Mikä on paras lomakohde?

Lefkaksen historia

Lefkaksen historia

Kreikkalaisen Lefkas-saaren historia on kreikkalaisittain pitkä ja mutkikas. Sitä ovat värittäneet lukemattomat valloittajat niin idästä kuin lännestä, ja Joonianmeren saari onkin vaihtanut käsiä vuosituhansien aikana kuin paraskin kauppatavara. Kouraantuntuvia todisteita asutuksesta vuoristoiselta saarelta on löydetty ainakin viimeisten 4 000 vuoden ajalta. Vaikka valloittajat tietysti toivat mukanaan omat kulttuurinsa, ei Lefkas vuosituhansien varrella kuitenkaan ole menettänyt omaa kreikkalaista sieluaan.

Antiikin aika

Muinaisista vuosista ja antiikin ajasta kertovat Nidrin ja muinaisen Nirikos-kaupungin kaivaukset. Nirikos lienee ollut saaren ensimmäinen pääkaupunki, ja sitä vartioinut suojamuuri on edelleen osittain näkyvissä. Nidristä puolestaan on löydetty pronssikauden jäänteitä, jotka saivatkin eräät asiantuntijat vakuuttumaan, että Lefkas on sittenkin Homeroksen Ithaka, jolla Odysseus hallitsi. Kirjalliset lähteet kertovat Lefkaksen osallistuneen mm. Salaminan taisteluun, Peloponnesolaissotaan sotaan ja Aleksanteri Suuren sotajoukkoihin tämän valloitusretkellä itään. Korinttilaisten hallinnasta saari joutuikin Aleksanterin isän, Filippos II:sen, valloittamana makedonialaisten valtaan.

Keskiaika

Keskiajan saavuttua saari annettiin frankeille, kun ristiretkeläiset valtasivat Konstantinopolin. Käytännössä sen hallinnasta vastasi Epeiroksen despootti, ja sitä hallinnut Nikiforos. Hän luovutti saaren tyttärensä myötäjäisinä venetsialaiselle Ioanni Orsinille 1200-luvun lopussa. Orsini rakennutti saarensa suojaksi tänäänkin Lefkada-kaupungin vierellä kohoavan Agia Mavran linnoituksen. Ottomaanit kuitenkin halusivat Lefkaksen itselleen ja onnistuvatkin nappaamaan saaren 1470-luvulla, ja pitämään siitä kiinni 200 vuoden ajan. 1600-luvun puolivälissä venetsialaiset valtaavat kaikki Jooniansaaret ja tekevät Lefkadasta pääkaupungin. Lähes 150 vuoden ajan saarelaiset saivat elää suhteellisen rauhallista elämää omien perinteidensä mukaan.

Napoleonin aika

Napoleonin joukot risteilevät Joonianmerellä, ja valloittavat siten Lefkaksenkin. He eivät kuitenkaan hallitse hellällä kädellä, vaan saavat paikalliset raivon valtaan riistollaan ja väkivallallaan. Vuotta myöhemmin venäläisten ja turkkilaisten yhteinen armeija ottaa saaren haltuunsa. Ranskalaiset eivät kuitenkaan luopuneet taistelusta, ja vuonna 1807 he valtasivat Lefkaksen uudelleen. Vuonna 1814 heidät karkotettiin englantilaisten toimesta, mutta brititkään eivät olleet sen myötämielisempiä hallitsijoita, vaan heidän ankaruutensa saikin lefkaslaiset nousemaan jatkuviin kapinoihin, joista verisin tapahtui 1819.

Takaisin Kreikalla

Vuonna 1864 Lefkas vihdoin luovutetaan Kreikalle, yhdessä muiden Joonianmeren saarten kanssa. Toisen maailmansodan aikana saarella hallitsivat ensin italialaiset ja sitten saksalaiset. Sodan loputtua saari palasi jälleen äiti-Kreikan helmoihin ja pysynyt siellä tiukasti siitä lähtien.

 

 

Vastaa