Mikä on paras lomakohde?

Irlanti

Irlanti

Irlanti tuo varmasti monelle mieleen vihreät nummet, rempseät ihmiset sekä kodikkaat pubit ja Guinness-oluen, eivätkä nämä mielikuvat kaukana totuudesta olekaan, mutta on Irlannissa monia muitakin nähtävyyksiä sekä tekemistä jokaiseen makuun ja siksi se onkin myös suomalaisten suosima kohde etenkin viikonloppulomille.

Sijainti

Irlannin saari sijaitsee Iso-Britannian länsipuolella, mutta se ei kuitenkaan ole osa Yhdistynyttä Kuningaskuntaa, toisin kuin Pohjois-Irlanti. Maa on kuitenkin osa Eurooppaa, joten erillisiä viisumeita ei tarvita. Suomesta Irlantiin pääsee helposti suorilla lennoilla, joita ainakin Finnair tarjoaa kohtuuhinnoin. Jos aikaa on enemmän ja haluat nähdä Englantiakin samalla, voit ottaa myös laivan Englannista Dubliniin. Koska Irlanti ei ole suuri maa, voit matkustella maan sisällä huoletta suhteellisen nopeasti. Paikasta toiseen pääsee joko junalla tai bussilla, mutta auton vuokraaminen on myös hyvä vaihtoehto. Sporttisimmille tiedoksi, että Irlanti on yksi pyöräilijöiden suosikkimaa!

Sää ja ilmasto

Sää saattaa aiheuttaa hieman päänvaivaa matkaa suunnitellessa, sillä kuten paikallinen sanontakin kertoo, saatat kohdata neljä vuodenaikaa yhden päivän aikana. Sade on hyvin mahdollista mihin aikaan vuodesta tahansa, joten sateenvarjo tai sadetakki on suositeltavaa ottaa mukaan etenkin jos aiot viettää enemmänkin aikaa ulkona. Talvi Irlannissa ei ole kovin kylmä, n. 5°C – 7°C, mutta toisaalta taas kesän lämpötilatkaan eivät kohoa korkealle, harvoin yli 25°C.

Kaupungit

Kaupungeista pääkaupunki Dublin on tietysti ehdoton suosikkikohde ja sieltä löydät Dublinin linnan, maan suurimmat museot sekä erinomaisia shoppailualueita ja tietysti lukemattomia pubeja ja yökerhoja. Itse asiassa Dublin kehuskelee pubiensa määrällä, sillä niitä sanotaan olevan yksi pubi joka sataa ihmistä kohden! Toiseksi suurin kaupunki Cork on sekin hyvä valinta kaupunkilomien ystäville, kuten myös festivaaleja pullollaan oleva Galway tai idyllinen pikkukaupunki Kilkenny. Luonnossa viihtyvät ihmiset taas voivat ihastella Irlannin rantoja, laajoja luonnonpuistoja ja jylhiä kallioita. Erilaiset vaelluslomat johdattavat Irlannin kauniiseen luontoon ja rohkeimmat voivat kokeilla jopa telttaretkeilyä.

Kieli ja keskustelut

Maan virallinen kieli on Irlannin kieli, mutta englannilla pärjää kaikkialla paremmin kuin hyvin, vaikka Irlannin aksentti saattaakin joskus olla vaikeasti ymmärrettävää. Paikalliset ovat kuitenkin erittäin rentoa porukkaa, joten eksyessäsi voit rohkeasti pyytää vastaantulijoilta apua, ellei joku ystävällinen irlantilainen sitä jo kiirehdi tarjoamaan. Tuttavallisissakin keskusteluissa on hyvä välttää tiettyjä puheenaiheita, kuten uskontoa tai politiikkaa, mutta muuten kannattaa ehdottomasti jutustella paikallisten kanssa ja kysellä vaikkapa vinkkejä paikallisista nähtävyyksistä.

Valuutta ja hintataso

Irlannin valuutta on euro. Hintataso on hieman alhaisempi kuin Suomessa, tosin Dublinissa on yleisesti ottaen kalliimpaa kuin muualla Irlannissa. Majoitusvaihtoehtoja löytyy laidasta laitaan, mutta useimmista kohteista löytyy Bed & Breakfast. B&B-majoitus on yleensä edullista ja useimpia niistä pyörittävät paikalliset perheet, joten tunnelma on lämmin ja ystävällinen. Irlannissa toimii myös virallinen hostellijärjestö, jonka kautta voit löytää ainutlaatuisia hostelleja hieman syrjäisemmissäkin paikoissa.

Ravintolat ja Pubit

Ravintoloissa voi olla halpaa tai kallista paikan tasosta riippuen. Kaupungeista löydät hulppeitakin ravintoloita kuten Dax Restaurant Dublinissa, mutta budjettimatkaajan kannattaa suosiolla vierailla pubeissa. Täkäläisistä ruokalajeista kokeilemisen arvoisia ovat ehdottomasti Irish stew -muhennos sekä irlantilainen soodaleipä. Kyytipojaksi suosittelemme tietysti Guinness-olutta tai irlantilaista viskiä. Mitä alkoholin hintaan tulee, pubeissa alkoholin hinta on suhteellisen halpa, Guinness voi alhaisimmillaan maksaa vain €3,50 per tuoppi. Yökerhoissa tai ravintoloissa voi hinta olla reilusti korkeampi. Yllättävää kyllä, tupakka on jopa tuplasti kalliimpaa kuin Suomessa korkean verotuksen takia.

Turvallisuus

Irlanti on turvallinen maa, tosin etenkin yöllä kaupungeissa liikkuessa kannattaa olla varovainen kuten muissakin EU-kaupungeissa. Tarvittaessa kannattaa ottaa yhteyttä paikalliseen poliisiin.

Irlanti, siis tuo  Brittein saarista pienempi, on suosittu lomakohde. Ylivoimaisesti suosituin lomakohde Irlannissa on maan pääkaupunki Dublin. Siitä on oma sivunsa tässä lomakohde sivustolla:

Muualla netissä Dublinista:

Irlannista löytyy suomeksi mainio sivusto:

Vastaa