Mikä on paras lomakohde?

Vaellusloma Ranskassa

Ranska on keskeisen sijaintinsa ansiosta erittäin monipuolinen maa. Etelässä voi nauttia kuumasta auringosta, kun taas pohjoisessa voi vaeltaa lumisissa metsissä. Ranskalaiset rakastavat vaeltamista. Tämä tarkoittaa siis sitä, että reittejä ja kohteita on lukuisia! Koska kyseessä on eurooppalainen lomakohde, ei suurempia valmisteluja lomaa varten tarvita. On tärkeää kuitenkin varautua oikeanlaiseen säähän. Etenkin jos Ranskassa ei ole ollut ennen, voi yllättyä sään vaihtelevuudesta eri alueilla. Keväisin sää voi olla hyvinkin kylmä. Moni vaellusreitti kohoaa korkealle, jolloin sää kylmenee huomattavasti.

Muuta huomioitavaa Ranskassa vaeltaessa ovat ongelmat kielen suhteen sekä yöpyminen, jos vaellusreitti kulkee asumattomia seutuja pitkin. Suurin osa ranskalaisista puhuu englantia ainakin jonkin verran. Pienissä kaupungeissa on kuitenkin hyvä olla jonkinlainen fraasikirja mukana. Majoituskin kannattaa miettiä etukäteen. Suosittuina ajankohtina majapaikat reittien varrella tai tunnetuissa kohteissa voivat mennä nopeastikin, sillä vaeltaminen on yhä yleisempi harrastus.

Ranska on yleisesti ottaen turvallinen maa myös vaelluslomalaisille. Usein näkee yksin vaeltavia naisiakin, joten tunnetuilla reiteillä ei esiinny sen kummempia vaaroja. Jos haluat yöpyä teltassa, on hyvä idea majoittua valvotulle teltta-alueelle. Silloinkin kannattaa pitää arvotavarat aina mukana, varmuuden vuoksi.

Alsace

Alsace on Ranskan koillisosassa sijaitseva vehreä alue. Alsace on saanut vaikutteita sen historiasta osana Saksaa ja siksi se onkin aivan erityinen kohde Ranskassa. Olitpa sitten suunnittelemassa aktiivilomaa yksin, pariskuntana, perheen kanssa tai ystävien kera, Alsacen kauniit näkymät ja mielenkiintoinen kulttuuri tarjoavat koettavaa jokaisen makuun. Alueella on yli 17 000 kilometriä merkittyjä reittejä, jotka vain odottavat vaeltajia. Tunnetuimpia ovat Vogeesien vuoriston vaellusreitit, jotka kulkevat laajojen metsäalueiden läpi. Vogeesit on 250 kilometriä pitkä vuoristo, joka jatkuu Alsacesta aina Saksan puolelle. Alueella on paljon hyviä majoitusmahdollisuuksia, mutta se kannattaa varata ajoissa.

Suomesta pääsee Alsaceen helpoiten lentämällä Pariisin kautta Strasbourgin lentokentällä tai Baselin lentokentälle. Talvisin Alsacessa on kauniita joulumarkkinoita, mutta vaeltamista varten sää voi olla liian kylmä. Joulun jälkeen lämpötila voi nimittäin laskea -10 asteeseen. Kesäisin taas ilma voi olla hyvinkin kaunis. Tyypillinen keski-eurooppalainen ilmasto vallitsee Alsacen alueella, joten kesät voivat olla helteisiä Suomen kesään verrattuna.

Mont Blanc

Vaellusloma Mont Blancilla ei ole tarkoitettu heikkohermoisille. Perheellisten kannattaa ottaa huomioon, että vaeltamista tällä alueella suositellaan vain yli 12-vuotiaille. Fyysisestikin Mont Blancilla kulkevat reitit ovat vaativampia kuin monilla muilla alueilla Ranskassa. Mont Blanc on nimittäin Alppien korkein vuori, jonka huippu kohoaa liki 5 kilometriin! Tärkeintä on varautua viileään säähään, oli vuodenaika mikä tahansa. Hyvät varusteet tekevät vaeltamisesta helpompaa, sillä vuoristo voi olla vaativa ympäristö erityisesti talvella. Korkeus saattaa aiheuttaa oireita tottumattomille, joten siihenkin on hyvä varautua.

Itä-Ranskassa sijaitseva vuoristoalue on hyvin vaikuttava. Mont Blanc sijaitsee aivan Ranskan rajalla. Jos energiaa riittää, voi poiketa vaikkapa Sveitsin tai Italian puolella. Tunnetuin reitti Mont Blancilla on varmasti Tour of Mont Blanc eli TMB. Tämä 170 kilometriä pitkä vaellusreitti, jota varten kannattaa varata vähintään 10 päivää. Reitti on helpointa kulkea järjestetyssä ryhmässä. Halutessaan matkaan voi lähteä omallakin porukalla. Netistä löytyy paljon eri majoitusvaihtoehtoja reitin varrelle, ja iltaisin voi kokoontua nauttimaan paikallisesta gourmet ruoasta lumoavissa vuoristokylissä. Kesäisin voi tavata paikallisia eläimiäkin.

Suomesta pääsee Mont Blancin alueelle kätevimmin lentämällä suoraan Geneven lentokentälle. Genevestä on suora kuljetus tunnetuimpiin yöpymiskohteisiin.

GR20 Korsikalla

GR20 sanotaan olevan vaativin pitkän matkan vaellusreitti Euroopassa. GR20 kulkee Ranskan eteläpuolella sijaitsevan Korsikan saaren läpi, pohjoisesta etelään. Vaikka sen sanotaan olevan vaativa, on tämä reitti samalla yksi kauneimmista koko maailmassa. Reitti vie keskimäärin 15 päivää. Matkaa on 180 kilometriä ja korkeustaso vaihtelee jopa 10 000 metriä. GR20 ei vaadi kiipeilytaitoja, mutta perushyvä kunto ja jaksaminen ovat tärkeitä perusteita rankoillakin maaperillä.

Vaellusreitti on hyvin merkitty puna-valkoisilla suorakaiteilla. Matkan varrella on vuoristomajoja, joissa on tarjolla perustason majoitus sekä ruokaa. Yhdessä majassa voi yöpyä jopa 50 ihmistä, joten ei kannata yllättyä jos paikalla on muitakin. Teltta voi olla hyvä idea etenkin suosittuina ajankohtina, sillä majoitukset voivat hyvinkin olla täynnä. Heinäkuu ja elokuu ovat suosituimpia kuukausia kulkea GR20. Jos haluaa välttää ns. tungoksen, kesäkuu ja syyskuun alku ovat parempia vaihtoehtoja. Talven aikana reitillä voi olla paljon lunta, mikä tekee vaeltamisesta vaarallisempaa. Valvojiakaan ei aina näy talvikuukausina. Siksi vaeltajilla tulee olla kaikki tarvitsemansa mukanaan, ruoka mukaan lukien.

GR20 on todella kaunis vaellusloman kohde. Reitin varrella voi ihastella kauniita vuoristojärviä, upeita näkymiä sekä näyttäviä kallioita. Jos etsit haastetta, voit kokeilla vuorikiipeilyäkin! Korsikan saarella on oma lentokenttänsä. Suomesta voi lentää johonkin suurempaan Ranskan kaupunkiin esimerkiksi Pariisiin ja ottaa jatkolennon Korsikalle. Lentokentiltä voi yleensä ottaa kuljetuksen GR20 alkupaikalle Calenzanaan. Sainte Catherinen on lähin lentokenttä. Calvi (Haute-Corse) taas on läheisin kaupunki.

Bordeaux

Bordeaux on viineistään tunnettu kaupunki. Tarjolla on kuitenkin paljon muutakin. Vaikka alue on hyvin alavaa, se sopii erinomaisesti rauhallisempaan vaeltamiseen tai kävelyretkiin. Mont Blanciin tai GR20-reittiin verrattuna vaellusloma Bordeaux’ssa on paljon keveämpi. Siksi se sopii esimerkiksi lapsiperheille tai hieman iäkkäämmälle väelle. Suuntaamalla kaupungin keskustan ulkopuolelle voi löytää toinen toistaan kauniimpia vaellusreittejä. Kohteena voi olla vaikkapa viinitila! Kaupungissa on lisäksi monia laajoja puistoalueita ja puutarhoja, joissa voi kävellä kaikessa rauhassa.

Suomesta pääsee Bordeaux’hon alle viidessä tunnissa. Useimmiten tosin joutuu vaihtamaan lentoa vähintään kerran. Halutessaan voi lentää myös Pariisiin ja ottaa sieltä nopean junan. Bordeaux sijaitsee Ranskan länsirannikolla. Se on yksi suurimmista kaupungeista Euroopassa.

Vastaa