Mikä on paras lomakohde?

Jardín de Cactus

Kaktuspuiston historia

Lanzarote, yksi Kanariansaarten saariryhmän seitsemästä saaresta, on tunnettu upeista luonnonmaisemistaan ja vahvasta vulkaanisesta perimästään. Saaren kuiva ilmasto ja kivikkoiset maisemat ovat luoneet ihanteelliset olosuhteet kaktuksille ja muille mehikasveille. Yksi Lanzaroten tunnetuimmista nähtävyyksistä on Jardín de Cactus eli Kaktuspuutarha, joka sijaitsee Guatiza-nimisessä kaupungissa.

Kaktuspuutarha perustettiin vuonna 1991 tunnetun kanarialaisen taiteilijan César Manriquen suunnitelmien pohjalta. Manrique oli vahvasti vaikuttanut Lanzaroten kulttuuriseen ja arkkitehtoniseen kehitykseen, ja hänen missio oli yhdistää luonto ja taide saumattomasti yhteen.

Puutarha sai alkunsa, kun Manrique löysi Guatizasta vanhan kaktustarhan, joka oli käynyt autioksi ja osittain tuhoutunut. Hän näki tämän tilaisuutena toteuttaa visioitaan ja loi suunnitelman kaktuspuistosta, joka esittelisi Lanzaroten ainutlaatuista kasvillisuutta ja maisemia.

Lajistoa ja kasvillisuutta

Jardín de Cactus on koti yli 4 500 eri kaktuslajille ja muille mehikasveille. Puutarha esittelee monimuotoista ja värikästä kaktusvalikoimaa eri puolilta maailmaa. Suurin osa kaktuksista on peräisin Meksikosta, Etelä-Amerikasta ja Muun muassa Lanzaroten lähitienoolta.

Puutarhan kierros alkaa keskeltä suurta kuoppaista vulkaanista kraateria, joka on täynnä erilaisia kaktuskokoelmia. Kävijät voivat ihailla monia vaikuttavia kaktuksia, kuten opuntioita, peikonkämmeköitä ja tietysti tunnettuja meksikolaisia hatunmuotoisia kaktuksia. Kaktusten kukinnan aikaan puutarha suorastaan kukoistaa, kun värikkäät kukat peittävät kaktusten pinnat.

Lisäksi puutarhassa on muita kasveja, kuten agaveja, joiden tuuheiden lehtien ansiosta ne ovat kestäneet vuosisatojen ajan Lanzaroten ankaraa ilmastoa. Puutarhasta löytyy myös palmuja, joiden korkeat ja huolettomat rungot antavat kauniin kontrastin piikkisten kaktusten rinnalla.

Kaktuspuiston arkkitehtuuri

Jardín de Cactus on paitsi kasvien valtakunta myös arkkitehtoninen mestariteos. César Manrique onnistui yhdistämään luonnon ja taiteen kauniilla tavalla. Hän loi ympäristöystävällisen ja kestävän rakenteen, joka sulautuu täydellisesti ympäröivään luontoon.

Puutarha sijaitsee vanhan kaktustarhan ympärillä olevalla kraaterilla, joka suojaa ja eristää kasvit haitallisilta tuulilta. Pyöreä muoto symboloi Lanzaroten vulkaanista alkuperää ja muistuttaa kraaterin muotoa.

Manriquen suunnittelema pääsisäänkäynti on vaikuttava näky. Suuri metallinen kaktusastia toimii sisäänkäynninä ja siitä avautuu upeat näkymät kraaterille ja kaktustarhoihin. Koko puutarha on suunniteltu helppokulkuiseksi ja siinä on monia kävelyteitä, joita pitkin vierailijat voivat tutustua eri kaktuslajeihin.

Puutarhan keskellä on vesikehä, joka on täynnä vettä sekä pieniä trooppisia kaloja. Vesielementti tuo puutarhaan rauhaa ja viileyttä. Ympärillä on penkkejä ja lepopaikkoja, joissa kävijät voivat pysähtyä hetkeksi nauttimaan kauniista maisemista ja puutarhan rauhallisesta ilmapiiristä.

Kaiken kaikkiaan Jardín de Cactus on ainutlaatuinen paikka, jossa luonto ja arkkitehtuuri kohtaavat. Puutarhassa vieraillessaan saa aistia Lanzaroten ainutlaatuista vulkaanista tunnelmaa ja nauttia upeista kaktuksista ja muista mehikasveista. Se on ehdottomasti vierailun arvoinen kohde kaikille Lanzaroten matkailijoille.

Kaktuspuiston suosituimmat lajit

Jardín de Cactus sijaitsee Lanzaroten saarella Kanariansaarilla ja se on yksi alueen suosituimmista nähtävyyksistä. Kaktuspuisto on suunniteltu tunnetun arkkitehdin César Manriquen toimesta ja se avattiin yleisölle vuonna 1990.

Jardín de Cactus on koti yli 7 000 eri kaktuslajille, jotka tulevat ympäri maailmaa. Puistossa on laaja valikoima erilaisia kaktuslajikkeita, joista monia ei voi nähdä missään muualla. Puiston suosituimpia lajeja ovat esimerkiksi Echinocactus grusonii, Ferocactus pilosus ja Opuntia ficus-indica. Nämä lajit ovat saaneet suosiota vierailijoiden keskuudessa niiden mielenkiintoisen ulkonäön ja ainutlaatuisuuden vuoksi.

Echinocactus grusonii, joka tunnetaan myös nimellä ”kultainen nuppukaktus”, on pyöreä ja piikitön kaktus, jolla on omaleimainen keltainen väri. Tämä laji on peräisin Meksikosta ja se voi kasvaa jopa 1 metriä korkeaksi. Ferocactus pilosus puolestaan on erittäin suosittu kaktus, jolla on paljon pitkiä ja teräviä piikkejä. Tämä laji voi kasvaa jopa 3 metriä korkeaksi ja sen punaiset kukat ovat näyttäviä. Opuntia ficus-indica taas on hyvin tunnettu ja suosittu kaktus, jolla on paksuja lehtiä ja isoja, syötäviä hedelmiä.

Kaktuspuistossa vierailevat saavat ihastelemaan näitä ja monia muita kaktuslajeja, joista jokaisella on oma erityinen ulkonäkönsä ja ominaisuutensa. Puistolla on myös tärkeä rooli kasvien säilyttämisessä, sillä se osallistuu moniin tutkimusprojekteihin ja suojelutoimiin.

Kaktusten hoito-ohjeita

Kaktusten hoitaminen vaatii erityistä huolellisuutta ja tarkkaa tietoa, jotta ne voivat menestyä ja kasvaa oikein. Jardín de Cactus tarjoaa vierailijoille myös hyödyllisiä vinkkejä kaktusten hoitoon.

Ensinnäkin, kaktukset tarvitsevat aurinkoa. Siksi niitä tulisi kasvattaa paikassa, jossa ne saavat runsaasti auringonvaloa. On tärkeää varmistaa, että kaktusten ympärillä ei ole muita kasveja, jotka varjostaisivat niitä.

Toiseksi, kaktukset ovat mehikasveja, joten niiden kastelu eroaa monista muista kasveista. Kaktusten tulee antaa kuivua kastelujen välillä, jotta niiden juuret eivät mätäne. Yleinen sääntö on kastella kaktukset kunnolla noin kerran viikossa kesällä ja harvemmin talvella, mutta on myös tärkeää huomioida kasvin tarpeet ja ympäristön olosuhteet.

Kaktuspuistossa vierailijat voivat oppia myös lisää kaktusten lannoituksesta, taudit ja tuholaiset ja muista tärkeistä hoito-ohjeista. Kaktusten hoitaminen voi olla haastavaa, mutta oikean tiedon ja huolellisen hoidon avulla ne voivat olla kestäviä ja kauniita kasveja.

Jardín de Cactuksen nähtävyydet

Jardín de Cactus tarjoaa vierailijoilleen paljon enemmän kuin vain upeita kaktusnäkymiä. Puistossa on myös monia muita näkemisen arvoisia kohteita.

Puiston sisäänkäynnin läheisyydessä sijaitsee ravintola, josta voi nauttia välipalaa tai lounasta. Ravintolasta avautuu upeat näkymät ympäröivälle alueelle, ja siellä voi rentoutua hetken kiertelyn lomassa.

Lisäksi Jardín de Cactus tarjoaa ihastuttavia kävelyreittejä, joiden varrella on erilaisia kaktuskokoelmia ja maisemapuutarhoja. Kävelyreitit vievät vierailijan läpi kauniiden maisemien ja antavat mahdollisuuden tutustua paremmin puiston eri osiin.

Puiston sisällä on myös pieni kaktusmyymälä, jossa voi ostaa siemeniä, taimia, kirjoja ja muita kaktusten hoitoon liittyviä tuotteita. Tämä on ihanteellinen paikka matkamuistojen ostamiseen ja kotona kasvattamisen aloittamiseen.

Lopuksi, Jardín de Cactus tarjoaa unohtumattoman kokemuksen kaikille kasvien ystäville. Puisto on todellinen keidas keskellä kuivaa Lanzaroten maisemaa, ja se on varmasti vierailun arvoinen nähtävyys kaikille, jotka ovat kiinnostuneita kakteista ja kasvien kauneudesta.

Kaktuspuiston avoinnaoloajat

Jardín de Cactus, eli Kaktuspuutarha, on yksi Lanzaroten suosituimmista nähtävyyksistä. Puutarha sijaitsee Guatizan kunnassa, lähellä Costa Teguisen matkailukeskusta. Paikka on avoinna yleisölle ympäri vuoden, ja sen avoinnaoloajat vaihtelevat hieman vuodenajasta riippuen.

Kaktuspuutarha on avoinna päivittäin klo 10.00–17.30. Talvikaudella (marraskuusta maaliskuuhun) puutarha on avoinna myös iltaisin perjantaisin, jolloin se sulkeutuu vasta klo 22.00. Vierailijoiden kannattaa tarkistaa puutarhan aukioloajat etukäteen, sillä ne voivat ajoittain muuttua erityisten tapahtumien tai kunnostustöiden vuoksi.

Käynti Jardín de Cactuksessa

Jardín de Cactus on ainutlaatuinen kokoelma erilaisia kaktuksia, ja se tarjoaa vierailijoille upean kokemuksen saarella vieraillessaan. Puutarha on suunniteltu Lanzaroten paikallisen taiteilijan César Manriquen toimesta, ja se avattiin yleisölle vuonna 1990. Puutarha käsittää noin 5 000 neliömetriä alaa ja siellä kasvaa yli 7 200 eri tyyppistä kaktusta.

Puutarhan pääsisäänkäyntiin on helppo löytää opasteiden avulla. Jardín de Cactukseen voi saapua omalla autolla tai julkisilla liikennevälineillä. Puutarhan lähistöltä löytyy myös pysäköintialue, jossa vierailijat voivat jättää autonsa.

Jardín de Cactuksen sisäänpääsymaksu on aikuisilta 5 euroa, ja lapsilta (7–12-vuotiailta) 2,50 euroa. Alle 7-vuotiaat lapset pääsevät puutarhaan ilmaiseksi. Puutarhasta löytyy myös myymälä, josta voi ostaa muun muassa kaktuskasveja ja muita matkamuistoja.

Vinkkejä vierailuun

Jardín de Cactuksen vierailu on ainutlaatuinen elämys, ja tässä muutamia vinkkejä, joita kannattaa pitää mielessä vierailun aikana. Ensinnäkin, puutarhassa on useita kävelyreittejä, jotka kulkevat erilaisten kaktusten ympärillä. Kannattaa valita reitti, joka sopii omaan kuntoon ja aikatauluun parhaiten. Puutarhasta löytyy myös penkkejä, joilla voi istuskella ja nauttia kauniista näkymistä.

Toiseksi, vierailijoiden kannattaa varautua Lanzaroten kuumaan ilmastoon. Suojaa iho auringolta ja pukeudu kevyisiin vaatteisiin. Aurinkolasit, hattu ja aurinkovoide ovat myös tarpeellisia varusteita vierailun aikana.

Kolmanneksi, kannattaa ottaa mukaan juotavaa, koska puutarhassa ei ole omia ravintoloita tai piknik-alueita. Vierailijat voivat nauttia eväitään puutarhan ulkopuolella, jossa löytyy penkkejä ja pöytiä.

Jardín de Cactus on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka Lanzaroten matkalla. Puutarha tarjoaa ainutlaatuisen näkymän ja mahdollisuuden tutustua laajaan kaktuskokoelmaan. Muista tarkistaa puutarhan aukioloajat ennen vierailua ja varustaudu sopivalla tavalla lämpimään ilmastoon.