Mikä on paras lomakohde?

Lontoo

Lontoo

Lontoo on ikisuosikki! Brittiläinen klassikko on 7,5 miljoonalla asukkaallaan Euroopan todellinen metropoli. Lontoosta löytyy kaikkea, mitä täydelliseltä matkalta voikaan haluta. Viehättävä suurkaupunki kätkee sisällään maailmakuuluja nähtävyyksiä, tapahtumia ja aktiviteetteja. Olitpa sitten kiinnostunut shoppailusta, jalkapallosta tai musiikista – tulet varmasti löytämään Lontoosta haluamasi! Suurkaupungin sykettä etsivän ei Lontoossa ainakaan tarvitse pettyä. Etenkin keskusta-alueet vilisevät ihmisiä aamusta iltaan. Lontoosta löytyy kuitenkin tilaa myös hengähtää ja rauhoittua vehreyttä pursuavien puistojen suojissa. On ainoastaan kaupunkiin matkaavan käsissä, mitä reissultaan todella haluaa. Brittiläinen metropoli on parhaimmillaan kaupunginosiensa monipuolisuudessa; Lontoossa löytyy niin tähtipölyä, neonvaloja, rosoisuutta kuin aitoa, kohteliaisuutta pursuavaa brittimeininkiäkin! Mitä vielä odotat? Lontoo odottaa sinua!

Saavutettavuus, lennot ja majoitus

Lontoo on mainiosti saavutettavissa. Lentoaika kaupunkiin on noin 3 tuntia. Helsingistä Lontooseen suoria lentoja operoivat esimerkiksi Finnair, Norwegian ja British Airways. Välilaskullisilla lennoilla tarjonta kasvaa entisestään. Saavutettavuutensa vuoksi Lontoo onkin mitä mahtavin viikonloppukohde! Suurin osa meno-paluu lennoista liikkuu noin 150–200€ paikkeilla. Sesonkiaikaan lentojen hinnat voivat kuitenkin nousta lähemmäksi 350€. Halpalentoja kohteeseen on kuitenkin saatavilla runsaasti! Ainoastaan käsimatkatavaroilla matkustaminen säästää jo pitkän euron. Halvimmillaan lennot Lontooseen voivat irrota jo alle sadalla eurolla. Myös tässä ennakointi on valttia; mitä aikaisemmin varaat lennot, sitä halvemmalla ne myös saat. Lontoossa on lentokenttiä kaiken kaikkiaan viisi (tai kuusi laskutavasta riippuen) lentokenttää: Heathrow, Stansted, Gatwick, Luton ja London City. Suurin osa Suomesta operoiduista lennoista laskeutuu Heathrow’lle. Poikkeuksena kuitenkin Norwegian, jonka lennot suuntaavat Lontoon eteläpuolella sijaitsevalle Gatwickin lentoasemalle. Jälkimmäinen on keskustaa kauempana, mutta myös sieltä on kätevä Expressjuna- yhteys kaupungin keskustaan.

Lontoo on majoitustarjonnaltaan hintava. Se tunnetaan etenkin huonosta hinta-laatusuhteesta majoituksien suhteen. Suurin osa halvimmista hotelleista sijaitsee vanhoissa, huonokuntoisissa rakennuksissa. Koska rakennusten hinnat ovat kuitenkin kaupungissa pilvissä, se näkyy myös hotellien hintatasossa. Lontooseen suuntaavaan budjettimatkailijan ei siis kannata odottaa majoituksiltaan liikoja – huoneet ovat usein simppeleitä ja aikaa nähneitä. Toki Lontoosta löytyy myös hulppeaa majoittumista. Ydinkeskustan loisteliaat hotellit nousevat yö hinnoiltaan kuitenkin varsin korkeaksi. Suurkaupungin majoitustarjonta ei kuitenkaan rajoitu ainoastaan hotelleihin. Lontoossa on jonkin verran myös halpoja hostelleja. Etenkin peribrittiläisiä, majoitusta ja makuupaikkaa tarjoavia Bed and Breakfast- paikkoja löytyy paljon. Lontoossa majoittuminen onkin paljolti kiinni tarpeistasi!

Hintataso

Suomeen verrattuna Lontoon hintataso on hieman korkeampi, mutta matkailijalle kuitenkin siedettävä. Vaikka kaupungin suosittu maine on nostanut hintoja entisestään, Lontoo tarjoaa kuitenkin vastinetta kaikenlaisille kukkaroille. Tällä hetkellä eurolla saa noin 0.90 puntaa. Ateria edullisessa ravintolassa irtoaa noin 14 eurolla, pikaruokaravintolassa hinta on noin puolet halvempi. Hulppeammissa ravintoloissa kolmen ruokalajin ateria nousee helposti yli £50. Paikallisesta oluesta (0,5L) joutuu puolestaan pulittamaan lähemmäksi 5 euroa. Majoitushinnat Lontoossa ovat noin 50 % muuta maata korkeammat. Keskimäärin keskitason hotelli yö kustantaa noin £125.

 

Kulkeminen

Lontoon julkinen liikenne on nopeaa ja vaivatonta. Etenkin kaupungin kattava metroverkosto toimii moitteetta. Metro onkin kätevin tapa siirtyä paikasta toiseen kaupungissa. Metrolinjat liikennöivät kattavasti lähes kaikkiin kaupungin osiin. Lontoo tunnetaan kuitenkin varsin sokkeloisesta metrokartastostaan, jonka tutkiskelu voi alkuun ottaa aikansa. Kulkemista helpottamaan on suositeltavaa ostaa Oyster Card, joka toimii ladattavalla arvolla tai ajalla. Oyster Cardin ylittäessä päivärajan (n. 6.50£) loput samana päivänä tehdyistä matkoista ovat ilmaisia. Tämä kannattaa pitää mielessä ladatessasi korttiisi arvoa! On hyvä myös muistaa, että Lontoo jakautuu useisiin eri matkustusvyöhykkeisiin. Turisteille hyödyllisimmät ovat vyöhykkeet 1 ja 2. Älä siis turhaan maksa vyöhykkeistä, joille sinulla ei matkasi aikana tule olemaan mitään asiaa.

 

Mitä olisikaan Lontoon matka ilman legendaarisia punaisia busseja! Bussimatkustus kaupungissa on metroa huomattavasti hitaampaa, mutta silti kokemuksen arvoista. Kaksikerroksisiin busseihin voi turvautua etenkin silloin, kun tarkoituksena on nauttia ainoastaan kaupungin maisemista. Lontoossa pärjää hyvin myös kävellen – jalkaisin kokemus kaupungista vahvistuu entisestään. Myös suurin osa tunnetuimmista nähtävyyksistä on saavutettavissa jalkaisin.

 

Koettavaa

Lontoo on täynnä mahdollisuuksia! Miljoonakaupungin syke pitää sisällään niin pubikulttuuria, shoppailu mahdollisuuksia kuin vehreitä puistojakin. Lontoon museovalikoima on loputon. Olet varmasti kuullut aiemmin mainittavan esimerkiksi British Museumin ja National Galleryn kaltaisista paikoista? Iso-Britannian suurkaupunki tarjoaakin jokaiselle jotakin. Kaupungin tunnetuimmat nähtävyydet Big Ben kellotorni, Piccadilly Circus, Buckingham palatsi sekä Oxford Streetin ostoskatu sijaitsevat kävelymatkan päässä toisistaan. Saat ensikosketuksesi Lontooseen helposti jo ensimmäisen päivän aikana! Vaikka Lontoo on suuri, hyvällä suunnittelulla voi kaupungista saada jo varsin hyvän kuvan muutamankin päivän reissulla. Hieman pidempään kaupungissa vierailevan kannattaa harkita myös päiväkohteiksi soveltuvia paikkoja Lontoon lähettyviltä. Lontooseen on mahdollista ostaa kaupunkipassi, joka kattaa sisäänpääsyn yli 60 kohteeseen. Lontoo passi onkin oiva tapa keskittyä kaupungin antimiin ilman turhia jonotteluja ja stressiä.

THE LONDON PASS / LONTOO PASSI

Lontoo passi tarjoaa sisäänpääsyn yli 60 kohteeseen, kiertoajeluihin ja museoihin. Se on saatavilla 1, 2, 3, 6 tai 10 päiväksi. Passi aktivoituu aina ensimmäisen kohteen sisäänkäynnillä. Suositeltavaa on aloittaa passin käyttö aamulla, sillä se toimii päivä periaatteella 24 tunnin sijaan. Passi tarjoaa vaivattoman, stressittömän ja säästeliäämmän tavan kurkistaa kaupungin tarjontaan. Lontoo passi pitää sisällään muun muassa fast track sisäänpääsyn, hop on hop off bussiajelut sekä 160 sivuisen kaupunkioppaan. Lisäksi se mahdollistaa lukuisten tarjousten käytön ravintoloissa ja ostoksilla. Halutessaan passiin on mahdollista hankkia myös Oyster matkakortti, joka kattaa Lontoon julkisen liikenteen. Oyster kortit toimivat joko ladatulla arvolla tai valmiiksi ostetuilla päiväkorteilla. Lontoo passissa on ilmainen tyytyväisyystakuu – mikäli kortti ei siis tarjoa haluamaasi, olet oikeutettu saamaan rahasi takaisin! Lontoo passi voidaan hankkia mobiililaitteeseen, sähköpostiin tai noutaa saapuessasi kaupunkiin.

LONTOO PASSIN EDUT

Ei jonoja, ei hukattua aikaa. Lontoo passin etuudet lähtevät ehdottomasti sen vaivattomuudesta! Koska passi pitää sisällään fast track sisäänpääsyn, sinun ei tarvitse tuhlata aikaa jonotteluihin. Lontoo passi mahdollistaa siis suoran sisäänpääsyn jonojen ohitse – sinun tulee ainoastaan näyttää passiasi sisäänkäynnin yhteydessä! Lontoo on tunnettu monista nähtävyyksistään, jotka vuoden ajasta riippumatta keräävät massoittain ihmisiä. Fast track sisäänpääsy helpottaa matkaasi ja säästää tunteja arvokkaasta ajastasi kohteessa. Lisäksi Lontoo passi todella säästää myös rahaasi – useimmat suosituimmista nähtävyyksistä vaativat yli £20 kerralta. Ilman passia monen nähtävyyden vierailu voi huomaamatta rokottaa lompakosta varsin huokeasti.

HINNAT

1 päivää, aikuinen, £79.00

1 päivää, lapsi, £50.00

2 päivää, aikuinen, £103.00

2 päivää, lapsi, £67.00

3 päivää, aikuinen, £123.00

3 päivää, lapsi, £79.00

6 päivää, aikuinen, £157.00

6 päivää, lapsi, £92.00

10 päivää, aikuinen, £179.00

10 päivää, lapsi, £104.00

LONTOO PASSI + MATKUSTUS

1 päivää, aikuinen, £94.00

1 päivää, lapsi, £60.10

2 päivää, aikuinen, £123.00

2 päivää, lapsi, £87.20

3 päivää, aikuinen, £153.00

3 päivää, lapsi, £109.30

6 päivää, aikuinen, £196.00

6 päivää, lapsi, £127.20

10 päivää, aikuinen, £216.00

10 päivää, lapsi, £159.00

Hinnat ovat vuoden 2022 hintatason mukaan ja voivat muuttua ilman eri ilmoitusta. 🙂

ESIMERKKEJÄ LONTOO PASSIN NÄHTÄVYYKSISTÄ

Tower of London

Westminster Abbey

Hampton Court Palace

London Bridge Experience

Windsor Castle

St. Paul’s Cathedral

Tower Bridge Exhibition

Thames River Boat Cruise

Vastaa