Mikä on paras lomakohde?

Kiina

Kiina on Aasian suuri talousmahti. Siellä on monia miljoonakaupunkeja ja paljon nähtävää. Silti suurin osa Euroopan matkoista Kiinaan on liikematkoja.

Näillä sivuilla on erillinen artikkeli Hong Kong itsehallintoalueesta. Se on hyvin suosittu lomakohde sekä eurooppalaisille, amerikkalaisille että myös kiinalaisille itselleen.

Yksi artikkeli on myös Kiinan jalkapallosta. Kiina on nouseva urheilumaa. Mikään maa ei ole urheilumaa ellei sillä ole menestyvää jalkapallojoukkuetta. Sellaista taas ei synnytetä yhdessä yössä vaan se tarvitsee joukkueita, katsojia ja fanikulttuuria.

Perustiedot Kiinasta:

Asukasluku: n. 1,3 miljardia
Kieli: kiina
Pinta-ala: 9 600 000 km2
Pääkaupunki: Peking, n. 15 milj. asukasta
Valtiomuoto: kansantasavalta
 

Aikaero

Kello on kesäaikana 5 tuntia ja talviaikana kello on 6 tuntia enemmän kuin Suomessa.
 

Hintataso

Kiina on edullinen lomamaa. Ruokailu paikallisissa ravintoloissa on edullista, tasokkaiden hotellien ravintoloissa Suomen hinnoissa. Maa on kuulu erinomaisista ostos mahdollisuuksistaan.
 

Matkustusasiakirja

Suomen kansalaisilta vaaditaan passi, jonka tule olla voimassa 6 kuukautta maahan saapumisen jälkeen. Huomioi, että kohdemaasi viranomaiset voivat muuttaa vaatimuksia passin voimassaoloajasta. Tarkista ajankohtaiset tiedot osoitteesta matkanjärjestäjältä tai  matkasi myyjältä. Kiinaan tarvitaan viisumi, jonka saat suoraan suurlähetystöstä tai matkatoimiston välityksellä, kun matkan alkuun on vähintään neljä viikkoa. Viisumi tulee voimaan hakupäivänä ja on voimassa 3 kuukautta. Kertaviisumi maksaa 164€ (kesän 2022 hinta).
 

Rokotukset

Kiinaan suositellaan A-hepatiittisuojaa (keltatauti). Varmista, että jäykkäkouristus-kurkkumätärokotteesi on voimassa. Saat lisätietoja mm. malariatilanteesta terveyskeskuksista ja esim. osoitteesta www.rokote.fi.
 

Uskonto

 
buddhalaisuus, taolaisuus, konfutselaisuus, islam ja kristinusko
 

Valuutta

Kiinan yuan (renminbi) on n. 0,14 euroa eli 10 euroa on n. 72 CNY. Hong Kongin dollari on 0.12 Euroa ja 10 HKD on 8,4 euroa (kesä 2022). Ajantasaiset valuuttakurssit näet tuolta: valuuttakurssit (rivit HKD ja CNY).
 
Kiinan valuuttaa vaihdetaan rajoitetusti. Euroja vaihdetaan Kiinassa kaikkialla. Matkavaluutaksi voi ottaa euroja ja USA:n dollareita hyväkuntoisina seteleinä. Länsimaiset luottokortit (Visa, Mastercard, Amex) kelpaavat melko hyvin Kiinassa ja niillä voi nostaa rahaa pankkiautomaateista. Yllätysten välttämiseksi selvitä millaisia kuluja luottokortin käytöstä aiheutuu. 

Kiinan maakunnat

Tässä on luettelo Kiinan 23 maakunnasta ja kahdesta erityishallintoalueesta sekä lyhyt kuvaus kustakin:

 1. Anhui: Anhui on maakunta Itä-Kiinassa, jolla on rikas kulttuuriperintö ja kaunis luonto. Siellä sijaitsee esimerkiksi kuuluisa Huangshan-vuori.

 2. Fujian: Fujianin maakunta sijaitsee Kaakkois-Kiinassa ja se on tunnettu pitkästä rannikostaan ja historiallisista nähtävyyksistään, kuten Tulou-kylät.

 3. Gansu: Gansu on pääosin mannerilmastoa omaava maakunta Pohjois-Kiinassa. Se on tunnettu kauniista Zhangye Danxia -maisemistaan ja muinaisista Silkkitien kohteistaan.

 4. Guangdong: Guangdong on eteläinen maakunta, jossa sijaitsee Kiinan suurin kaupunki, Guangzhou. Se on tunnettu myös herkullisesta kantoniinilaisesta ruokakulttuuristaan.

 5. Guizhou: Guizhou on vuoristoista maakuntaa Lounais-Kiinassa, jolla on upea luonto ja monipuolinen etninen kulttuuri. Siellä voi tutustua esimerkiksi Miao-kansan perinteisiin.

 6. Hainan: Hainan on Kiinan eteläisin maakunta, joka koostuu pääosin saarista. Se on suosittu matkailukohde upeiden rantojensa ja trooppisen ilmastonsa vuoksi.

 7. Hebei: Hebei sijaitsee Pohjois-Kiinassa Pekingin ympärillä. Maakunta on tunnettu historiallisista kohteistaan, kuten Kiinan muurista ja Chengde-keisarillisen kesänvillaslinnan.

 8. Heilongjiang: Heilongjiang on pohjoinen maakunta, joka rajoittuu Venäjään. Se on talvisista maisemistaan ja talviurheilumahdollisuuksistaan tunnettu alue.

 9. Henan: Henan on keskeinen maakunta Kiinassa, jossa sijaitsee muun muassa Shaolin-temppeli. Se on tärkeä historiallinen alue, jolla on pitkä perintö ja merkittäviä muinaisjäännöksiä.

 10. Hubei: Hubei sijaitsee Keski-Kiinassa, ja sen pääkaupunki on Wuhan. Maakunta tunnetaan kauniista järvi- ja vuoristomaisemistaan sekä historiallisista kohteistaan, kuten kolmen kurjen paviljonki.

 11. Hunan: Hunan on maakunta Keski-Kiinassa, joka on tunnettu upeasta luonnostaan ja mausteisesta keittiöstään. Siellä sijaitsee myös Zhangjiajien kansallispuisto, joka oli inspiraation

Vastaa