Mikä on paras lomakohde?

Kumkvatti hedelmä

Korfun eksoottinen kumkvatti-hedelmä

Kreikkalaisella Korfun saarella lomailleet ovat todennäköisesti törmänneet eksoottiseen kumkvatti-hedelmään ja siitä valmistettuun likööriin tai makeisiin herkkuihin. Kumkvatti-tuotteet ovat saaren omalaatuisia erikoisuuksia, joita tosin nykyään myydään muuallakin Kreikasta. Ennen niitä sai vain Korfun matkan tuliaisina.

Alkuperä

Kumkvatti lienee peräisin Kiinasta, jossa siitä kertovia kuvauksia on löytynyt jo yli tuhat vuotta vanhoista teksteistä. Aasian periltä eksoottinen hedelmäpuu saapui Eurooppaan ja mantereemme kautta edelleen Etelä-Amerikkaan. Eurooppaan kumkvatin toi brittiläinen Robert Fortune vuonna 1846, ja samainen henkilö vei ne myös Atlantin taakse ”Uuteen maailmaan”. Korfulle kumkvatti rantautui 1860-luvulla juuri brittiläisen imperiumin mukana, ja on siitä lähtien ollut saarelaisten suuresti rakastama.

Puu

Pienikokoinen puu voi kantaa jopa tuhansia kumkvatteja vuosittain. Kasvi on siitä erikoinen, että se vaatii suhteellisen kuuman ilmaston viihtyäkseen ja tuottaakseen mahdollisimman makeita hedelmiä, mutta kestää myös hallaa jopa -10 asteeseen.

Itse kumkvatti-hedelmä on pienikokoinen, noin suuren oliivin kokoinen, ja ohutkuorinen. Maultaan se muistuttaa hieman hapanta appelsiinia, ollen kitkeränmakea. Juuri tuo makujen sekoitus tekee siitä oivallisen jälkiruokien maustamiseen, hilloihin ja liköörin mausteeksi. Viime vuosina kumkvattia on käytetty yhä useammin myös juomasekoitusten aineksena ja näyttävänä koristeena lasin laidalla, salaattien seassa tai kalliiden ravintoloiden ruokalajien rekvisiittana.

Tuotteet

Kreikkalaiset itse ovat erityisen persoja ns. ”lusikkaherkuille”, glyko koutalioulle, eli sokeriliemeen säilötyille ja kokonaisina keitetyille hedelmille, ja toisinaan jopa vihanneksille. Perinne sai alkunsa luonnollisesti aikaan, jolloin jääkaappeja ja pakastimia ei vielä ollut keksitty, ja ainoa tapa säilöä eri vuodenaikojen runsasta satoa oli joko kuivaaminen, sokeriin säilöminen tai juomaksi muuttaminen. Ja parhaat lusikkaherkkujen variaatiot syntyvät makeanhappamista hedelmistä, joita ovat kumkvatin lisäksi myös hapan vissino-kirsikka ja neratzia-sitrus.

Kumkvattilikööri ja -säilykkeet ovatkin lähes jokaisen Korfun-matkaajan matkalaukusta löytyviä tuliaistuotteita, ja ne on useimmiten pakattu niin näyttäviin pulloihin ja purkkeihin, että käyvät myös koristeesta.

Vastaa