Kanariansaaret

Kanariansaaret

Kanariansaaret ovat suomalaisten matkakartan kestosuosikkeja, koska sieltä jokainen tietää löytävänsä kauniita maisemia ja taattua auringonpaistetta. Nimeään Afrikan pohjoisrannikon tuntumassa, Atlantin valtamerellä sijaitseva eksoottinen saariryhmä ei suinkaan ole saanut kanarialintujen, vaan luultavimmin koirien mukaan. Espanjankielinen nimi Islas Canarias nimittäin tarkoittaa kirjaimellisesti ”koirien saaria”. Juuri siksi saarten omassa vaakunassa ja lipussa komeilee kaksi koiraa. Muinoin saarilla nimittäin asusti lukemattomia suurikokoisia villikoiria, tosin näkyy niiden jälkeläisiä katukuvassa tänäänkin.

Eri saaret

Kanariansaaret muodostuvat useista erikokoisista saarista, joista suurimpia ovat: Teneriffa, Gran Canaria, La Palma, Fuerteventura, Lanzarote, El Hierro ja La Gomera. Noin 80 % Kanariansaarten reilusta 2 miljoonasta asukkaasta on valinnut kodikseen joko Teneriffan tai Gran Canarian. Saaret olivat pitkään Espanjan vallan alla, mutta vuodesta 1982 alkaen niille myönnettiin itsehallinto, sijaitsevathan ne kaukana Espanjan rannikosta. Kanariansaarten pääkaupungin virkaa hoitavat yhteisvoimin Teneriffan Santa Cruz ja Gran Canarian Las Palmas -kaupunki.

Ilmasto

Sijaintinsa vuoksi Kanariansaarten ilmasto on puolitrooppinen eli ihanan lempeä talvellakin, eikä lienekään mikään ihme, että vuosittain yli 12 miljoonaa turistia lentää saarille palvomaan aurinkoa, merta ja paikallista kulttuuria. Turistien pääasiallisia kohteita ovat jo vuosikymmenet olleet suomalaistenkin sydämen voittaneet Teneriffa, Fuerteventura, Gran Canaria sekä Lanzarote. Lempeän lämmin ja kosteahko ilmasto suosii myös eksoottisia kasveja, joten Kanariansaarilla pääset maistelemaan paikallisia banaaneja, appelsiineja, taateleita ja kahvia.

Tulivuoret ja luonto

Kanariansaaret ovat tulivuorten toiminnan synnyttämiä, ja usealla saarella maiseman keskipisteessä kohoaakin joko toimiva tai nukkuva tulivuori. Etenkin Lanzarotea mainostetaan tulivuorisaarena, ja sen maaperä tuottaa erinomaisia viinejä. Saarella harjoitettuun erikoiseen viininviljelytapaan kannattaa tutustua.

Rantaelämän ohella Kanariansaaret tarjoavat erinomaisen tilaisuuden vaeltaa luonnossa, vaikkapa neljän saariryhmässä sijaitsevan kansallispuiston alueella. Niin La Palmalla, La Gomeralla, Teneriffalla kuin Lanzarotella on omat kansallispuistonsa harvinaisine kasvilajeineen ja huikeine näkymineen.

Yleistä

Kanariansaaret kuuluvat jokaisen itseään kunnioittavan suomalaisen matkaoperaattorin kohdelistalle, joten valmismatkalla sinne on todella helppoa päästä. Ja koska kilpailua löytyy, myös hintataso on pysynyt kohtuullisena. Kanariansaarilla lomailua helpottaa myös siellä käytössä oleva euro, eli et joudu vaihtamaan valuuttaa ja tiedät, minkä verran mistäkin maksat. Ja vaikka valuuttana onkin euro, ovat sieltä tuomasi ostokset tullivapaita! Lomailua saattaa ”hankaloittaa” saarilla virallisena kielenä puhuttava espanja, eli vaikka toki lomasi sujuu mutkitta englannilla, et välttämättä pääse perille paikallisten salaisuuksista.

Kanaria Aiheiset linkit:

  • kanariansaaret.net – Laaja pelkästään Kanariansaaria käsittelevä sivusto
  • Canary Islands (red2000) – Vähän erikoisen näköinen, mutta helppokäyttöiset Kanaria sivut englanniksi
  • Kanaria, matkakohde – Ulkomuodoltaan blogia muistuttava matkakohde sivusto. Kanarian kartta ja kuvaus muutamasta kohteesta.
  • Apollomatkat, Kanaria – Mainitun matkatoimiston Kanaria tietopaketti ja mahdollisuus varata matkoja.