Mikä on paras lomakohde?

Filippiiniläinen ruoka

Ruokakulttuuri – Filippiinit

Maustaminen

Maan ruokakulttuuri on saanut vaikutteita Kiinasta, Espanjasta, Meksikosta ja Amerikan Yhdysvalloista.  Riisi tai nuudelit ovat aterian ydin, jonka kanssa tarjoillaan lisukkeena useimmiten kanaa, kalaa tai muita mereneläviä. Vartaassa paistettu porsas on paikallisten juhlaruokaa. Riisiä syödään joka aterialla aamiaisesta alkaen ja aterioilla jälkiruokaan saakka. Kasvisten käyttö on melko vähäistä, kuitenkin bataattia, maissia ja kassavaa käytetään jonkin verran alueista riippuen. Filippiiniläinen ruoka ei ole tulista eikä mausteista kuten esimerkiksi Thaimaassa.  Ruuat maustetaan useimmiten suolalla, pippurilla, palmuviinietikalla, soijalla, inkiväärillä ja valkosipulilla. Ruoka voi olla melko makeaa suomalaiseen makuun. Maan eteläisissä osissa muslimialueilla ruokia maustetaan enemmän indonesialaiseen tyyliin chilillä, curryllä ja muilla tulisilla mausteilla.  Alkuperäisestä saarten malaijilaisesta ruokakulttuurista on säilynyt kookoksen ja kookosmaidon käyttö ruuanlaitossa.

Katukeittiöt

Paikalliset syövät ateriansa useimmiten kotonaan tai katukeittiöissä.  Katukeittiöt tarjoavat rohkeimmille valtavan määrän uusia elämyksiä. Filippiinien erikoisimpiin kuuluvia ruokalajeja ovat  mm. balut joka on hedelmöitynyt ankanmuna, Bagoóng-tahna, joka on valmistettu kalasta tai katkaravuista alueesta riippuen, helmet eli kypärä, joka on marinoitu ja grillattu kynitty kananpää sekä Tuslob-buwa, joka on valmistettu sian aivoista ja maksasta. Erikoisia ruokalajeja riittää saarilla maisteltaviksi.  Niistä voi lukea lisää täältä englanniksi https://edition.cnn.com/travel/article/50-delicious-philippines-dishes/index.html

Ruoka

Valitettavasti Filippiineillä on myös tarjolla koiran ja kissan lihaa. Luzonin saaren pohjoisosassa on useita kymmeniä koiranliharavintoloita ja teurastamoja. Alun perin rituaalitarkoituksissa käytetty koiranlihan syönti  on muuttunut bisnekseksi eikä sillä ole juurikaan tekemistä kulttuurin kanssa. Joidenkin arvioiden mukaan saarilla teurastetaan puoli miljoonaa koiraa vuosittain. Vaikka pääkaupungissa Manilassa koirien tappaminen ja myyminen ruoaksi on kielletty jo vuonna 1982, lainvalvonta on ollut melko tehotonta eikä sillä ole ollut juurikaan vaikutusta Manilan ulkopuolella. Kansainvälisen kasvavan painostuksen myötä tähän tullee muutos tulevaisuudessa. Mikäli syöminen pelottaa, voi piipahtaa kansainvälisissä hampurilais- ja pizzaketjujen ravintoloissa syömässä, niitä on maassa runsaasti.

Vegaaninen ruoka ja erikoisruokavalio

Ulkomaalaisten siirtolaistyöläisten ja turismin kasvun mukana saarelle on rantautunut lähes kaikki maailman keittiöt, joten varmasti nälkää ei tarvitse nähdä. Kasvisruokailu on Manilan ulkopuolella vielä jonkin verran vierasta, joten kannattaa pyytää haluamansa annos ILMAN lihaa/kanaa. Usein lihaton ruoka täällä tarkoittaa muslimeille tarkoitettua sianlihatonta vaihtoehtoa, joka sisältää esimerkiksi naudan lihaa. Vegaanista ruokavalioita noudattavalla voi olla hieman vaikeampaa, sillä useat lihattomat vaihtoehdot sisältävät juustoa tai kananmunaa. Filippiinit ovat kuitenkin ystävällisiä ja palvelualttiita, joten rohkeasti pyytämällä saa sopivaa syötävää vaikka erikseen valmistettuna.

Vastaa