kaupunkia löytyy useita muitakin historiallisesti tärkeitä kohteita, kuten esimerkiksi vuonna 1330 ensimmäisen kerran rakennettu Riian linna, joka on myös presidentin virallinen residenssi, sekä Riian valtava keskustori.

Ostokset

Tori on Euroopan suurin, yli 72 000 neliömetriä pinta-alaltaan ja sieltä löytyy yli 3000 eri kojua. Ostoksia voi tehdä myös Riian lukuisissa putiikeissa ja kauppakeskuksissa, joista kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti latvialaiseen muotiin. Suurimmista keskuksista ja pääkaduilta kannattaa suunnata myös rohkeasti pienemmille kujille ja kiireisen keskustan ulkopuolelle, missä hinnat usein ovat hieman pienempiä ja tarjonta omaperäisempää.

Hintataso

Hintatasoltaan Riika on tyypillinen baltialainen kaupunki, jossa erityisesti ruoka ja alkoholi on runsaasti edullisempaa kuin Suomessa. Laadukkaan kolmen ruokalajin illallisen juomineen voi saada hieman yli 50 eurolla. Pubeissa ja baareissa oluen hinta on muutaman euron paikkeilla, mutta kaupungista löytyy myös monia herkullisia drinkkejä tarjoavia hieman hintavampia moderneja klubeja ja yökerhoja.

Matkustaminen

Riian matkustaminen on suhteellisen edullista: yksisuuntainen lento on useimmiten alle 100 euron hintainen ja oikeaan aikaan varaamalla samaan hintaan voi saada jopa menopaluun. Kesällä 2017 myös Tallink alkaa liikennöidä suoraan Helsingin ja Riian väliä, joten risteilyistäkin nauttivat pääsevät jatkossa helposti Latviaan lomailemaan. Erinomaiset kansainväliset juna- ja linja-autoyhteydet tekevät kaupungista helposti lähestyttävät myös reilaajille ja omalla autollaan liikkuville. Auto kannattaa loman aikana kuitenkin pitää suurimmaksi osaksi parkkeerattuna, sillä Riian ehdotonta antia ovat upeat jugendrakennukset ornamentteineen ja patsaskoristeineen, sekä lukuisat puistot ja bulevardit, joissa käveltävää riittää moneksi päiväksi.

Vastaa