Mikä on paras lomakohde?

Vaellusloma Italiassa

Italia on yksi monimuotoisimmista maista koko Euroopassa. Siksi se on myös yksi suosituimmista vaelluskohteista. Koska maa kuuluu Euroopan unioniin ja sijaitsee suhteellisen lähellä, on se helppo kohde etenkin suomalaisille. Italia tarjoaa nähtävyyksiä jokaiseen makuun; pohjoisessa pääsee jopa tarpomaan lumisilla vuorilla, etelässä voi nauttia kuumuudesta ja rantaviivaa sekä puistoalueita on vaikka muille jakaa.

Lisäksi yksi hyvä syy valita vaellusloman kohteeksi Italia on se, että vaellusreittejä ei tarvitse kauaa etsiä. Jokainen Italian alueista on täynnä erilaisia reittejä. Ne kulkevat vuoristojen tai kukkuloiden läpi, rantoja pitkin tai vehreissä puistoissa. Suuntasitpa sitten minne tahansa Italiaan, voit olla varma siitä, että löydät ainutkertaisia luontoalueita. Italia ei ole kovin kallis maa. Jos budjetti ei ole kovin suuri, on Italiassa helppo yöpyä edullisesti valvotuilla leirintäalueilla. Julkinen liikenne ja ruoka ovat Suomeen verrattuna halvempia.

Tässä muutama esimerkki Italian alueista, joissa on erityisen vaikuttavia vaellusreittejä sekä muita näkemisen arvoisia kohteita.

Liguria

Ligurian alue on erinomainen valinta vaelluslomalle. Se sopii vaellukseen kesä sopii vaellukseen kesälläkin, sillä toisin kuin Etelä-Italia, pohjoisessa lämpötila ei nouse liian korkealle suomalaiseen makuun. Tunnetuimmat vaellusreitit Liguriassa kulkevat Cinque Terren läpi. Cinque Terre tarkoittaa viittä maata. Alue koostuu viidestä kaupungista; Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza ja Monterosso. Liguriassa on monenlaisia vaellusreittejä ja kesäisin voi hyvin pysähtyä pulahtamaan merivedessä matkan aikana.

Cinque Terre kannattaa ehdottomasti kokea vaeltamalla tai kävelemällä edes pieniä matkoja. Autoilua ei edes suositella, mutta halutessaan voi ottaa veneen kaupungista toiseen. Venereissulla pääsee ihastelemaan kaupunkeja mereltä päin. Sanotaankin, että Cinque Terren parhaat nähtävyydet ovat alueen maisemat.

Suomesta pääsee helpoiten Ligurian alueelle lentämällä joko Pisan tai Geneven lentokentälle. Halutessaan junalla voi matkustaa muutamassa tunnissa muistakin suurista kaupungeista, kuten Rooma tai Firenze. Cinque Terressä on erinomaiset yöpymismahdollisuudet jokaiseen makuun. Telttailualueita on useampia. Jokaisesta voi vuokrata edullisesti telttoja ja muita yöpymistarvikkeita. On tärkeää muistaa, että Ligurian alueella ei kannata telttailla paikoissa, joita ei ole valvottu. Ensinnäkin se on laitonta. Toisekseen alueella liikkuu paljon villieläimiä, jotka voivat hyökätä ihmisten kimppuunkin. Jos haluaa yöpyä hieman korkeatasoisemmissa paikoissa, Cinque Terressä on useita Bed and Breakfast -tyyppisiä majoituspaikkoja.

Abruzzo

Abruzzo on Italian keskiosassa sijaitseva alue, jossa asutusta on suhteellisen vähän muihin seutuihin verrattuna. Abruzzon vuoristot tarjoavat ainutlaatuisia kokemuksia ja erinomaiset vaellusreitit. Laajat puistoalueet antavat mahdollisuuksia kokeilla kaikenlaisia aktiviteetteja vaelluksen aikana. Esimerkiksi kiipeily sopii enemmän vauhtia haluaville. Talvella alueella voi hiihtääkin, mutta kesäisin kannattaa ehdottomasti suunnata Abruzzon hiekkarannoille. Abruzzossa on nimittäin melkein 130 kilometriä kaunista hiekkarantaa. Uiminen on mahdollista, joten taukojen aikana voi hyvin pulahtaa mereen vilvoittelemaan.

Abruzzon suurin kaupunki on l’Aquila. Alueen ainoa kansainvälinen lentokenttä kuitenkin sijaitsee Pescarassa. Suomesta ei pääse Abruzzoon suorilla lennoilla. Helpointa on lentää suoraan Roomaan tai muuhun suurempaan kaupunkiin Italiassa ja jatkaa matkaa junalla.

Sisilia

Sisilia on Italian eteläosassa sijaitseva suuri saari. Sisilia tarjoaa luontoa ja kukkuloita. Erityisesti Etna-vuoren alue on suomalaisille varsin eksoottinen laavakivisen maaperän takia. Sisiliassa on paljon merkittyjä vaellusreittejä, mutta reippailemaan voi lähteä ominkin päin. Toinen hyvä alue vaellukselle ovat Sisilian pohjoispuolella sijaitsevat Liparisaaret. Liparisaaret ovat päässeet Unescon maailmanperintölistalle ja saarilla näkyy paljon turisteja etenkin kesäisin. Siksi parempi ajankohta on kevät tai syksy, mikäli haluaa vaeltaa rauhassa. Liparisaarilla voi kokeilla vaeltamisen lisäksi muitakin aktiviteettejä, kuten tuliperäisiä mutakylpyjä.

Suomesta voi lentää Sisiliaan, tosin useimmiten lentoihin kuuluu vaihto joko Roomassa tai muussa isommassa Euroopan kaupungissa. Mikäli aikaa on, voi ottaa suoran lennon Roomaan ja sieltä junan Sisiliaan. Junamatka kestää 7-8 tuntia ja matkan aikana pääsee näkemään upeita maisemia.

Sisilia sopii hyvin lyhemmille vaellusreissuille. Yöpymiset voi suunnitella etukäteen ja pikkukylissäkin on yleensä pari B&B-majoitusta. Suosittelemme reippailun ohessa tutustumaan ehdottomasti myös paikalliseen ruokakulttuuriin.

Muita aktiviteetteja Italiassa

Vaeltaminen ei suinkaan ole ainoa aktiviteetti, vaan loma Italiassa voi sisältää paljon muutakin! Italiassa voi harrastaa esimerkiksi monenlaisia vesiurheilulajeja, pyöräilyä tai järjestettyjä taideaktiviteetteja. Värikäs maa on oiva kohde niin pariskunnille, kaveriporukoille kuin perheellisillekin. Lapset rakastavat rannalla oloa, mutta useimmat aktiviteetit sopivat perheen pienimmillekin.

Vastaa