Mikä on paras lomakohde?

Tukholma

Tukholma

Pohjolan johtava matkailukaupunki Tukholma on vierailun arvoinen. Se on juuri sopivan kokoinen kohde vaikka pidennetylle viikonloppumatkalle. Tukholman saaristossa on yli 30000 saarta ja luontoa, joista 14:lle muodostui nykyinen pääkaupunki. Tukholman ydinkeskustan suuret tavaratalot ja kauppakeskittymät sijaitsevat kätevästi 800 metrin suoralla reitillä Central Stationilta ohi Sergelintorin Kungsträdgårdenin päähän. Tämän reitin varrella sijaitsee mm. Åhlens, joka on Ruotsin suurin ”vanhanajan tavaratalo”, josta saa suunnilleen kaiken mitä elämässä tarvitaan. Tavaratalon alakerrassa on laaja ruokaosasto, runsaasti kosmetiikkaa ja kirjoja katutasossa sekä muotia ja taloustavaroita yläkerroksissa. Monta nähtävyyttä tavoittaa jalan. Historialliset rakennukset, meri, sillat ja puistot tekevät kaupungista mukavan kaupunkiretkeilijälle. Tukholma on turvallinen mutta samalla loputtomasti tarjoava suurkaupunki.

Gamla Stan

Gamla Stan on yksi Euroopan parhaiten säilyneistä keskiaikaisista keskustoista. Sen ytimestä Stortorgetilta alkaa kaupungin vanhin katu Köpmangatan. Kapeiden mukulakivikatujen varrella toimii käsityöpajoja, antiikkikauppoja, gallerioita, kahviloita, kellariravintoloita ja rihkamakauppoja. Gamla Stan on Tukholman vanhinta aluetta, pieni saari keskellä modernia Tukholmaa. Saaren halkaisija on noin 800 metriä ja sen pohjoisnurkalla sijaitsee Kuninkaanlinna, Kunglika Slottet. Luontevin shoppailureitti Gamla Stanin läpi kulkee Västerlånggatania pitkin. Myös mm. Österlånggatan on hyvä ostoskatu.

Djurgården

Djurgårdenin saari aivan ydinkeskustan tuntumassa tarjoaa mahtavan valikoiman Tukholman huippunähtävyyksiä. Maailman vanhin ulkoilmamuseo Skansen Djurgårdenissa esittelee Ruotsin pienoiskoossa keskiajalta 1900-luvulle. Skansen on myös Tukholman ainoa eläinpuisto.

Drottningsholmin linna

Linna sijaitsee noin 15 kilometriä länteen. Sinne pääsee bussilla, mutta maaliskuusta lokakuuhun linnaan voi matkustaa myös laivalla, joka vie Tukholman kaupungintalon laiturista suoraan palatsin laiturille. Tunnin laivamatkan aikana kelpaa ihastella Tukholman kaunista saaristoa. Osa linnasta toimii Ruotsin kuningasperheen virallisena kotina. Linnan eteläpuoli on varattu perheen käyttöön. Drottningholm on ehkä paras esimerkki Ruotsin varhaisbarokista.

Vasa-laiva

Vasa-laiva varustettiin suurin tykein, koristeltiin sadoin veistoksin ja maalattiin kuninkaan lempivärillä räikeän punaiseksi. Elokuussa 1628 se lähti neitsytmatkalleen kunnianlaukausten kera. Vasa ehti seilata vain parikymmentä minuuttia, kun kova tuulenpuuska kaatoi sen kyljelleen. Vesi virtasi sisään avoimista tykinaukoista, ja laiva upposi mukanaan ainakin 30 miehistön jäsentä. Laivan upotti ahneus: kuningas oli halunnut laivaan enemmän ja isompia tykkejä kuin mitä muissa ajan aluksissa oli. Laiva nostettiin 333 vuotta myöhemmin pintaan. Laivan ympärille rakennettiin 7-kerroksinen museorakennus, jossa konservaattorit yhä työskentelevät aluksen säilyttämiseksi. Vasa-laiva on maailman ainoa jäljellä oleva 1600-luvun alus. Vierailijoita on vuosittain yli miljoona.

Saapuminen Tukholmaan

Silja Linen terminaalit sijaitsevat Värtanilla muutaman kilometrin päässä keskustasta. City Transfer-bussi liikennöi säännöllisesti Siljan terminaalin edestä keskustaan Centralstationille. Lähimmälle metroasemalle (Gärdet) on viitoitus ja noin 5-10 minuutin kävelymatka. Viking Linen terminaali sijaitsee Tegelvikshamnissa Södermalmilla. Kävelymatkaa Gamla Staniin on noin 1.5 kilometriä. Satamasta on bussikuljetus keskustaan.

Tukholmaan voi saapua myös lentäen Arlandan lentokentälle. Lentokenttä sijaitsee 45 kilometrin päässä keskustasta. Lentokenttäbussit Cityterminaalin ja Arlandan välillä kulkevat minuutin välein. Varmin tapa ehtiä ajoissa kentälle on Arlanda Express-juna, joka lähtee Cityterminaalista 15 minuutin välein, matkan kesto on 20 minuuttia.

Liikkuminen Tukholmassa

Tukholman bussiverkko on tiheä, mutta nopein väline on tunnelbana eli metro. T-banalla on pituutta lähes 110 kilometriä ja siihen kuuluu kolme päälinjaa :vihreä, punainen ja sininen. Asemat on merkitty sinisillä T-kirjaimilla. Stockholm Card on hyvä vaihtoehto aktiiviselle liikkujalle. Kortilla voi liikkua vapaasti metrossa, SL:n busseissa ja paikallisjunissa. Lisäksi kortilla pääsee 70:een Tukholman museoon ja nähtävyyteen.

Vastaa