Mikä on paras lomakohde?

Johannesburg

1 kommentti

Vastakohtien Johannesburg

Asukkaat ja ympäristö

Noin 4,4 miljoonan ihmisen Johannesburg, tuttavallisemmin ”Jozi”, on Etelä-Afrikan suurin kaupunki, maan taloudellinen keskus ja yksi koko Afrikan mantereen merkittävimpiä keskuksia. Maan itäosassa sijaitseva Johannesburg on aiemmin ollut valtaosalle matkailijoista vain läpikulkukaupunki Etelä-Afrikassa ja muualle Afrikkaan. Monia on myös pelottanut kaupungin rikollinen maine. Nykyisin yhä useammat kuitenkin valitsevat matkakohteekseen nimenomaan Johannesburgin.

Johannesburgiin tulija kohtaa saman kahtiajaon kuin muualla Etelä-Afrikassa. Kuilu rikkaiden ja köyhien välillä on edelleen valtava. Enemmistö kaupungin asukkaista on mustia. Ihmisten elinolosuhteet vaihtelevat rikkaiden länsimaiden tasosta kolmannen maailman käsittämättömään köyhyyteen. Kahtiajaosta johtuva rikollisuus on johtanut siihen, että hyvin toimeentulevat asuvat omilla, vartioiduilla ja aidatuilla alueillaan ja pienituloiset laajoissa hökkelikylissä kaupungin keskustan ympärillä.

Ongelmat kannattaa ottaa totena, mutta niiden ei kannata estää matkustamista Johannesburgiin. Tavallinen matkailija pärjää normaalilla varovaisuudella ja terveellä järjellä. Ja kannattaa muistaa, että monet paikalliset ovat päättäneet ottaa nimenomaan Johannesburgin kotikaupungikseen.

Sää ja ilmasto

Kun Suomessa on talvi, Etelä-Afrikassa on kesä. Johannesburgiin kannattaa matkustaa marras-huhtikuussa, jolloin sää on erinomainen: lämpöä riittää ja sateita tulee vain satunnaisesti. Silloin tällöin iskeviin ukkosiin tosin kannattaa varautua. Suomesta Johannesburgiin voi lentää esimerkiksi British Airwaysin, KLM:n ja Lufthansan lennoilla Lontoon, Amsterdamin tai Saksassa useimmiten Frankfurtin kautta. Etelä-Afrikan kansallinen lentoyhtiö on South African Airways. Lennot Euroopasta lähtevät puolen yön tietämillä ja ovat perillä aamupäivällä. Etelä-Afrikassa on sama aika kuin Suomessa. Johannesburgin kansainvälinen lentokenttä sijaitsee noin 20 kilometriä kaupungin keskustasta.

Majoitus ja hotellit

Johannesburgissa matkailija voi valita majoituksen omalle kukkarolleen sopivasti viiden tähden hotelleista, halvemmista keskitason hotelleista tai budjettiluokan hotelleista. Kaupungin ostosmahdollisuudet keskittyvät vartioituihin ja ilmastoituihin ostoskeskuksiin, tosin Johannesburgin erikoisuus on se, että myös katujen varsilla myydään kaikenlaista tavaraa. Yöelämää eturivin tanssiklubeineen on esimerkiksi Sandtonin alueella. Etelä-Afrikan valuutan randin kurssi suhteessa euroon on tällä hetkellä kohtalaisen edullinen ( yksi euro on vajaa kaksitoista randia).

Museot ja nähtävyydet

Johannesburgin maamerkkejä ovat Hillbrown ja Brixtonin teletornit, jotka toimivat samalla hyvänä apuna suunnistukselle tässä miljoonakaupungissa. Johannesburg on kuudella miljoonalla istutetulla puullaan yksi maailman vihreimmistä kaupungeista, ja vehreissä puistoissa oleskelu tarjoaa myös kaivatun suojan katujen kuumuudelta. Moni matkailija tekee Johannesburgin käyntinsä aikana päiväretken Soweton kaupunkialueelle, jossa näkee paikallisen elämäntavan aidoimmillaan. Sowetossa sijaitsee myös Etelä-Afrikan entisen presidentin Nelson Mandelan aiempaan kotiin rakennettu museo. Muita kiinnostavia museoita Johannesburgissa ovat Apartheid-museo ja Afrikka-museo.

Johannesburgista on myös mahdollisuus tehdä retkiä lähialueen luontonähtävyyksiin. Niistä suosituin on leijonapuisto, jossa pääsee näkemään leijonia luonnossa ja tutustumaan samalla leijonien suojeluun liittyviin vapaaehtoishankkeisiin. Johannesburgista järjestetään myös safareita Etelä-Afrikan maailmankuuluun Krugerin kansallispuistoon. Noin 25 kilometrin etäisyydellä Johannesburgista sijaitsee lisäksi Unescon maailmanperintökohteisiin lukeutuva ihmiskunnan alkukehto.

Vastaa

Ajatus aiheesta “Johannesburg”