Mikä on paras lomakohde?

Aktiiviloma

Aktiivilomat ovat erinomainen rentoutumistapa aktiivisille ihmisille! Ne sopivat kaikenikäisille lomailijoille, perheellisille tai yksinkin matkaaville, sillä aktiivilomia on lukemattomia erilaisia. Urheilua harrastaville erityisesti on tarjontaa vaikka muille jakaa. Liikuntalomien lisäksi aktiiviloma tarjoaa jännitystä monella eri tapaa ja tämä sivusto esittelee kaikki mahdolliset lomavaihtoehdot juuri sinun makuusi.

Golf, kiipeily, luontomatkailu, jooga, seikkailu, metsästys ja lumilautailu ovat vain murto-osa kaikista aktiiviloman tarjoamista mahdollisuuksista. Usein lomalle lähdetään ulkomaille, mutta enää matkan ei tarvitse olla pelkkää aurinkorannalla löhöämistä, vaikka sitäkin voi tehdä aktiivilomallakin. Usein lomaan liitetään kuitenkin rentoutumisen lisäksi omia lempiaktiviteetteja, olivat ne sitten urheilua, seikkailuja tai jotain ihan muuta. Kotimaan lomat ovat nekin hyvä vaihtoehto. Yllättävän monelle suomalaiselle kotimaamme mahdollisuudet eivät ole tutut. Suomi on suuri maa, joten tekemistäkin löytyy.

Miten valita paras aktiiviloma?

Yhtä ja oikeaa keinoa valita itselle sopiva aktiiviloma ei ole. Makuja on monia! Toisaalta voisi olla hauskaa kokeilla jotain uuttakin, joka ei edes ole omaa tyyliä. Pelasitpa sitten varman päälle tai etsit jotain erilaista, tässä muutama vinkki eri ryhmien lomamatkoille:

Kavereiden kanssa

Aktiiviloma on hauskaa ajanvietettä eri kaveriporukoille tai vaikkapa työkavereiden kesken. On tärkeää löytää yhteistä, mielekästä tekemistä kaikille, jotta lomasta tulee onnistunut. Lisäksi mahdolliset liikuntarajoitteet tai muut esteet tulee ottaa huomioon. Kaikkien tulee olla selvillä budjetista ja usein lomakohteeksi valitaan jokin edullisempi paikka. Jo Euroopassa on lukuisia kohteita, joissa voi harrastaa monenlaisia aktiviteetteja. Työporukalle sopivat hyvin pohjoismaatkin tai esimerkiksi Viron eri kohteet. Tietysti Suomessakin voi järjestää aktiivisia viikonloppulomia.

Yksin matkaava

Nykyään aktiiviselle lomalle voi aivan hyvin lähteä yksinkin. Menoa ja meininkiä voi löytää seikkailulomilla, joita järjestetään maailman joka kolkassa. Jos taas haluaa rauhaa, voivat erilaiset hyvän olon lomat tai retriitit olla hyvä idea. Yksin ollessa turvallisuus on tärkeää, joten siksi kannattaa valmistautua hyvin ja pitää järki mukana lomallakin.

Perheen kesken lomalle

Lasten iästä riippuen heille on hyvä valita kiinnostava kohde. Lapsiperheet varmasti tietävät, että loman onnistumisen kannalta on tärkeää, että lapset viihtyvät. Pienemmille lapsille sopivat lämpimät kohteet, joissa lapsille on paljon tekemistä tai vaikkapa eläimiä. Teini-ikäiset taas voi hyvin ottaa mukaan hieman vaativammillekin aktiviteettiretkille. Toki vanhempienkin viihtyvyys tulee ottaa huomioon. Hyvä idea onkin keskustella matkan kohteesta koko perheen kesken.
Parhaassa tapauksessa lapsille järjestetään omia valvottuja retkiä, jolloin vanhemmat voivat keskittyä omiin juttuihinsa edes hetkeksi.

Pariskunta

Romanttinen aktiiviloma on hyvä idea sekä uusille pareille että jo kauemminkin yhdessä olleille. Kohteet voi valita molempien mielenkiinnon mukaan tai kokeilla yhdessä jotain aivan uutta. Jännittävä loma on myös hyvä lahjaidea. Aktiviteetteihin voi hyvin yhdistää hieman rentouttavaa aikaakin, kuten esimerkiksi kylpylävisiitti tai päivä rannalla. Aktiivilomien järjestäjät ovat hyvin joustavia suunnitelmien suhteen, joten lomasta saa helposti oman näköisensä. Toisaalta voi varata matkat ja hotellin itse, ja varata erillisiä aktiviteetteja aina silloin kun haluaa.

Kuka voi lähteä aktiivilomalle?

Koska aktiivisia lomia on niin paljon erilaisia, on tarjolla varmasti jokaiselle jotakin. Hurjemmat lomat tietysti asettavat tiettyjä fyysisiä rajoitteita, mutta useimmiten matkalle voi lähteä kuka vain. Etenkin yksin lomaillessa tietää hyvin itsekin, mitä haluaa ja pystyy lomalla tekemään. Ryhmien ja perhelomien kanssa asia on hieman monimutkaisempi. Siksi ennen lomalle lähtöä on hyvä tehdä kaikille edes suurin piirtein selväksi, mitä tuleman pitää.

Aktiivinen lomailu ei ole iästäkään kiinni, eli matkalle voivat lähteä niin vauvat kuin vaaritkin. Tietysti aktiviteetit tulee valita ikä ja kunto huomioon ottaen, mutta muutoin matkalla lähteminen sopii kenelle tahansa.

Miten aktiiviloma varataan?

Aktiiviloman voi varata helposti netistä. Matkoja on tarjolla pakettilomien tyyppisesti niin, että majoitus ja kaikki aktiviteetit varataan ja suunnitellaan valmiiksi matkailijan toiveiden mukaisesti. Kaikkia toiveita ei kuitenkaan aina pystytä toteuttamaan ja siksi toiset aktiivilomalle lähtijät varaavat kaiken erikseen itse haluamallaan tavalla. Se voi myös olla edullisempaa, sillä lomailija voi itse vertailla ja kilpailuttaa eri aktiviteetteja.

Jos haluaa varata kaiken itse, kannattaa luoda jonkinlainen muistilista. Jos esimerkiksi kuljetukset aktiviteettiin unohtuvat, saattaa se tuoda ikäviä mutkia matkaan loman aikana. On hyvä aloittaa pääasioista, eli lennot, majoitus ja aktiviteetit. Helpoin tapa suunnitella on luoda eräänlainen kalenteri tai aikataulu, jossa jokainen päivä otetaan huomioon.

Vastaa