Mikä on paras lomakohde?

Tallinna

Tallinna, Viro

 Viron pääkaupunkinakin tunnettu Tallinna, sijaitsee Suomenlahden eteläisellä rannikolla, vain 70 kilometriä Helsingistä etelään. Keskiaikainen kaupungin ”sydän” sijaitsee mukulakivikatuineen ja keskiaikaisine rakennuksineen Toome-kukkulan laella. ”Alakaupunki” levittäytyy kukkulan juurelle, jota ympäröi kaupungin muuri. Muurin lähettyvillä voi nähdä paljon hyvin hoidettuja viheralueita. Vanhakaupunki on listattu UNESCON kulttuuriperintölistaan.

Suuri osa kaupungin rakennuksista on betonista ja teräksestä valmistettuja taloja, jotka juurtavat historiansa neuvostoaikaan. Tästä hyvänä esimerkkinä Hotelli Viru, jonka jokaista huonetta aikoinaan valvoi KGB.

Historia

Tallinna on aikojen saatossa kuulunut monen valtion alaisuuteen. Tämä ymmärrettäköön, sillä onhan kaupunki ollut olemassa jo vuodesta 1050 kun ensimmäinen linnoitus rakennettiin Toome-kukkulalle. 1200-luvulla Tallinnan valtasi tanskalainen Valdemar II, mutta se myytiin jo saman vuosisadan lopulla hansaliitolle. 1400-luvulla Tallinnaa kutsuttiin nimellä Reval, ja se oli tuohon aikaan vilkas kauppakaupunki, jolloin sen historiallinen keskustakin suurimmaksi osaksi rakennettiin.

Tallinnasta tuli naapurivaltojen pelinappula. Ensin ruotsalaiset valtasivat sen 1561, ja myöhemmin vuonna 1710 kaupunki siirtyi venäläisiin käsiin. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Viro itsenäistyi v. 1918.

1940 Viron miehitti neuvostosotilaat, ja heti perään natsit vuonna 1941-44, sen jälkeen uudelleen neuvostosotilaat. Neuvostoliitolla oli tarkoituksena ”slaavilaistaa” Tallinna, josta johtuen nykyäänkin Tallinnan asukasluvusta 40% on slaaveja. 1991 Viro itsenäistyi uudelleen ja Tallinnasta tuli sen pääkaupunki.

Nähtävyydet

Vanhassakaupungissa voi ihastella historiallisia rakennuksia ja kuvitella mielessään, kuinka ennen vanhaan käsityöläiset ja kauppiaat työskentelivät mukulakivikatuja ympäröivissä putiikeissa. Historiaa on nähtävissä keskiajasta neuvostoaikaan; Alexander Nevskyn katedraali, Pyhän Marian katedraali, kaupungin muuri ja entinen KGB:n päämaja (nykyinen sisäasiainministeriö) luovat kontrastia ja tunnelmaa katukuvaan.

Vanhankaupungin ulkopuolella löytyy nähtävää jokaiseen makuun; Matkailija voi vierailla esimerkiksi Tallinnan eläintarhassa, sitten piipahtaa TV tornissa ja lisäksi rauhoittua kansallismuseossa. Kaupungista eivät nähtävyydet lopu ja aikaa saa palamaan todella helposti.

Aktiviteetit

Tallinnassa pidetään vuosittain useita musiikkifestivaaleja. Tunnetuimmat ovat varmaan Tallinn Winter Festival sekä Tallin Music Week. Suurin osa festivaaleista sijoittuu alkukesästä alkusyksyyn olevalle aikavälille, joten kannattaa tarkastaa hotellihuoneiden hintataso ja saatavuus hyvissä ajoin.

Ulkoilmaihmisille Tallinnan runsaat uimarannat tarjoavat hyvän kokemuksen. Valkohiekkaiset ja kirkasvetiset rannat ovat suoraan kuin Välimeren ympäristöstä. Rannoilla on yleensä varoituslippu, väriltään vihreä, keltainen tai punainen, joka kertoo kannattaako vedessä kyseisenä ajankohtana uida vai ei.

Kaupat

Tallinnasta löytyy runsaasti suuria kauppakeskuksia, sekä pieniä uniikkeja putiikkeja kadun varsilta. Hinnat ovat halvat, ja suomalaiseen makuun lähes kaikista kaupoista löytyy halpaa alkoholia, jolla voi reissun jälkeen elellä helposti loppuvuoden. Kannattaa kuitenkin varmistaa tuotteiden aitous, ja olla ostamatta vähänkään epäilyttäviä alkoholituotteita.

Turvallisuus

Kaupungilla kävellessä kannattaa pitää hyvä huoli arvokkaista tavaroistaan, sillä taskuvarkaus- ja ryöstötapauksia tavataan alueella usein, eritoten vanhankaupungin sisällä. Suuri uhka on myös niin sanotut pimeät taksit ja ”herrasmiesten” klubit, joissa voidaan veloittaa tietämättömältä tuhottoman suuria hintoja. Luottokorttia kannattaakin käyttää varoen paikasta riippumatta. Omalla autolla Tallinnaan matkaaminen on myös hieman riskialtista. Ulkomaisia autoja ryöstetään usein, joten kannattaa parkkeerata auto valvotulle alueelle tai vahtia sitä itse. Varkauksia tapahtuu eniten sataman alueella.

 

Vastaa