Talviurheilu

Suomessa on varmasti tuhansia talvilajien ystäviä, jotka haluavat jatkaa harrastusta loman aikanakin. Aktiiviloma talvella on hyvä idea esimerkiksi kaveriporukalle tai perheelle, jossa lapset ovat jo hieman isompia. Suomi on erinomainen maa talvilajeille. Hiihtoa, luistelua, laskettelua ja muita aktiviteetteja voi harrastaa pitkän talven aikana lähes koko maassa. Ulkomaiset kohteet kuitenkin tarjoavat jotain hieman erilaista; vuoret ovat korkeampia, rinteet jyrkempiä ja hiihtoreitit erilaisia. Lisäksi ulkomailla pääsee nauttimaan toisen kulttuurin antimistakin.

Esimerkkejä talviaktiviteeteista

Tässä muutama yleisin talvilaji, joita aktiivilomat useimmiten sisältävät. Erityisesti hurjapäät saavat talviurheilusta paljon irti, mutta moni laji sopii myös hieman rauhallisemmasta menosta pitävälle. Kaikki kuitenkin liittyvät lumeen tavalla tai toisella. Joten talvea ja lunta rakastavat ihmiset, katse tänne päin:

Hiihto

Hiihto ja laskettelu ovat lähes jokaiselle suomalaiselle tuttuja lajeja, jotka sopivat kaiken tasoisille ja -kuntoisille ihmisille. Murtomaahiihto on hiihtoa tasaisella maalla ja tällä tavalla voi matkustaa pitkiäkin matkoja. Pitkän hiihtomatkan aikana pääsee ihailemaan toinen toistaan kauniimpia maisemia, eikä vauhdinkaan tarvitse olla kovin luja. Rohkeimmat jopa yöpyvät erilaisilla laavuilla tai mökeissä, joita matkan aikana tulee vastaan. Reitti tosin kannattaa suunnitella etukäteen. Tällainen reissu on hyvä tehdä kaverin kanssa siltä varalta jos jotain ikävää sattuu hiihdon aikana. Lue lisää hiihdosta tästä.

Laskettelu

Laskettelu on hieman vaativampi versio hiihdosta, lähinnä vauhdin takia. Laskettelu on lyhyesti sanottuna hiihtoa rinteestä alas. Sukset ovat lyhemmät ja leveämmät. Näin ohjaaminen on helpompaa silloinkin kun vauhti kiihtyy. Laskettelurinteissä on yleensä eritasoisia rinteitä, joiden pituus ja jyrkkyys vaihtelevat. Ennen rinteeseen lähtöä kannattaa hankkia jonkinlainen opas lasketteluun, sillä laji voi olla yllättävän vaativa. Lisäksi kaatumisen riski on aina mukana laskettelussa. Jos vauhti on kova ja törmää toiseen laskettelijaan tai kaatuu itsestään, voi tulla pahaa jälkeä. Kokeneemmat laskettelijat taas voivat hakea lisähaasteita erilaisista hypyistä.

Lumilautailu

Lumilautailu on kuin laskettelua. Erona vain on se, että kahden suksen sijasta käytetään yhtä suurempaa lumilautaa, johon molemmat jalat ovat kiinnitetty. Liikkuminen siis on erilaista kuin laskettelussa, mutta muuten idea on sama; rinnettä tullaan alas ja sen aikana voidaan tehdä erilaisia kikkoja ja hyppyjä. Parhaimmat lumilautailijat hyppäävät helposti useita metrejä korkealle ja tekevät erilaisia temppujakin siinä samalla! Jos ei ole ennen kokeillut edes suksilla laskettelua, kannattaa aloittaa tämä aktiviteetti ihan perusteista. Tärkeää on myös oppia kaatumaan oikein.

Kelkkailu

Kelkkailua voi harrastaa joko moottorikelkoilla tai itsestään kulkevilla kelkoilla. Moottorikelkkailu on yleistä Suomessakin. Sitä nimittäin käytetään harrasteaktiviteettien lisäksi myös esimerkiksi metsätöissä tai latureittien luomiseen. Lapissa se on aivan tavallinen menopeli, joka korvaa auton talvella. Moottorikelkkailu on erinomainen aktiviteetti lomankin aikana, sillä kelkalla pääsee kulkemaan pitkiäkin matkoja ja ihastelemaan samalla maisemia. Monia toki houkuttelee kelkan nopea vauhti sekä erilaiset kelkoille tehdyt hyppyriradat.

Muita kelkkailun muotoja ovat rattikelkkailu ja ohjaskelkkailu. Ne ovat yleensä kilpailulajeja, mutta joissakin kohteissa näitä lajeja pääsevät kokeilemaan tavallisetkin harrastelijat. Rattikelkka voi olla tuttu monille jo lapsuudesta. Kyseessä on jalaksilla ja ratilla tai vaijereilla varustettu kelkka, jossa istutaan joko yksin tai yhdessä 1 tai 3 muun henkilön kanssa. Ohjaskelkka on kelkka, jonka päällä maataan selällään. Näitä ratoja ei kuitenkaan ole maailmassa monia. Saksassa ja Itävallassa on parhaat mahdollisuudet harrastaa harvinaisempia kelkkailulajeja. Bavarian alue Saksassa on hyvä kohde, jossa voi kokeilla lähes kaikkia talvilajeja.

Luistelu

Luistelua voi harrastaa joko tekojäällä tai luonnonjäillä. Tekojäät sopivat hyvin kaupunkiloman aktiviteetiksi, sillä ne eivät ole kovinkaan suuria. Luonnonjäät kuitenkin tarjoavat parempia maisemia. Lisäksi ne sopivat paremmin pidemmäksi aktiviteetiksi. Suomalaisille luistelu on yleensä helppoa, opitaanhan taito jo koulussa. Useimmissa talviaktiviteettikohteissa on mahdollisuus luisteluun.

Aktiiviloma Lapissa

Suomen Lappi tarjoaa monenlaisia aktiviteetteja, joten mikäli pysyttelee mieluummin kotimaassa, kannattaa suunnata nokka kohti pohjoista. Tässä pari esimerkkiä Lapin erikoisuuksista, jotka sopivat kaikenikäisille:

Poroajelu tai koiravaljakko-ajelu

Nämä aktiviteetit sopivat erityisesti perheen pienimmille. Matkaajat voivat vain istahtaa kelkkaan ja opetetut eläimet kulkevat tasaista vauhtia lumisten peltojen ja metsien läpi. Yleensä mukana on myös kuljettaja, joka pitää huolta eläimistä. Ajelut ovat suorastaan maaginen kokemus etenkin kaupunki-ihmisille tai ulkomaalaisille turisteille, jotka eivät ole ennen valjakkoihin päässeet tutustumaan.

Lumikengillä kävely

Lumikengillä kävelyyn ei reittejä tarvita. Näillä kengillä voi tarpoa missä haluaa, kunhan vain lunta riittää. Lumikengillä kävely on hauskaa ajanvietettä hitaampaan tahtiin. Samalla voi ottaa kuvia kauniista maisemista. Itse kengät ovat hyvin mukavat jalassa. Lisäksi ne on helppo irrottaa tarvittaessa. Lapsille ja aikuisilla on omat kengät. Lumikengät toimivat siten, että niiden avulla ihmisen paino jakautuu tasaisemmin laajemmalle alueelle, joten ihminen ei uppoa lumeen vaan voi kävellä hangen päällä vaivattomasti.

Miten varautua aktiivilomaan talvella?

Tärkein asia on varautua kylmään säähän. Oikeanlaiset varusteet tulee siis hankkia etukäteen tai vuokrata paikan päältä. Usein sukset, lumikengät, ym. erikoisvarusteet voi vuokrata lomakohteesta, mutta talvikengät, talvitakit, toppahousut ja kerrospukeutumiseen tarvittavat vaatteet on hyvä olla omasta takaa.

Kannattaa myös ottaa selvää kohteen palveluista. Syrjäisissä lomakohteissa ei nimittäin aina ole esimerkiksi apteekkeja. Jos kyseessä on paketti-tyyppinen aktiiviloma, voi matkanjärjestäjältä varmistaa palvelut etukäteen.