Ulkomaan kohteet

Aktiiviloma ulkomailla on hyvä valinta niin perheille, yksin matkaaville kuin hurjapäisille ystävyksillekin. Ulkomailla pääsee nauttimaan hyvästä säästä silloinkin, kun Suomessa sataa räntää. Vaikka monet suosivatkin perinteisiä rantalomia, voi aktiiviloma olla erinomaista vaihtelua. Toki aktiiviseen lomaan voi yhdistää hieman löhöilyä, mutta muuten kannattaa ottaa kaikki irti eksoottisista vaihtoehdoista! Voit harrastaa urheilua tai henkistä hyvinvointia edistäviä lajeja, kokeilla extreme-tempauksia tai uutta harrastusta! Vain taivas on rajana, sillä tarjontaa on nykyään hyvin paljon.

Miten valita paras kohde aktiivilomaa varten?

Kuten jo moneen kertaan todettu, paras aktiiviloman kohde riippuu pitkälti matkalle lähtijöiden omasta mausta. Ehkä aurinkoinen sää ei olekaan kaikkien mieleen, joten paras valinta voi olla vaikkapa Alaska! Maailmassa on tuhansia jännittäviä kohteita, joten on hankalaa valita vain yhtä. Siksi olemme koonneet muutamia esimerkkejä, jotka löydät alempana.

Omien mieltymysten lisäksi kannattaa miettiä lomailijoiden fyysistä kuntoa. Ehkä vuorikiipeily ei ole hyvä idea, mikäli lähdet lomalle perheen kanssa ja nuorimmat ovat alle kouluikäisiä. Voit ottaa rohkeasti yhteyttä matkojen järjestäjiin ja kysyä suoraan aktiviteettien fyysisistä vaatimuksista. Ammattilaiset osaavat opastaa hankalimpien kysymystenkin kanssa.

Onko aktiiviloma ulkomailla kallis?

Aktiivilomien hinta voi vaihdella hyvinkin paljon. Kaikki riippuu kohteesta, matkan pituudesta, matkailijoiden lukumäärästä sekä tietenkin aktiviteeteista. Jotkut aktiviteetit ulkomaisissa kohteissa ovat puoli-ilmaisia, kuten vaellus, telttailu tai snorklaus. Etenkin jos varusteet on omasta takaa, ei kustannuksia tule lainkaan. Hintaan vaikuttavat lennot, majoitus ja elämiseen menevät kulut loman aikana. Ulkomaan kohteet eivät välttämättä ole kalliimpia kuin Suomessa. Kotimaamme ei nimittäin ole hintatasoltaan kovin alhainen! Jos suuntaat elintasoltaan alhaisempiin maihin, voi matka tulla hyvinkin halvaksi lentoja lukuun ottamatta.

Yllätyksiin kannattaa varautua jo lomabudjettia suunnitellessa. Mitä jos sattuu yllättävä loukkaantuminen tai ennalta varattu kuljetus peruuntuu? Varaa siis hieman lisää käteistä loman ajaksi, jotta et joudu pulaan.

Voivatko aktiviteetit olla vaarallisia?

Ulkomailla pääsee kokeilemaan päätähuimaavia lajeja, kuten vuorikiipeily, laskuvarjohypyt, benji-hypyt ja paljon muuta! Lomalaisia saattaa kuitenkin huolettaa aktiviteettien turvallisuus. Etenkin ulkomailla voi olla vaikeaa saada apua mikäli loukkaantuminen tai sairastuminen osuu kohdalle. Jos varaat aktiiviloman tietyn järjestäjän kanssa, heillä on yleensä asiantuntijat opastamassa ihmisiä aktiviteeteissa. Itse suunnitelluissa reissuissa riski voi olla suurempi, tosin aktiviteetista riippuen.

Riskejä varten on hyvä ottaa kattava matkavakuutus. Sillä suojaat itsesi ja perheesi siltä varalta, jos jotain sattuu. Usein vakuutusyhtiöt tarjoavat puhelinpalveluja kellon ympäri. Tarvittaessa saat siis tukea heiltäkin.

Tutustu ulkomaan kohteisiin

Olemme koonneet sivustollemme lukuisia eri aktiviteetteja ja kohteita, jotta voit suunnitella lomasi juuri sellaiseksi kuin itse haluat! Kannattaa lukea muidenkin kokemuksia netistä sekä kavereilta. Yleensä nimittäin parhaat neuvot tulevat ihmisiltä, jotka ovat jo kyseisiä aktiviteetteja kokeilleet! Lue rauhassa läpi sivustomme tietopaketit ja arvostelut eri lajeista, ja tee päätöksesi vasta kun tiedät tarpeeksi. Moni lyttää hyvätkin ideat liian nopeasti! Kuten sanonta kuuluu, hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Kun suunnittelet aktiiviloman kunnolla alusta loppuun, voit nauttia lomastasi täysin siemauksin kun sen aika vihdoin koittaa!

Muistilista ulkomaan reissua varten

Tässä muutama muistamisen arvoinen vinkki ulkomaan aktiivilomia varten:

Asiakirjat kuntoon

Kun kohde on löytynyt, on aika hoitaa perusasiat. Varmista, että kaikilla matkaanlähtijöillä on passit, vakuutukset ja mahdolliset viisumit kunnossa. Olisi ikävä yllätys joutua pulaan lentokentällä! Hoida tämä heti ensimmäisenä.

Tee budjetti

Kirjoita ylös lista asioista, joihin tiedät kuluttavasi rahaa ulkomaan loman aikana. Aseta tietyt rajat eri asioille, kuten ruoka, matkamuistot yms. Halutessasi voit karsia turhuudet, mutta toisaalta lomalla kuuluu nauttiakin. Ei siis kannata olla liian tiukka budjettinsa suhteen. Muista myös hätävara!

Nauti!

Tämä on kaikista tärkein vinkki. Liian usein lomaa suunnittelevat ihmiset stressaavat aina suunnittelusta loman viimeisiin sekunteihin asti. Aktiiviloman kuuluu olla hauskaa ja haastavaa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että koko loma tulisi viettää hammasta purren. Jos aikaa on, varaa muutama päivä aktiviteettien jälkeiseen rentoutumiseen, mikäli olet valinnut erityisen vauhdikkaan loman.

Esimerkkejä aktiviteeteista ulkomailla

Pyöräilyretkiä ympäri maailmaa

Miltä tuntuisi pyöräillä ympäri eksoottisia maisemia? Lähde polkemaan yksin tai yhdessä ystäviesi kanssa. Ihastele samalla kauniita näkymiä. Pysähdy kun siltä tuntuu. Sopivia reittejä löytyy esimerkiksi Aasiasta tai Yhdysvalloista.

Sukella ja ihastele merten salaisuuksia

Lähde Australiaan ihastelemaan suurta koralliriuttaa. Tai matkusta Malediiveille ja näe Intian valtameren ihmeet. Sukeltaminen on hauskaa puuhaa ja alkeet voi oppia aktiivilomallakin.

Hyvän olon retriitit

Erilaisia hyvän olon retriittejä järjestetään Euroopassakin. Ota aikasi ja rauhoitu. Joogaa vaikkapa Etelä-Ranskan auringon alla. Rentoudu kauniissa maisemissa ja koe uskomaton aktiiviloma hieman hitaammalla otteella.